ΥΛΙΚΑ

2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες

5 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλυτζ. τσαγιού χυμό ντομάτας

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη

Κόβετε τις μελιτζάνες, καθέτως, σε φέτες με πάχος ενός εκατοστού περίπου. Τις αλατίζετε μέσα σε ταψάκι και τις αφήνετε μισή ώρα για να ξεπικρίσουν. Κατόπιν της ξεπλένετε καλά, τις στραγγίζετε και τις απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί. Σε πλατύ τηγάνι βάζετε αρκετό λάδι και το αφήνετε να κάψει. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, σε σουρωτήρι, όπου τις αφήνετε αρκετές ώρες, για να στραγγίσει το λάδι.

Σε κατσαρόλα, σοτάρετε ελαφρά, με λίγο λάδι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τον μαϊντανό. Προσθέτετε τη ντομάτα και τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά, ώσπου να βράσουν τα κρεμμύδια και να πιουν το ζουμί τους.

Κρατάτε από τις τηγανισμένες μελιτζάνες 24 στρογγυλές φέτες, περίπου στο ίδιο μέγεθος. Στρώνετε τις υπόλοιπες σε μακρόστενο πυρέξ (23Χ40 εκατ.) και τις σκεπάζετε με τη μισή σάλτσα. Τοποθετείτε συμμετρικά, τις μελιτζάνες που κρατήσατε, και βάζετε την υπόλοιπη σάλτσα σε κάθε μία χωριστά.

Ψήνετε το ιμάμ στους 175ο Κελσίου, για 30 λεπτά.

Το ιμάμ τρώγεται καλύτερα κρύο.

 

ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΠΑΛΑΛΑΪΚΑ

½ Βότκα

¼ Κουαντρό

¼ Χυμός λεμονιού

1 Κουταλιά σούπας χυμός πορτοκαλιού

Ανακατεύετε τα υλικά κατευθείαν στο ποτήρι. Γαρνίρετε με φλούδα πορτοκαλιού.