Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ ήταν η μόνη χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα:

Αλβανία

Ιταλία

Γερμανία

Βουλγαρία

Διάρκεια αντίστασης σε ημέρες:

Ελλάδα  219

Νορβηγία  61

Γαλλία  43 (η υπερδύναμη της εποχής)

Πολωνία  30

Βέλγιο  18

Ολλανδία  4

Γιουγκοσλαβία  3

Τσεχοσλοβακία  0

Λουξεμβούργο  0

Δανία  0   (Οι Δανοί παραδόθηκαν σε έναν μοτοσικλετιστή του Hitler που μετέφερε αίτημα στον Δανό Βασιλιά για διέλευση του ναζιστικού στρατού. Ο Δανός Βασιλιάς, για να δείξει την υποταγή του, παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο, στον Hitler).

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

# Αλβανοί  1.165

# Ιταλοί  8.000

# Βούλγαροι  25.000

# Γερμανοί  50.000

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

# Ελλάδα  10 %

Σοβιετική Ενωση  2,8 %

# Ολλανδία  2,2 %

# Γαλλία  2 %

# Πολωνία 1,8 %

# Γιουγκοσλαβία 1,7 %

# Βέλγιο  1,5 %

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ:

# «Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να βεβαιώσω ότι μόνο οι Ελληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος και περισσότερο αψήφησαν το θάνατο…»

Adolph Hitler (Από ομιλία του στο Reichstag στις 4 Μαϊου 1941)

# « Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι πως δεν αποδίδει ούτε στο ελάχιστο τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, οι οποίες ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη νικηφόρο έκβαση της κοινής προσπάθειας των εθνών, κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Εάν δεν ήταν η ανδρεία των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β΄ΠΠ θα ήταν ακαθόριστη».

Winston Churchill  (Από ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941).

# «Μέχρι τώρα λέγαμε πως οι Ελληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε : Οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες».

Winston Churchill  (Από ομιλία του στο BBC, στις πρώτες ημέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου».

# «Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τους Ελληνες, των οποίων η αντίσταση ήταν αποφασιστική για τον Β΄ΠΠ».

Joseph Stalin (Από ομιλία του στον ραδιοσταθμό της Μόσχας, στις 31 Ιανουαρίου 1943, μετά από τη νίκη στο Stalingrand  και τη  συνθηκολόγηση της 6ης γερμανικής στρατιάς υπό τον στρατηγό Von Paulus).

# «Εάν οι Ρώσοι κατόρθωσαν να προβάλουν αντίσταση στην είσοδο της Μόσχας για να σταματήσουν και να αποτρέψουν τον γερμανικό χείμαρρο, το οφείλουν στους Ελληνες, οι οποίοι καθυστέρησαν τις γερμανικές μεραρχίες, την ώρα που θα μπορούσαν  να μας κάνουν να γονατίσουμε».

Georgy Constantinovitch Zhoukov, Στρατηγός του Σοβιετικού στρατού.   (Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β΄ΠΠ).

# «Ανεξάρτητα απ’ αυτό που θα πουν οι μελλοντικοί ιστορικοί, αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι η Ελλάδα έδωσε στον Mussolini ένα αξέχαστο μάθημα επί έξι μήνες, ότι ήταν το κίνητρο για την επανάσταση στη Γιουγκοσλαβία, ότι κράτησε τους Γερμανούς στην ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη, για έξι εβδομάδες, ότι ανέτρεψε τη χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης και έφερε έτσι μια γενική αντιστροφή ολόκληρης της πορείας του πολέμου, και νικήσαμε».

Sir Robert Antony Eden, Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας 1955-1957. (Απόσπασμα ομιλίας του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, 24/09/1942).

# «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η Ελλάδα ανέτρεψε ολοκληρωτικά τα σχέδια της Γερμανίας και την ανάγκασε να αναβάλει την επίθεση στη Ρωσία για έξι εβδομάδες. Αναρωτιόμαστε ποια θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ενωσης χωρίς την Ελλάδα».

Sir Harold Leofric George Alexander, Βρετανός στρατηγός στον Β΄ΠΠ. (Από ομιλία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 28/10/1941).

# «Μου είναι αδύνατο να δώσω το κατάλληλο μέγεθος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδος».

Charles de Gaule. (Από ομιλία  του στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, μετά το τέλος του Β΄ΠΠ).

# «Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της βασανισμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης. Δεν ήταν ποτέ μια ήττα τόσο τιμητική για εκείνους που την υπέστησαν».

Maurice Schumann, Υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. (Από ένα μήνυμα που απηύθυνε μέσω του BBC του Λονδίνου στους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης, στις 28 Απριλίου 1941, ημέρα που ο Hitler κατέλαβε την Αθήνα, μετά έξι μηνών πόλεμο εναντίον του Mussolini και έξι εβδομάδων εναντίον του Hitler).

# «Πολεμήσατε άοπλοι και νικήσατε, μικροί εναντίον των μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη επειδή μας δώσατε το χρόνο να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε.

Μόσχα, ραδιοσταθμός, όταν επιτέθηκε ο Hitler στην ΕΣΣΔ.

# «Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο στους πολέμους και ότι πάντα μας περιμένουν εκπλήξεις».

Benito Mussolini. (Ομιλία στις 10/05/1941).

# «Στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν δόθηκε στην Ελλάδα προθεσμία τριών ωρών, για να αποφασίσει σχετικά με τον πόλεμο ή την ειρήνη, αλλά ακόμη κι αν δίνονταν τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες ή τρία έτη, η απάντηση θα ήταν η ίδια. Οι Ελληνες δίδαξαν την αξιοπρέπεια στη διάρκεια των αιώνων. Οταν όλος ο κόσμος έχασε την ελπίδα του, οι Ελληνες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αήττητο του γερμανικού τέρατος, υψώνοντας απέναντί του το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας».

«Η ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων ενάντια στην επίθεση των Γερμανών, αφού νίκησαν κατά κράτος τους Ιταλούς, όταν προσπάθησαν να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος, γέμισε θαυμασμό τις καρδιές των Αμερικανών  και κατέκτησε τη συμπάθειά τους».

Franklin D. Roosevelt, Πρόεδρος των ΗΠΑ (1933-1945).

# Στις 10 Απριλίου 1941, μετά από την ελληνική συνθηκολόγηση με τη Γερμανία, τα βόρεια οχυρά της Ελλάδος, παραδίνονται στον κατακτητή. Οι Γερμανοί, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους στους Ελληνες στρατιώτες, δήλωσαν πως είναι υπερήφανοι που έχουν αντίπαλό τους έναν τέτοιο στρατό και ζήτησαν να επιθεωρήσει ο Ελληνας Διοικητής τον γερμανικό στρατό, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης. Η γερμανική σημαία αναρτήθηκε μετά την πλήρη αποχώρηση του ελληνικού στρατού.

Ενας Γερμανός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε στον Διοικητή της ομάδας μεραρχιών ανατολικής Μακεδονίας, υποστράτηγο Δέδε, ότι ο ελληνικός στρατός ήταν ο πρώτος στρατός, στον οποίο τα μαχητικά αεροπλάνα Stuka δεν προκάλεσαν πανικό. «Οι στρατιώτες σας», είπε, «αντί της μανιώδους φυγής, όπως έκαναν στη Γαλλία και στην Πολωνία, έμειναν στη θέση τους και μας πυροβολούσαν!».

 

«…ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ …»

ΑΙΣΧΥΛΟΣ, ο πατέρας της τραγωδίας.