Η 16χρονη ελληνίδα μαθήτρια Μαριλίνα Τσινίδη βραβεύτηκε για διαστημικά πειράματα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Το βραβείο τής έχει απονεμηθεί δύο φορές για τρία διαστημικά πειράματα που πραγματοποίησε μέσω της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin.

Η Μαριλίνα γράφει τώρα επιστημονικά ερευνητικά έγγραφα για εκδόσεις me κύρος, καθώς και παιδικό βιβλίο φυσικής, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επόμενο έργο του διαστημικού σταθμού μέσω της αεροδιαστημικής εταιρείας Nanoracks. Ολα αυτά, στην ηλικία των 16 ετών.

Το επιστημονικό υπόβαθρο και η βαθιά γνώση του διαστήματος και του σύμπαντος είναι εμφανή στο έργο της Μαριαλίνας, ενώ οι φιλοδοξίες της για το μέλλον και η θετική σκέψη ότι υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες εκεί έξω, τη διαφοροποιούν από τους περισσότερους από τους συνομηλίκους της.

Η αγάπη της για τη φυσική, και ειδικά για την αστρονομία και τις θεωρητικές επιστήμες, ξεκίνησε στην ηλικία των 9 ετών. Ολα ξεκίνησαν ως ένα απλό αξιοθέατο προς την επιστήμη, το οποίο ανακάλυψε ενώ διάβαζε επιστημονικά βιβλία μετά από μια επίσκεψη στο πλανητάριο της Αθήνας.

«Ειλικρινά, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω γιατί με ενδιαφέρει αυτός ο τομέας. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η φυσική και τα μαθηματικά είναι κάτι περισσότερο από μια επιστήμη, είναι ένας τρόπος σκέψης για μένα», εξήγησε σε μια συνέντευξη στο Insider.gr Η Μαριλίνα αμέσως άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τομέα της αστροφυσικής και σε ηλικία 13 ετών αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την κλίση της προς την επιστήμη και να αφιερώσει τον χρόνο της για να μελετήσει και να μάθει για το διάστημα. Το ταξίδι της μέχρι στιγμής ήταν «η πιο απαιτητική αλλά και ικανοποιητική εμπειρία της ζωής της», όπως ισχυρίστηκε στη συνέντευξή της.

«Στο πρώτο μου πείραμα μελέτησα το ελαιόλαδο σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ως αρχηγός της ομάδας για το Διαστημικό Πρόγραμμα Μαθητών της Καλαμάτας, είχα αναλάβει την επικοινωνία και τις πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο του πειράματός μας, με τις αεροναυπηγικές εταιρείες Nanoracks και Blue Origin. «Ο καθηγητής αεροδιαστημικής και διευθυντής έργου, δρ. Τάκης Παπαδόπουλος, είχε επίσης καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μελέτη».

Τα επόμενα δύο πειράματά της αφορούσαν τη μελέτη του ιξώδους του μελιού (spACS1) και τις αντιδράσεις αφρών και γαλακτωμάτων (spACS2) σε μηδενικό βάρος. Η Μαριλίνα διεξήγαγε αυτά τα πειράματα με την ομάδα των Αμερικανικών Σχολών της Αθήνας και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή αστροφυσικής δρα Carabella, ξανά μέσω των Nanoracks.

Η συμμετοχή της Μαριλίνα στην αστροφυσική έφερε σύντομα σημαντικά βραβεία και αναγνώριση, καθώς εκπροσώπησε με υπερηφάνεια την Ελλάδα σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς.