Μπορείτε να επισκεφθείτε τα επιβλητικά ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο κέντρο του Λονδίνου. Θα σας στοιχίσει 13,5 λίρες Αγγλίας. Ετσι, θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε σε ένα μικρό μέρος από τα …602 δωμάτια του ιστορικού οικήματος από τα οποία τα 78 είναι μπάνια. Η ηχητική ξενάγηση στα αγγλικά γίνεται από τον ίδιο τον πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του θρόνου Κάρολο, ο οποίος έχει γεννηθεί εκεί, τον Νοέμβριο του 1948.

Η 95χρονη Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας φέρει ακόμη το βαρύτιμο στέμμα στο κεφάλι της, και είναι η μακροβιότερη μονάρχης της παγκόσμιας ιστορίας. Τον Ιούνιο συμπληρώνει 68 ολόκληρα χρόνια στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου (ο οποίος συνοδεύεται και από 16 ακόμη βασίλεια της Κοινοπολιτείας των Εθνών). Ανήκει στον Οίκο των Ουίνδσορ, που ίδρυσε ο παππούς της, βασιλέας Γεώργιος Ε’, το 1917.

Η Ελισάβετ, στη μακρά θητεία της έμαθε και είδε πολλά, αρκετά από τα οποία φρόντισε να μη λάβουν τη δέουσα δημοσιότητα, άλλα όμως διέρρευσαν και προκάλεσαν έντονες αναταράξεις στον Οίκο των Ουίνδσορ.

Η πρώτη φορά που απαιτήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ να διαφυλάξει την τιμή και τη συνέχεια του Οίκου της ήταν το 1951. Η αδελφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα, μόλις 21 ετών τότε, ερωτεύτηκε τον σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ ο οποίος ήταν 16 χρόνια μεγαλύτερός της, παντρεμένος και με δύο παιδιά. Ο σμηναγός χώρισε, όπως του είχε ζητήσει η πριγκίπισσα, όμως οι πιέσεις από το Μπάκιγχαμ αντί να μειωθούν, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Η αδελφή της και βασίλισσα της Αγγλίας, την προειδοποίησε πως πρέπει να βάλει τέλος στην ασύμβατη σχέση, γιατί αλλιώς θα υποστεί κυρώσεις. Δηλαδή θα χάσει τον τίτλο της, θα τεθεί εκτός σειράς διαδοχής, θα στερηθεί την επιδότησή της και θα πρέπει να μετακομίσει όχι απλώς εκτός του παλατιού, αλλά και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Η Μαργαρίτα, ούτε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε φύγει από τα Ανάκτορα, παρά το γεγονός ότι την είχαν παροτρύνει να μεταβεί στον Καναδά, για λόγους ασφαλείας. Συν τοις άλλοις, η Αγγλικανική Εκκλησία, της οποία θεματοφύλακας είναι ο εκάστοτε βασιλιάς ή βασίλισσα, αρνούνταν να δώσει την έγκρισή της, όχι επειδή ο επίδοξος γαμπρός δεν ήταν γαλαζοαίματος, αλλά επειδή ήταν διαζευγμένος. Ο αγαπημένος της όμως, σε μια από τις συναντήσεις τους, πήρε το ρίσκο και της πρότεινε ευθέως να παντρευτούν. Εκείνη βρισκόταν ενώπιον της ευτυχέστερης και παράλληλα της δυσκολότερης στιγμής της ζωής της, καθώς δεν ήταν σίγουρη αν θα έπρεπε να αποδεχθεί ή όχι την πρόταση. Τελικά αποφάσισε να κινηθεί ως μέλος του βασιλικού οίκου. Σε επίσημη δήλωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποφάσισα να μην παντρευτώ τον Πίτερ Τάουνσεντ. Ακολουθώ τις επιταγές της Εκκλησίας της Αγγλίας, που κατακρίνει το διαζύγιο, και θα συνεχίσω το καθήκον μου απέναντι στην Κοινοπολιτεία ως πριγκίπισσα. Ολα αυτά είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο».

Το Παλάτι έστειλε τον αξιωματικό με μετάθεση στη βρετανική πρεσβεία των Βρυξελλών, προκειμένου να απομακρυνθεί από κοντά της. Η ίδια έπεσε σε βαθιά μελαγχολία. Ξενυχτούσε, κάπνιζε χωρίς μέτρο και έπνιγε τον πόνο της στο αλκοόλ. Στις δημόσιες εμφανίσεις της έδειχνε πλήρη αδιαφορία. Κλεινόταν όλο και περισσότερο στον εαυτό της. Το 1959 ανακοίνωσε ότι παντρεύεται τον φωτογράφο της βασιλικής αυλής Αντονι Αρμστρονγκ – Τζοόυνς. Δεν το έκανε από αγάπη, αλλά ως σπασμωδική αντίδραση, όταν έμαθε ότι ο αγαπημένος της Πίτερ νυμφεύεται μια άλλη. Ενιωσε προδομένη. Είχαν ορκιστεί να μην παντρευτούν άλλους ανθρώπους. Ο γάμος της, έπειτα απ’ αυτά, όπως ήταν λογικό, δεν ήταν ευτυχισμένος. Εκαναν δυο παιδιά, αλλά πήραν διαζύγιο το 1978.

Τα επόμενα χρόνια, η Μαργαρίτα δημιούργησε ακόμη περισσότερη αρνητική δημοσιότητα, εξαιτίας των περιστασιακών δεσμών, που φέρεται να συνήψε με άντρες. Η πιο γνωστή σχέση της ήταν με τον κατά 17 χρόνια νεότερό της, Ρόντι Λιουέλιν. Μια σχέση που διήρκεσε περίπου οκτώ χρόνια.

Εξαιτίας του καπνίσματος, η υγεία της επιδεινώθηκε σταδιακά τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής της. Το 1985 υποβλήθηκε σε εγχείριση στους πνεύμονες, το 1993 ασθένησε από πνευμονία. Στη συνέχεια, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι. Πέθανε στο νοσοκομείο «Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’», στις 9 Φεβρουαρίου του 2002, σε ηλικία 71 ετών.

Εφυγε με το παράπονο ότι δεν έκανε στη ζωή της αυτό που πραγματικά ήθελε, καθώς αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τους αυστηρούς κανόνες του βασιλικού οίκου.

(Πηγή: Εφημ. ΕΘΝΟΣ, συγγρ. Γ .Σαρρής)