#Σε ιδιωτικό κανάλι μας καθησύχασαν πως: Η «πλήρη» ενημέρωσή σας… Το επίθετο είναι: ο πλήρης, η πλήρης, το πλήρες. Η «πλήρης» ενημέρωσή σας… είναι το σωστό. Τώρα, πότε θα γίνει «πλήρης» ενημέρωση του δημοσιογράφου στη γραμματική; Χλωμό το βλέπω!

#Από διάσημη (;) ποπ τραγουδίστρια ακούσαμε (μάλλον… κουφαθήκαμε!): Της γυναίκας είναι οι πόνοι της γέννας, ποιανού είναι; Του «αντρού»; Αλήθεια, το αρσενικό της «γυναίκας» είναι ο «αντρός»; Εμείς νομίζαμε πως είναι «ο άντρας»- του «άντρα»…

#Σε κρατικό κανάλι, δάσκαλος (;) συνδικαλιστής μας …φοβέρισε πως: Οι δάσκαλοι θα «παρεμβούν» δυναμικά… Αλλά το σωστό είναι: Οι δάσκαλοι «θα παρέμβουν», δάσκαλέ μου. Μήπως, στα διαλείμματα των κινητοποιήσεων να …διαβάζατε και λίγη γραμματική, για να τη διδάξετε στα καημένα τα παιδιά;

#Σε τηλεοπτική εκπομπή για τη σταδιακή νέκρωση ορισμένων θαλασσών, ακούσαμε: Τα επίπεδα του «πλαγκτόν» έχουν μειωθεί… Το «πλαγκτόν» είναι ελληνική λέξη (αρχ. πλαγκτός = περιπλανώμενος). Τα επίπεδα, λοιπόν «του «πλαγκτού» έχουν μειωθεί… δυστυχώς!

#Σε ιδιωτικό κανάλι, συμπαθής κατά τα άλλα, παρουσιαστής είπε: Θα δώσουμε τον λόγο στον «Βησσαρίων»… Μανία που την έχουν μερικοί, να μην κλίνουν τα κλιτά ονόματα! Ο Βησσαρίων, του Βησσαρίωνος (ή –α), τον Βησσαρίωνα… Θα δώσει τον λόγο «στον Βησσαρίωνα»… είναι το σωστό. Λίγες είναι οι άκλιτες λέξεις στην ελληνική γλώσσα. Ας μην… εφευρίσκουμε άλλες.

Πέντε ανορθόγραφα σχόλια στο διαδίκτυο

Πανέμωρφο, γλικό, κουκλάκη (Ιάσο κούκλα…)

Ώρεο πρωσσοπο (πού το είδε γραμμένο έτσι;)

Κτινος με ολυ τη σιμασία της λέξεως (Ικτίνος;)

Να ήστε σειγουρή (είμαστε, είμαστε…)

Τόσο φισικο, έχω ποροθει (δεν εννοείς τη γραμματική;)

Πέντε λέξεις που πιθανόν δεν γνωρίζετε

Καλλιεπής: Αυτός που γράφει ή ομιλεί με όμορφο τρόπο.

Μικρολογώ: Μιλώ και μεριμνώ για ασήμαντα και ευτελή θέματα.

Οναγρος: Ο ασιατικός αγριογάιδαρος.

Πρέστο: Μουσική υπόδειξη που ορίζει γρήγορη ρυθμική αγωγή.

Σπηλαίος: Αυτός του οποίου κατοικία είναι τα φυσικά κοιλώματα μέσα στο έδαφος.

ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ