Το Ντίλμουν ή Τέλμουν ήταν ένας σημιτικός (μάλλον αραβικός) πολιτισμός με επίκεντρο το σημερινό νησί του Μπαχρέιν στον Περσικό κόλπο που αναφέρεται από την 3η χιλιετία π. Χ. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπόριο με τη Μεσόγειο, τη Μεσοποταμία, το Ιράν και την κοιλάδα του Ινδού. Ο λαός του Ντίλμουν είχε υπό την κυριαρχία του εκτός από το Μπαχρέιν, το σημερινό Κουβέιτ, Κατάρ, ανατολικές περιοχές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αναφέρονται πρώτη φορά σε σουμερικά κείμενα και φαίνεται να είχαν υιοθετήσει τη σουμερική σφηνοειδή γραφή, ωστόσο η γλώσσα ήταν σημιτική και επηρεασμένη από την επίσης Σημιτική Ακκαδική. Αναφέρονται και σε Ακκαδικά κείμενα. Από το 800 π. Χ. το Ντίλμουν αρχίζει να παρακμάζει και η θαλασσοκρατορία του στον Περσικό κόλπο δέχεται καίριο πλήγμα από την πειρατεία. Το 600 π. Χ. Η Νέα Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία θα επιτεθεί και θα καταστρέψει το Ντίλμουν. Μετά την πτώση της Βαβυλώνας το 538 π. Χ. στους Πέρσες, το όνομα και ο Λαός του Ντίλμουν εξαφανίζεται από την ιστορία.

Δεδομένου ότι το κλίμα τότε ήταν πιο εύκρατο από σήμερα στην περιοχή, πολλοί τοποθετούν τον Βιβλικό Κήπο της Εδέμ στο Ντίλμουν (Άλλοι στη Μεσοποταμία).