Οι Μάγια …ο μυστηριώδης αυτός πολιτισμός είναι ένας από τους αυτόχθονες λαούς τις κεντρικής Αμερικής με των σπουδαιότερο  πολιτισμό .Οι ρίζες τους φτάνουν στο μακρινό παρελθόν, από την αρχαϊκή περίοδο (3000-1200π.Χ) μέχρι και την νεότερη κλασσική (1200-1530μ.Χ).

Είναι ένας σπουδαίος πολιτισμός γιατί είναι από τους μοναδικούς λαούς της ηπείρου που ανέπτυξε την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, την γεωργία τις τέχνες και είχε γραφή (ιερογλυφικά ). Εκμεταλλεύτηκε τον χρυσό και τον χαλκό και προόδευσε στην αστρονομία.

Όσο αφορά τον χορό δεν έχουμε πολλά δείγματα , λίγα σε αγγεία και τοιχογραφίες (όσα άφησαν οι Ισπανοί κατακτητές με τις λεηλασίες τους), τέτοια όμως ώστε να μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Ο χορός για τους Μάγια ήταν πολύ σημαντικός γιατί ήταν μέρος της θρησκευτικής λατρείας τους. Όλα τα κοινωνικά στρώματα από τους βασιλιάδες μέχρι και τους απλούς ανθρώπους έπαιρναν μέρος στις θρησκευτικές τελετές  και στις διασκεδάσεις. Οι θρησκευτικοί χοροί είχαν να κάνουν με τη λατρεία τους προς τους θεούς , τα στοιχεία της φύσης ,τα ζώα και την μετάβαση τους από την ζωή στο θάνατο. Ακόμα στους τελετουργικούς τους χορούς υπήρχαν οι μεταμορφώσεις , όπου με την χρήση  παραισθησιογόνων και κατόπιν ύπνωσης  μεταμορφωνόντουσαν σε ζώα ή τέρατα και τέλος γινόντουσαν τρομερές ανθρωποθυσίες. Θα αναφέρουμε κάποιους χορούς που βρέθηκαν σε κάποιες πλάκες. Η πρώτη απεικονίζει τον βασιλιά  (το όνομά του Πουλί – Ιαγουάρος) να χορεύει με ένα φίδι. Η δεύτερη έναν κυβερνήτη να χορεύει με το βασιλιά του, σε σημαντική τελετή φορώντας περίτεχνα καπέλα ,χρωματιστά και με μεγάλα φτερά να πέφτουν στην πλάτη τους κρατώντας φίδια. Η τρίτη η οποία είναι τοιχογραφία  απεικονίζει έναν άντρα όπου στο ένα του χέρι κρατά ένα τσεκούρι και στο άλλο ένα φίδι και μια γυναίκα κρατά την ουρά του φιδιού. Σ αυτή την εικόνα οι χορευτές φορούσαν τα ρούχα του πρώτου πατέρα και της πρώτης μητέρας οι οποίοι ήταν οι θεοί των θεών, και συμβολίζουν την δημιουργία του κόσμου.

Έχουμε και κάποιους άλλους χορούς όπως ο χορός της μαϊμούς, την σκιά των δέντρων και άλλους οι οποίοι διασώθηκαν από κάποιους απομονωμένους Μάγια μετά την κατάκτηση των Ισπανών και διατηρούν της πολιτιστικές τους ρίζες έως σήμερα !

 

Σφακιανάκη Μαρία

Σχολή Χορού …In Chorus