Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεραμικά είδη από το ναυάγιο στο νησί της Κάσου που ρίχνει φως στα εμπορικά δίκτυα στον αρχαίο κόσμο.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αρχαίους αμφορείς από την Ισπανία και τη σημερινή Τυνησία.

Ερευνώντας τον πυθμένα που περιβάλλει το νησί της Κάσου, οι ερευνητές ανακάλυψαν κεραμική που αποδεικνύει το εμπόριο στη Μεσόγειο.

Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν το ναυάγιο στο νησί της Κάσου (Ανατολικά) έχουν ανακαλύψει έναν κεραμικό θησαυρό που φωτίζει τα εμπορικά δίκτυα στον αρχαίο κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επιστήμονες στο υπουργείο και στο Εθνικό Ιδρυμα Ιστορικών Ερευνών αποκάλυψαν τέσσερα ναυάγια το περασμένο φθινόπωρο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ , η πιο σημαντική ανακάλυψη που βρέθηκε ήταν η ρωμαϊκή κεραμική του  2.-3 μ. Χ. Αλλά βρέθηκαν και παλαιότερων αιώνων αμφορείς γεμάτους με λάδι που παράγονταν στο Γκουανταλκιβίρ της Ισπανίας και αφρικανικούς αμφορείς από την Τυνησία.

Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα αντικείμενο που βρέθηκε στο ναυάγιο.

Μιλώντας με τη Θεοφύλακτη Ζαβιτσάνου της ERT International , ο Ξάνθης Αργύρης, συν-αρχηγός της αποστολής, είπε: «Βρήκαμε για πρώτη φορά τους αμφορείς από την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι πιθανότατα μετέφεραν το λάδι στη Ρόδο ή στις ακτές της Ανατολίας». λέει.

Τα άλλα τρία ναυάγια καλύπτουν μια περίοδο χιλιετίας: το ένα είχε ελληνιστικούς αμφορείς από τον 1ο αιώνα π. Χ., ενώ το άλλο περιείχε αμφορείς που κατασκευάστηκαν στην κλασική περίοδο γύρω στον 5ο αιώνα π. Χ. Τα πιο πρόσφατα συντρίμμια του πλοίου χρονολογούνται σε μια πολύ νεότερη και πολιτισμένη εποχή.

Οι αμφορείς που χρησιμοποιούνται σε όλη την Κλασική Αρχαιότητα αποτελούν μια τεράστια πηγή πληροφοριών για τους σύγχρονους επιστήμονες. Ο Mark Cartwright δήλωσε στην Εγκυκλοπαίδεια Αρχαίας Ιστορίας το 2016 ότι ο αμφορέας είναι κανάτα με δύο χερούλια που προέρχεται από την ελληνική λέξη amphiphoreus, που σημαίνει «μπορεί να κρατηθεί και από τις δύο πλευρές» και να φέρει ενδείξεις για την ιστορία των αρχαιολογικών χώρων, των εμπορικών συνδέσεων και των κατοίκων από αυτούς. Αν και αυτά τα αγγεία συνδέονται γενικά με την Αρχαία Ελλάδα, πολλοί πολιτισμοί από τους Ρωμαίους έως τους Φοίνικες τα χρησιμοποίησαν επίσης.

Οι αρχαιολόγοι εξετάζουν ένα από τα εγκαταλελειμμένα ναυάγια

Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες αμφορείς μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Κάσου. Βρίσκεται κοντά στην Κρήτη στο Νότιο Αιγαίο Πέλαγος, το νησί ήταν ένα σημαντικό αρχαίο εμπορικό κέντρο όπου οι έμποροι αντάλλασσαν αγαθά από όλον τον κόσμο. Τα τελευταία ευρήματα λένε στους επιστήμονες περισσότερα για το τι τρώνε οι άνθρωποι που ζουν στην Κάσο και από πού προέρχονται αυτά τα τρόφιμα.

Το υπουργείο λέει ότι η Κάσος είναι το «σταυροδρόμι των πολιτισμών».

Σύμφωνα με μια άλλη δήλωση, η ανακάλυψη ήταν μέρος ενός τριετούς ερευνητικού προγράμματος που αποσκοπούσε στην τεκμηρίωση του πυθμένα κοντά στην Κάσο. Το Tornos News αναφέρει ότι 23 ειδικοί από διάφορους τομείς έχουν κάνει 100 καταδύσεις, περισσότερες από 200 ώρες συνολικά. Η εργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Ενας από τους αμφορείς που βρέθηκαν στις ανασκαφές.

“Το επόμενο ερευνητικό έργο δεν θα περιλαμβάνει δύτες, θα είναι μια υπερσύγχρονη μηχανή ανίχνευσης βυθού, η οποία θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε πιθανά σημεία συντριμμιών τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα».

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πέντε ναυάγια το 2019, που χρονολογούνται μεταξύ του 4ου αιώνα π.Χ. και των πολιτισμένων εποχών. Σύμφωνα με τον Νικ Καμπούρη, ένα από τα ναυάγια χρονολογείται από το 1820, και το άλλο από τη Βυζαντινή περίοδο, μεταξύ του 8ου και του 10ου αιώνα μ. Χ. Σύμφωνα με μια άλλη δήλωση, μια σιδερένια σφαίρα, επιτραπέζια σκεύη, βυζαντινοί αμφορείς και πέντε πέτρινες άγκυρες σε σχήμα πυραμίδας ξεχωρίζουν μεταξύ των ευρημάτων.