Ποιος από εμάς δεν στάθηκε για να θαυμάσει αυτά τα εντυπωσιακά άνθη, όταν τα είδε να στολίζουν την άνοιξη τους φράκτες, τις σκάλες ή τις πέργκολες;

Η πασιφλόρα είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό (ή θάμνος) που κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής. Μάλιστα το passion flower όπως το λένε στην Αμερική θεωρείται το εθνικό λουλούδι του Τενεσή.

Υπάρχουν πολλά εκατοντάδες τροπικά είδη πασιφλοριδών που ευδοκιμούν στην Αμερική. Στην Ελλάδα είναι γνωστή η μπλε passiflora incamate και η passiflora caerulea. Κοινώς την ονομάζουμε «ρολογιά» γιατί τα άνθη της μοιάζουν με ρολόι. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή μοσχεύματα κι αναπτύσσεται γρήγορα. Ως αναρριχώμενο φυτό φυτεύεται σε φράκτες και πέργκολες. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και ημισκιάς, σε μέτρια υγρά εδάφη και απαιτεί προστασία από τους παγετούς. Το μέγιστο ύψος της φτάνει τα δέκα μέτρα. Τα φύλλα του έχουν ένα γυαλιστερό πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι λευκά με ένα απαλό μοβ στεφάνι στο κέντρο, που είναι φτιαγμένο από μπλε στήμονες, διαμέτρου μέχρι και δέκα εκατοστών. Κάνει τα γνωστά «φρούτα του πάθους». Ετσι λέγονται οι κίτρινοι πορτοκαλί μικροί καρποί (σαν μικρά αυγά) που όμως δεν τρώγονται.

Το όνομα «Πασιφλόρα» (το λουλούδι των παθών) το πήρε από τους ιεραπόστολους που το βρήκαν στην Αμερική. Κοιτάζοντας το σχήμα και τα χρώματα του άνθους του, τους θύμιζε το πάθος και τη σταύρωση του Χριστού. Το μπλε-άσπρο χρώμα του λουλουδιού συμβολίζει την αγνότητα και καθαρότητα του ουρανού. Τα πέντε λευκά εξωτερικά πέταλα συμβολίζουν τους απόστολους (εκτός από τον Ιούδα). Η μπλε μοβ εσωτερική κορώνα του συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι. Οι πέντε στήμονες συμβολίζουν τις πληγές του Ιησού. Τα τρία καφέ στίγματα συμβολίζουν τα καρφιά της σταύρωσης.

Εκτός από τα ιστορικά και συμβολικά στοιχεία της, η πασιφλόρα χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική. Τα φύλλα, τα άνθη και οι στήμονες αυτού του βοτάνου έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας, του πονοκεφάλου και της δυσεντερίας.

Η Ρολογιά σας