Που κάθεσαι στον υπολογιστή και θέλεις να γράψεις. Να γράψεις και να πεις. Να πεις και να σε ακούσουν.

Ομως δεν ξέρεις τι να πεις. Ή πώς να το πεις. Γιατί οι σκέψεις είναι συγκεχυμένες. Γιατί οι πληροφορίες είναι πολλές. Και τα fake news περισσότερα. Ακόμη και συ που έχεις διαβάσει τόσα βιβλία, που έχεις μελετήσει και μελετάς άρθρα και ενημερώνεσαι καθημερινά, κάπου έχεις χαθεί.

Και τι να τις κάνεις τις περγαμηνές και τη σολωμονική (όπως έλεγε ο Ζορμπάς στον κύριό του) αν δεν μπορείς να απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως:

-Γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν τελευταία;

-Ποιες είναι οι αιτίες;

-Πού αποβλέπουν όλα αυτά;

-Πότε θα τελειώσει;

-Ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος;

Καίρια ερωτήματα που, προς το παρόν, δε φαίνεται να υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις. Θεωρίες πολλές και απόψεις περισσότερες. Θεωρίες που προέρχονται από τη λογική , από την καθημερινότητα, από την ιστορία, από τη φιλοσοφία. Θεωρίες συνωμοσίας και θεωρίες αντι-συνωμοσιακές.

Ομως το ερώτημα είναι καίριο. Και τώρα τι; Απαντήσεις δεν μπορώ να δώσω, ούτε συμβουλές. Ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί πρώτα με το τέρας και μετά με τα άλλα. Και το τέρας είναι ο εαυτός μας. Είναι εποχή λοιπόν που πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

Δύσκολη εποχή. Δύσκολες αποφάσεις Κρίσιμες. Καίριες και καθοριστικές για το ποιοι θα γίνουμε, ποιους θα βάλουμε δίπλα μας, πώς θα πορευτούμε και τι τελικά έχει αξία για μας στη ζωή. Θα είναι ο γνώμονας για να μην πάθουμε κατάθλιψη και εξαφανιστούμε από προσώπου γης.

Ελένη Πλευρά
Εκπαιδευτικός/ Εκπαιδεύτρια ενηλίκων
Πρόεδρος της ΑΜΚΕ EN.O GREECE