Aρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής τους στο ισπανικό Ciudad Real, άρχισαν να ξεθάβουν τα πτώματα των θυμάτων που εκτελέστηκαν από το καθεστώς του Φράνκο στο τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Cranfield συναντήθηκε με συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και κοινωνικούς ανθρωπολόγους από την πρωτοβουλία Mapas de Memoria (Χάρτες Μνήμης) για αναζήτηση, αποκάλυψη και αναγνώριση εκείνων που εκτελέστηκαν και θάφτηκαν στο πολιτικό νεκροταφείο στο Almagro μεταξύ του 1939 και του 1940.

Πολλά πτώματα με πληγές από σφαίρες στο κεφάλι τους, καθώς και προσωπικά αντικείμενα και ρούχα, είναι μεταξύ αυτών που ανακαλύφθηκαν μέχρι στιγμής. Η ομάδα αναζητά συνολικά 26 άτομα σε αυτήν την ανασκαφή, η οποία επικεντρώνεται σε μια ξεχωριστή περιοχή του νεκροταφείου που έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες.

Οι οικογένειες των θυμάτων ελπίζουν ότι οι συγγενείς τους μπορούν να ταυτοποιηθούν μέσω ανάλυσης DNA και ότι μπορούν να ανακτήσουν τα λείψανα προκειμένου να κανονίσουν την κατάλληλη ταφή.

Η εκταφή των σορών είναι μέρος μιας σειράς θυμάτων του εμφύλιου πολέμου που βρίσκονται υπό διερεύνηση στην Ισπανία. Περισσότερα από 7.000 θύματα έχουν αποκαλυφθεί από το 2000.

Επικεφαλής της ανασκαφής, Cranfield Forensic Institute (CFI) Ανώτερος Εκπαιδευτής στην Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία δr Ο Nicholas Márquez-Grant λέει: «Αυτή η ανασκαφή είναι εξαιρετικά περίπλοκη, ειδικά όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων στο νεκροταφείο και τις μεταπολεμικές ταφές. Τα σώματα αποκαλύπτονται εντοπίζοντας τα στρώματα και αυτή η διαδικασία είναι μόνο το πρώτο βήμα τόσο στην ταυτοποίηση όσο και στην αποκατάσταση των νεκρών και στη διαδικασία αποκατάστασης των οικογενειών για να ξεχάσουν τα κακά γεγονότα».

Α: Πανεπιστήμιο Cranfield

Ο José Barrios, του οποίου ο θείος με το ίδιο όνομα εκτελέστηκε και θάφτηκε στην περιοχή, είπε: «Δεν ένιωσα πολύ άσχημα όταν ξεκίνησε η ανασκαφή, αλλά όταν είδα το κρανίο και τα πόδια ενός ατόμου όταν βρήκαν το πρώτο σώμα, σκέφτηκα: Τώρα είμαστε εδώ και ερχόμαστε να σας βρούμε».

Η ανασκαφική περίοδος θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του 2021, αυτή η περίοδος θα ακολουθηθεί από μια μακρά ερευνητική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπολογικής ανάλυσης και της ανάλυσης DNA στο εργαστήριο για την ταυτοποίηση των ανθρώπινων υπολειμμάτων.

Η πρώτη φάση ολόκληρης της διαδικασίας. Διευθύνθηκε από τους Χάρτες της Μνήμης, οι οποίοι ανέλαβαν το καθήκον να εντοπίσουν ταφές μέσω αρχειακής έρευνας και να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες των θυμάτων μέσω κοινωνικών δικτύων και μαρτυριών γειτόνων.

Ο διευθυντής του Maps of Memory, ένα έργο του Εθνικού Πανεπιστημίου Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης (UNED), δρ Ο Jorge Moreno λέει, «Οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι εργάζονται πάνω από το έδαφος, ενώ οι αρχαιολόγοι και οι ιατροδικαστικοί ανθρωπολόγοι εργάζονται κάτω από το έδαφος. Ενώ οι επιστήμονες αναζητούν ανθρώπινα υπολείμματα, οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι μελετούν οικογένειες και τις ιστορίες τους. Αρχικά εντοπίστηκαν τέσσερις διαφορετικές οικογένειες για αυτή την ανασκαφή. τώρα έχουν περάσει μόνο δέκα ημέρες, έχουμε 21 διαφορετικές οικογένειες και 21 διαφορετικές ιστορίες. Εχουμε σώματα στο ένα χέρι και ιστορίες στο άλλο, αυτά τα δύο συνδέονται αργότερα» λέει.

Αναγνωρίστηκαν συνολικά 11 λάκκοι που πρέπει να ανασκαφούν. Διάφοροι λάκκοι περιέχουν περισσότερα από ένα άτομο. Τα μέλη της ομάδας του Cranfield περιλαμβάνουν επίσης πτυχιούχους του Cranfield Master of Forensic Archaeology and Anthropology.

Α: Πανεπιστήμιο Cranfield

Αφού ανακαλύψουν τα λείψανα, θα μεταφερθούν στο εργαστήριο ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, όπου θα προσδιοριστεί η αιτία θανάτου.

Ο διευθυντής της επιστημονικής ομάδας που εργάζεται στο έργο, από τη Σχολή Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, δρ Μαρία Μπενίτο Σάντσεζ λέει: «Ως εγκληματολόγοι ανθρωπολόγοι, έχουμε την ευθύνη να θέσουμε τις επιστήμες μας στη διάθεση των ανθρώπων που από καιρό αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά βραβεία που έχω κερδίσει από τότε που άρχισα να δουλεύω σε μαζικούς τάφους και τα αφιερώνω όλα στους συγγενείς ατόμων που έχω ανακαλύψει. είναι οι πραγματικοί ήρωες αυτής της επιχείρησης!».

Η αναγνώριση και η αιτία θανάτου ακολουθούνται από γενετική ανάλυση δειγμάτων από μέλη της οικογένειας και ανακτηθέντων οστών. Οταν τα τεστ είναι θετικά, αναγνωρίζονται τα μέλη της οικογένειας. Τα λείψανα παραδίδονται στη συνέχεια στα μέλη της οικογένειας για ταφή. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, τότε επιστρέφεται στο νεκροταφείο για να ταφεί ξανά.

Ενα πιο ολοκληρωμένο έργο “Χάρτες μνήμης”, χρηματοδοτούμενο από το δημοτικό συμβούλιο του Ciudad Real, έχει εντοπίσει 53 μαζικούς τάφους και βρει 3.457 άτομα που σκοτώθηκαν από το καθεστώς του Φράνκο στην πόλη Ciudad Real την τελευταία δεκαετία. Αν και είναι γνωστό ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι όπου θάφτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, η ανασκαφή του Almagro έχει τη διάκριση ότι είναι ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος που άνοιξε ποτέ στην πόλη.