Στις 7 Οκτωβρίου 2003, ο ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ εκλέγεται κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, της πολυπληθέστερης πολιτείας της χώρας με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Παρά την απειρία του, ο Σβαρτσενέγκερ βγήκε νικητής στην εκστρατεία 11 εβδομάδων για να αντικαταστήσει τον Γκρέι Ντέιβις, ο οποίος νωρίτερα είχε γίνει ο πρώτος κυβερνήτης των Ηνωμένων Πολιτειών που ανακλήθηκε από τον λαό από το 1921. Ο Σβαρτσενέγκερ ήταν ένας από τους 135 υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιελάμβανε πολιτικούς καριέρας, άλλους ηθοποιούς και έναν σταρ ταινιών ενηλίκων.

Γεννημένος στο Ταλ της Αυστρίας στις 30 Ιουλίου 1947, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ άρχισε να κάνει body-building ως έφηβος. Κέρδισε το πρώτο από τα τέσσερα πρωταθλήματα body-building «Mr. Universe» σε ηλικία 20 ετών και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1968. Κατέκτησε επίσης επτά πρωταθλήματα «Mr. Olympia», που αποτελούσαν τότε ρεκόρ, εξασφαλίζοντας τη φήμη του ως θρύλου του body-building, και σύντομα άρχισε να εμφανίζεται σε ταινίες. Ο Σβαρτσενέγκερ τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή της κοινής γνώμης για την ερμηνεία του στην ταινία Stay Hungry (1976), για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα, και για την εμφάνισή του στο ντοκιμαντέρ Pumping Iron (1977). Παράλληλα, εργαζόταν για την απόκτηση πτυχίου στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Superior, από το οποίο αποφοίτησε το 1979.

Η κινηματογραφική καριέρα του Σβαρτσενέγκερ απογειώθηκε μετά την πρωταγωνιστική του συμμετοχή στην ταινία «Conan the Barbarian» (1982). Το 1983, έγινε πολίτης των ΗΠΑ- την επόμενη χρονιά γύρισε την πιο διάσημη ταινία του, τον «Εξολοθρευτή», σε σκηνοθεσία Τζέιμς Κάμερον. Παρόλο που το υποκριτικό του ταλέντο χαρακτηρίζεται μάλλον εύστοχα ως περιορισμένο, ο Σβαρτσενέγκερ εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο περιζήτητους αστέρες ταινιών δράσης της δεκαετίας του 1980 και των αρχών της δεκαετίας του 1990 και απόλαυσε μια εξαιρετικά προσοδοφόρα καριέρα. Η ερωτική ζωή του ηθοποιού τράβηξε επίσης την προσοχή του αμερικανικού κοινού: παντρεύτηκε το 1986 την τηλεοπτική δημοσιογράφο και διά βίου δημοκράτισσα Μαρία Σράιβερ, ανιψιά του αείμνηστου προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.

Με την κινηματογραφική του καριέρα να αρχίζει να λιμνάζει, ο Σβαρτσενέγκερ, ένθερμος υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για τον οποίον εδώ και καιρό πιστεύεται ότι τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στην εκπομπή «The Tonight Show with Jay Leno». Εκτός από τη γνωστή θητεία του ως πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Φυσικής Κατάστασης και Αθλητισμού υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο Σβαρτσενέγκερ είχε μικρή πολιτική εμπειρία. Η προεκλογική του εκστρατεία, στην οποία χρησιμοποίησε μυριάδες ατάκες γνωστές από την κινηματογραφική του καριέρα, καταδιώχθηκε από επικρίσεις για τη χρήση αναβολικών στεροειδών, καθώς και από κατηγορίες για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά και ρατσισμό. Παρόλα αυτά, ο Σβαρτσενέγκερ κατάφερε να μετατρέψει τη διασημότητά του σε νίκη, απευθυνόμενος στους κουρασμένους ψηφοφόρους της Καλιφόρνιας με τη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις. Κέρδισε τον κοντινότερο αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό αντικυβερνήτη Κρουζ Μπουσταμάντε, με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ψήφους.

Ο Σβαρτσενέγκερ υπηρέτησε δύο πλήρεις θητείες ως κυβερνήτης και επέστρεψε στην υποκριτική το 2011. Χώρισε με τη Shriver το 2011.