Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Housman Society Journa»l τον Δεκέμβριο του 2020 παρέχει νέα στοιχεία ότι η Ισλανδία ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα από τους αρχαίους Έλληνες περίπου 1.000 χρόνια πριν από την ανακάλυψη των Βίκινγκ.

Ο Jökulsárlón, η παγετώδης λιμνοθάλασσα της Νότιας Ισλανδίας, θυμίζει τον ορισμό του Πύθεα για το “νησί με πάγο σε κοντινή απόσταση”.

Η τελευταία προσπάθεια του Andrew Charles Breeze να ρίξει φως στο μυστήριο που περιβάλλει την ακριβή τοποθεσία του θρυλικού νησιού Thule αντλεί μεγάλο μέρος της έμπνευσής του από τις γλωσσικές υποθέσεις του έλληνα γεωγράφου, αστρονόμου και εξερευνητή Πύθα της Μασσαλίας, ο οποίος ανακάλυψε το βορειότερο σημείο της Γης γύρω 300 π.Χ.

Ο καθηγητής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Παμπλόνε στην Ισπανία, γνωστός για την εμπειρία του στην ιστορική γλωσσολογία, φαίνεται πεπεισμένος για το «νησί με πάγο δίπλα του» ότι ο Πύθας έφτασε εντός έξι ημερών μετά το ταξίδι του από το βόρειο τμήμα της Βρετανίας και αυτό είναι πλέον αποδεκτό γι ‘αυτόν .

Μιλώντας σε έλληνα δημοσιογράφο, ο Breeze είπε ότι η θεωρία του αρχίζει τώρα να φωτίζει, «Οι αρχαίοι Έλληνες όχι μόνο έφτασαν στην Ινδία με τον Μέγα Αλέξανδρο, έφτασαν επίσης στην Ισλανδία με τον Πύθα». λέει.

Μεγάλη διαμάχη

Ο Breeze συγκρίνει τον θρύλο Thule με την Aτλαντίδα και το Ελ Ντοράντο.

Αν και η ιστορία του ταξιδιού του Πύθα από την πατρίδα του στη Μασσαλία στη νότια Γαλλία προς τη Βρετανία και πέρα ​​από αυτή είναι γνωστή στους αρχαίους συγγραφείς, η αρχική εκδοχή του έργου πιθανότατα χάθηκε εντελώς λόγω της πυρκαγιάς της Αλεξάνδρειας Βιβλιοθήκης στην Αίγυπτο.

Για αυτόν τον λόγο, ο κόσμος της επιστήμης αγωνίζεται εδώ και αιώνες για να προσδιορίσει το ακριβές σημείο της βορειότερης τοποθεσίας του διάσημου εξερευνητή, καθοδηγούμενος από αποσπάσματα κειμένων από μεταγενέστερους συγγραφείς όπως ο Στράβωνας, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Διόδωρος της Σικελίας.

Δρ. Breeze: «Ονόμασαν αυτό το νησί Thule, και ο Tacitus, ο Vergilius και ο Iuvenalis το γνώριζαν ως μέρος στο τέλος της Γης και χρησιμοποίησαν τον Thule με έναν μάλλον διφορούμενο τρόπο. Για αιώνες συζητείται πού είναι ο Thule. Η πλειονότητα των ανθρώπων λένε ότι πρόκειται για την Ισλανδία, μερικοί λένε ότι είναι οι Νήσοι Φερόες, και άλλοι λένε τη Νορβηγία και τα νησιά Shetland» λέει.

Ωστόσο, ο δρ Breeze υποστηρίζει ότι μια γλωσσική προσέγγιση θα λύσει το πρόβλημα και υποστηρίζει ότι το αρχαίο όνομα του Πύθα για το νησί έχει γίνει ακατανόητο ως αποτέλεσμα παραμορφώσεων της ορθογραφίας κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Δρ. Breeze: «Είναι ένα πρόβλημα που το όνομα Thule (Thyle) δεν σημαίνει τίποτα. Προσθέτοντας δύο γράμματα μεταξύ των δύο συλλαβών της λέξης, εμφανίζεται η ελληνική λέξη Θυμέλη και κάνει αυτή τη λέξη ουσιαστική. Thymele.

Το μυστήριο λύθηκε

Ο καθηγητής εξηγεί στο άρθρο του: «Η Θυμέλη προτάθηκε για την ηφαιστειακή, ψηλή και απόκρημνη ακτή του νησιού. Έμοιαζε με θυμάρι ή βωμό ελληνικού ναού, ή ίσως έμοιαζε με ναό στη Μασσαλία από την οποία προήλθε ο Πύθας. Το όνομά του Thymele εξαφανίστηκε νωρίς λόγω ανακριβειών στην ορθογραφία και ήρθε στην εποχή του Βεργίλιου (19 π.Χ.) και του Στράβωνα (21 μ.Χ.) με τη μορφή του Θύλη ή του Θούλε.

Αναπαράσταση της πρώτης άποψης του Πύθα για την Ισλανδία, ο δρ. Breeze είπε: «Οταν ο Πύθας και οι άντρες του βλέπουν τη μεγάλη μάζα της Ισλανδίας να ανεβαίνει στον ορίζοντα, ανάμεσα στις ομίχλες και τα σύννεφα, και ίσως μαζί με στήλες καπνού και τέφρας από τη Hekla και άλλα ηφαίστεια, έμοιαζαν με βωμό, ή φωτιά πάνω από ελληνικό ναό, με τον ατμό να υψώνεται από τα ζώα που θυσιάστηκαν εκεί. Οι συγγραφείς που το αντιγράφουν έκαναν λάθος. Τα γράμματα εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα την άσκοπη λέξη Thule».

Το άρθρο λέει ότι γνωρίζοντας ότι οι αρχαίοι βωμοί θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγάλοι ενισχύουν τους ισχυρισμούς. Αναφέρει ότι παρόμοιοι βωμοί μπορούν να έχουν ύψος 12 μέτρων στην Πέργαμο και μήκος 180 μέτρων στο Parium και τις Συρακούσες.

Ο δρ Breeze λέει ότι άλλοι ειδικοί των κλασικών επιστημών και ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια στην Αγγλία, οι οποίοι βρήκαν αυτήν την ιδέα απολύτως λογική, άρχισαν να συζητούν το άρθρο.

«Εάν αυτή η θέση είναι σωστή, πάνω από 2.000 χρόνια αργότερα οι Ελληνες θα αναγνωριστούν ως οι πρώτοι εξερευνητές της Ισλανδίας. Αυτό σημαίνει 1.000 χρόνια πριν από τους Βίκινγκς. Το εξαήμερο ταξίδι του Πύθα στον Βόρειο Ατλαντικό είναι τόσο ηρωικό όσο αυτό που έκανε ο Κολόμβος».