Οδηγίες για να καταγγείλετε κακοποίηση ζώου και να αντιμετωπίσετε πιθανή άγνοια ή αδιαφορία από τις αρχές

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες που μας βοηθά να καταγγείλουμε την κακοποίηση αλλά και να αντιμετωπίσουμε πιθανή άγνοια ή αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ.

Τι είναι κακοποίηση;

Βάσει αυτών των οδηγιών εξηγούμε ότι η κακοποίηση έχει δύο μορφές:

Α. Η ενεργητική κακοποίηση, η άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα.

Β. Η παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει.

Οι σχετικές έννοιες αυτές καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.

Οι έννοιες της ευζωίας του άρθρου 1 και οι έννοιες βασανισμός, κακοποίηση, κακή και βάναυση συμπεριφορά του άρθρου 16 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΑΦΕΙΣ, όπως πολλοί αστυνομικοί ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ισχυρίζονται αλλά σαφέστατες και πρέπει να προσδιορίζονται και να κατανοούνται με βάση την ηθική, τη σύγκριση με την ανθρώπινη ευζωία, τη λογική και όχι με γραφειοκρατικές και ανούσιες δικαιολογίες.

Επιχειρήματα αστυνομικών όπως: «που ξέρω εγώ αν είναι μόνιμα δεμένο», «δε λέει ο νόμος όταν είναι δεμένο πόσα μέτρα πρέπει να είναι η αλυσίδα», «τι εννοούμε κατάλληλο κατάλυμα», «και τα κόκαλα τροφή είναι», «που λέει ο νόμος ότι το σκυλί δεν πρέπει να είναι μόνο του στο βουνό» κ.ο.κ., δεν καν θέλουμε να τα σχολιάσουμε, αφού πασιφανώς καταδεικνύουν ή ότι εμφορούμαστε από αδιαφορία ή ότι δεν θέλουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει ευζωία, ή ότι βαριόμαστε να ασχοληθούμε με το θέμα.

Έτσι το μόνιμο δέσιμο και η μη καθημερινή άσκηση του ζώου – το μόνιμο δέσιμο με ένα μικρό εκ μέρους των αστυνομικών έλεγχο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί – αποτελεί κακοποίηση, η έλλειψη καταλύματος αλλά και ή έκθεση του καταλύματος – ακόμη και αν αυτό υπάρχει – στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η μοναξιά του ζώου, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης σε κάθε ασθένειά του, ο μη εμβολιασμός και η μη αποπαρασίτωση, η έλλειψη νερού και μάλιστα καθαρού, σωστής τροφής – οι βοσκοί τρέφουν πολλές φορές τους σκύλους τους με ψοφίμια άλλων ζώων ή με νωπά εντόσθια – οι μεταλλικές κατασκευές και τα βαρέλια ως καταλύματα, ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στην έννοια της παθητικής κακοποίησης, του βασανισμού και της κακής μεταχείρισης του άρθρου 16.

– Βάσει δε του νόμου 1197/82 η εγκατάλειψη του ζώου θεωρείται και είναι ποινικό αδίκημα.

– Επιθυμούμε να εστιάσετε στην παθητική κακοποίηση (συνθήκες διαβίωσης του ζώου) το ίδιο με την ενεργητική (δηλητηρίαση, κρέμασμα, πυροβολισμός κ.ά.), γιατί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποιημένων ζώων, κάτι το οποίο στην πράξη δεν γίνεται από τα αστυνομικά όργανα σε πάρα πολλές περιπτώσεις με διάφορα αβάσιμα επιχειρήματα.

– Όλα τα αδικήματα κατά των ζώων είναι δημόσιας τάξης επομένως είναι αυτεπάγγελτα – αρκεί μια καταγγελία από κάποιο άτομο – και επιδέχονται της αυτόφωρης διαδικασίας, γεγονός που πλείστοι όσοι αστυνομικοί είτε αγνοούν είτε δεν τηρούν.

– Εξαιρετικά σημαντικό είναι να κατανοηθεί ότι τα άρθρα 1 και 16 αφορούν κάθε είδους ζώου, της ξηράς, του αέρος και της θάλασσας.

– Η καταγγελία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά καλώντας το 100, το οποίο και υποχρεούται να πάει στον τόπο της καταγγελλόμενης κακοποίησης και να προχωρήσει στην συνέχεια σε δίωξη και σύλληψη σε συνεργασία με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, διαδικασία η οποία πολλές φορές αποφεύγεται ή και υποκρύπτεται από τα αστυνομικά τμήματα.

Ουδεμία σημασία δίνεται τις περισσότερες φορές από τα αστυνομικά όργανα στην σύλληψη του δράστη και πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα φορτικοί για να ασχοληθούν.

– Γενικώς αντιμετωπίζουμε δυστοκία εκ μέρους των αστυνομικών, όταν πρέπει να πάνε στο σημείο του συμβάντος και πολλές φορές η άρνησή τους δεν είναι λόγω φόρτου εργασίας αλλά λόγω αδιαφορίας.

– Σε περίπτωση δηλητηρίασης του ζώου η αστυνομία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής προκειμένου να παραλάβει το πτώμα και να γίνει η τοξικολογική εξέταση.

– Το Αστυνομικό Τμήμα που επελήφθη της καταγγελίας οφείλει να προχωρήσει σε έρευνα ουσιαστική πριν διαβιβάσει την σχετική δικογραφία στην εισαγγελία.

– Ακόμη και στις περιπτώσεις που η καταγγελία ή η μήνυση είναι κατ’ αγνώστων και σε αυτή την περίπτωση ο αστυνομικός υποχρεούται να διατάξει έρευνα στην περιοχή που έγινε το περιστατικό και μετά να διαβιβάσει την δικογραφία.

– Πολλές φορές τα αστυνομικά όργανα θεωρώντας ήσσονος σημασίας την παθητική κακοποίηση, αλυσοδεμένα ζώα, βαρέλια, ζώα στο πουθενά, (γενικά όλες τις προαναφερόμενες μορφές παθητικής κακοποίησης), δεν εφαρμόζουν τον νόμο που είναι ρητός.

– Μήνυση ΚΑΙ αυτόφωρο όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

– Εξαιρετικά χρήσιμη πράξη είναι η έκδοση Δελτίου Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. προς ενημέρωση του κόσμου, η οποία πολλές φορές μπορεί να επιδράσει ανασταλτικά σε επίδοξους εγκληματίες κατά των ζώων.

 

All About Pets

Όλα όσα θες να ξέρεις για τους μικρούς μας φίλους
Email: [email protected]
Site | Facebook