Ο χορός των Αβορίγινων της Αυστραλίας

Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας είναι ένας αυτόχθονος λαός με 500 διαφορετικές φυλές  οι οποίες προήλθαν από την Αφρική και την Ασία πριν 50.000 χρόνια. Ζούσαν νομαδικά ως κυνηγοί και είχαν αναπτύξει έντονα, τη θρησκευτικότητα, τη μουσική και τον χορό τους. Σύμφωνα με τη θρησκεία τους ο Θεός Μπάνζιλ (Bunjil)είναι ο ουράνιος Θεός με μορφή αετού. Αυτός δημιούργησε τον κόσμο και όλα τα πλάσματα πάνω στη γη και έμαθε στους ανθρώπους να τραγουδούν και να χορεύουν.

Μία από τις σημαντικότερες τελετές τους ήταν το Ονειρο (ιερή εποχή  για τη δημιουργία του κόσμου). Σ αυτή την τελετή χαρακτηριστικά υπάρχει ένας μουσικός ο οποίος παίζει το παλιότερο μουσικό όργανο των Αβορίγινων το Ντιτζεριντού (didjeridoo). Ενα μουσικό όργανο φτιαγμένο από κορμό ευκαλύπτου όπου εσωτερικά είναι φαγωμένο από τερμίτες. Η επεξεργασία που κάνουν στον κορμό μοιάζει να καταλήγει σε έναν μακρόστενο σωλήνα που βγάζει ήχους ανέμων. Επίσης υπάρχουν μουσικοί που χτυπάνε ραβδιά μεταξύ τους και ομάδες αντρών ή γυναικών χορεύουν και τραγουδούν. Ολοι  οι μουσικοί και χορευτές είναι βαμμένοι με άσπρη «μπογιά» σε ακανόνιστα σχήματα ή σχεδόν μουτζουρωμένοι. Οι χορευτές όλοι μαζί  ή ένας ένας βγαίνουν μπροστά, καθώς μιμούνται τους συγγενείς τους, τους θεούς, τα ζώα και τη ζωή τους από την καθημερινότητα ή και τη δημιουργία του κόσμου. Χτυπάνε ρυθμικά τα πόδια τους στο έδαφος κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς ο καθένας και καταλήγουν σε πόζα απότομα. Ενα χαρακτηριστικό του χορού τους είναι η κίνηση των γονάτων τους . Ταυτόχρονα οι χορευτές σε πολλές περιπτώσεις τραγουδούν ή βγάζουν ήχους της φύσης.

Οι Αβορίγινες έχουν μία πλούσια χορευτική κληρονομιά η οποία έμεινε σχεδόν ατόφια ως τις μέρες μας, αφού ήταν για πολλούς αιώνες απομονωμένοι. Μέχρι και σήμερα οι χοροί τους διδάσκονται  στις επόμενες γενιές και έχουν τη δυνατότητα μέσω συλλόγων και τη βοήθεια του κράτους , να παρουσιάζουν τους χορούς τους σε παραστάσεις σε όλον τον κόσμο.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
Σχολή Χορού …In Chorus

Διεύθυνση: Αρκαδίου 16 & Αμυκλών, Κ. Χαλάνδρι, Αθήνα
τηλ. σχολής 210-6726793
κιν. 6932-207121
www.inchorus.gr
e-mail: [email protected]
F/B In Chorus Dance Studio  www.facebook.com/groups/273685482671402/