Η 10η Ιανουαρίου του 2016 θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην πατρίδα μας. Μόνο που τότε κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρώτος γύρος για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν αγώνας μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: Μητσοτάκης, Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης. Ο πρώτος υπήρξε το απόλυτο αουτσάιντερ. Μερικοί προέβλεπαν την τρίτη θέση για τον νυν πρωθυπουργό-κάποιοι και την τελευταία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους διαψεύσει όλους και θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίον τελικά θα κατανικήσει έστω και με μικρή διαφορά στις 10 Ιανουαρίου του 2016.

Από εκείνο το βράδυ θα ξεκινήσουν αργά αλλά σταθερά οι δομικές αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Θα αλλάξει ριζικά η πολιτική ατζέντα, θα επιτευχθεί η διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο αλλά ακόμη και την κεντροαριστερά και το κόμμα θα απευθυνθεί σε ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ ψηφοφόροι του. Οι δημοσκοπήσεις θα αποδείξουν του λόγου το αληθές: η Νέα Δημοκρατία με το πέρασμα του χρόνου θα αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα μαύρα, απειλητικά σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την Κουμουνδούρου…

Ο χρόνος θα κυλήσει γρήγορα και ακόμη μια πρόβλεψη θα διαψευστεί: ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές όπως επιτακτικά ζητάει ο μεγάλος αντίπαλός του. Για το 2019 είναι προγραμματισμένες οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ κάλπες θα στηθούν ταυτοχρόνως και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει τριπλό θρίαμβο, κερδίζοντας σαρωτικά τη συντριπτική πλειοψηφία περιφερειών και δήμων αλλά νικώντας και στις ευρωεκλογές με περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ! Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν πλέον μονόδρομο για τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος θα τις προκηρύξει για την 7η Ιουλίου, λίγους μήνες νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας (από τον Σεπτέμβριο του 2015).

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι μια πλήρης επιβράβευση της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία αμφισβητούσαν ανοιχτά και στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Η τελευταία θα αγγίξει το 40%, μια επιτυχία που είχε να συμβεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, από την άλλη πλευρά, δεν θα καταποντιστεί όπως πολλοί πίστευαν και θα διατηρήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 31,5%. Το ΚΙΝΑΛ θα αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη με 8,10%, αυξάνοντας τις δυνάμεις του. Το ΚΚΕ θα λάβει το 5,30% των ψήφων, ενώ θα εισέλθουν στη Βουλή το κόμμα Βελόπουλου (Ελληνική Λύση) και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Για λίγες ψήφους δεν θα περάσει το όριο του 3% η Χρυσή Αυγή και το 1% θα ξεπεράσει μόνο η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η «Ενωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη. Στη διαδικασία δεν θα συμμετάσχουν καν το «Ποτάμι» και οι ΑΝΕΛ που… εξαερώθηκαν στις ευρωεκλογές.

 

Άρης Νόμπελης