Οι ισχυρισμοί ότι η αποστολή Apollo 11 δεν πραγματοποιήθηκε ξεκίνησε αμέσως μετά την πρώτη εμφάνιση των αστροναυτών στη Σελήνη το 1969.

Η προσσελήνωση στο φεγγάρι του Apollo 11 στις 20 Ιουλίου 1969 ήταν ένα από τα πιο εκπληκτικά επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Εκείνη την ημέρα, εκτιμάται ότι 530 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τους αστροναύτες των ΗΠΑ Neil Armstrong και Buzz Aldrin να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο φεγγάρι. Στη συνέχεια, οι δύο άντρες και το τρίτο μέλος του πληρώματος Michael Collins πέταξαν με ασφάλεια πίσω στη Γη και προσγειώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι το «τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» είχε παραποιηθεί. Οι θεωρίες συνωμοσίας ότι η προσσελήνωση ήταν στην πραγματικότητα μια φάρσα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε οργανώσει για να κερδίσει τον διαστημικό αγώνα με τους Σοβιετικούς άρχισε να κερδίζει υποστηρικτές στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Παρόλο που αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς και καταρρίπτονται εύκολα, έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα.

Οι περισσότερες από τις «αποδείξεις» των αρνητών βασίζονται σε αντιληπτές ανωμαλίες στις εικόνες που μεταδίδονται πίσω στη Γη από τη σεληνιακή επιφάνεια του φεγγαριού. «Με λίγες εξαιρέσεις, τα ίδια επιχειρήματα συνεχίζουν να εμφανίζονται ξανά και ξανά», λέει ο Rick Fienberg, αξιωματικός Τύπου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην αστρονομία. Εχει γνώση από πρώτο χέρι για αυτό: πριν από σχεδόν 40 χρόνια, ο Fienberg συζήτησε με έναν από τους πρώτους επιφανείς αρνητές της προσσελήνωσης, τον Bill Kaysing, στην τηλεόραση.

Οι αρχικοί ισχυρισμοί ότι η προσσελήνωση πραγματοποιήθηκε έγινε σε μια στιγμή που τα έγγραφα του Πενταγώνου και το Watergate είχαν διαβρώσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην κυβέρνησή τους. Ομως, η απομίμηση της επιτυχίας της αποστολής Apollo 11 θα απαιτούσε εξαπάτηση σε μεγάλη κλίμακα – και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να ξεπεραστεί, λέει ο Fienberg.

«Περίπου 400.000 επιστήμονες, μηχανικοί, τεχνολόγοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, εργάστηκαν στο πρόγραμμα Apollo», επισημαίνει ο Fienberg. «Εάν στην πραγματικότητα το κύριο κίνητρο για να πιστέψουμε σε αυτή τη φάρσα ,είναι να μην εμπιστεύεσαι την κυβέρνηση, να μην εμπιστεύεσαι τους ηγέτες μας, να μην εμπιστεύεσαι την εξουσία, πώς μπορείς να νιώσεις ότι 400.000 άνθρωποι θα κρατούσαν το στόμα τους κλειστό» για 50 χρόνια; Είναι απλώς αβάσιμο».

Εδώ, αναλύουμε μερικές από τις πιο ανθεκτικές θεωρίες συνωμοσίας για την προσσελήνωση – και γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία που να τις υποστηρίζουν.

1. Η προσσελήνωση είναι ψεύτικη επειδή η αμερικανική σημαία μοιάζει να κυματίζει από τον άνεμο.

Ο Buzz Aldrin με την αμερικανική σημαία στο φεγγάρι το 1969.

Αν κοιτάξετε την αμερικανική σημαία σε ακίνητες φωτογραφίες από την αποστολή Apollo 11, φαίνεται να κυματίζει στον αέρα. Αλλά πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό, καθώς δεν υπάρχει άνεμος στο φεγγάρι;

Η απλή απάντηση είναι ότι δεν είναι χτύπημα, λέει ο Fienberg. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι μια συνηθισμένη σημαία. Εάν οι αστροναύτες είχαν φυτέψει μια κανονική σημαία στο φεγγάρι, θα είχε κρεμαστεί χαλαρά όπως οι σημαίες στη Γη όταν δεν υπάρχει άνεμος. Αυτό δεν θα έκανε μια πολύ ελκυστική φωτογραφία, οπότε η NASA σχεδίασε ειδικές σημαίες για να τις πάρουν οι αστροναύτες (και οι έξι αποστολές του Απόλλωνα που έφτασαν στο φεγγάρι φύτεψαν μια αμερικανική σημαία εκεί).

Αυτές οι σημαίες είχαν μια οριζόντια ράβδο μέσα για να τις κάνουν να βγαίνουν από το κοντάρι σημαίας. Οι αστροναύτες του Απόλλωνα 11 είχαν πρόβλημα να επεκτείνουν τη ράβδο σε όλη τη διαδρομή και σε ακίνητες εικόνες αυτό δημιουργεί έναν κυματισμό εφέ που κάνει τη σημαία να μοιάζει σαν να κυματίζει στον άνεμο. Σε εικόνες βίντεο της σημαίας, μπορείτε να δείτε ότι κινείται μόνο ενώ οι αστροναύτες τη γυρνάνε στην επιφάνεια του φεγγαριού. Αφού οι αστροναύτες απομακρυνθούν, παραμένει στο ίδιο λυγισμένο σχήμα λόγω της μερικώς εκτεταμένης ράβδου.

2. Η προσσελήνωση είναι ψεύτικη επειδή δεν μπορούμε να δούμε τα αστέρια.

Ο Αλντριν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας του Απόλλωνα 11 στη Σελήνη. Μόλις ανέπτυξε το πακέτο επιστημονικών πειραμάτων Early Apollo (EASEP) όπου μπορείτε να δείτε το πακέτο παθητικών σεισμικών πειραμάτων, τον αναδρομικό ανακλαστήρα Laser Ranging και τον σεληνιακό θαλαμίσκο “Eagle”.

«Ενα από τα πρώτα επιχειρήματα που άκουσα και ένα από τα ευκολότερα να ξεκαθαρίσω… είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αστέρια στον σεληνιακό ουρανό», λέει ο Fienberg. Ή μάλλον, δεν υπάρχουν αστέρια στις φωτογραφίες που πήραν οι Armstrong και Aldrin στο φεγγάρι. Αλλά αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μια κάμερα στο παρελθόν, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί.

«Ολες οι εκθέσεις των αστροναυτών στο φεγγάρι είναι εκθέσεις φωτός της ημέρας», εξηγεί. «Η επιφάνεια φωτίστηκε έντονα (από τον ήλιο). Και οι αστροναύτες φορούν φωτεινά λευκά κοστούμια διαστήματος που είναι ιδιαίτερα ανακλαστικά».

Η έκθεση στις κάμερες των αστροναυτών ήταν πολύ μικρή για να συλλάβει τις διαστημικές στολές και την επιφάνεια του φεγγαριού ενώ ταυτόχρονα καταγράφει τα συγκριτικά πιο αμυδρά αστέρια. Το ίδιο συμβαίνει αν πάτε στην πίσω βεράντα κάποιου τη νύχτα και ανάψετε τα φώτα. Παρόλο που μπορείτε να δείτε τα αστέρια από όπου στέκεστε, μια κάμερα γρήγορης έκθεσης δεν θα μπορεί να τα συλλάβει.

3. Η προσσελήνωση είναι ψεύτικη επειδή οι σκιές δεν είναι σωστές.

Ο Aldrin φωτογραφίστηκε με τον σεληνιακό θαλαμίσκο “Eagle”.

Σε εικόνες από την προσσελήνωση, είναι δυνατό να δείτε ορισμένα αντικείμενα, παρόλο που βρίσκονται σε σκιά. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι εάν ο ήλιος ήταν η μόνη πηγή φωτός, αυτό δεν θα συνέβαινε. Επομένως, το γεγονός ότι μπορείτε να δείτε ορισμένα αντικείμενα στη σκιά πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του ειδικού φωτισμού του Χόλιγουντ.

Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι αν και ο ήλιος είναι η κύρια πηγή φωτισμού στο φεγγάρι, αυτό δεν είναι η μόνη πηγή φωτισμού. Μια άλλη πηγή είναι το σεληνιακό έδαφος, το οποίο αντανακλά το φως του ήλιου. Στις εικόνες του Apollo 11, «το φως του ήλιου διασκορπίζεται ή αντανακλάται από το έδαφος με κάθε τρόπο, και μερικά από αυτά – ένα μικρό κλάσμα αλλά αρκετά για να μπορέσουμε να το δούμε — διασκορπίζεται στις σκιές», λέει ο Fienberg.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον, σε ορισμένες εικόνες, μπορείτε να δείτε μια πινακίδα που άφησαν οι Armstrong και Aldrin στο φεγγάρι παρόλο που βρίσκεται στη σκιά.

4. Η προσσελήνωση είναι ψεύτικη επειδή δεν μπορούμε να δούμε την κάμερα του Armstrong.

Ο Neil Armstrong πήρε αυτή τη φωτογραφία του Aldrin με κάμερα σεληνιακής επιφάνειας 70 mm.

Σε μία από τις φωτογραφίες από την προσσελήνωση, μπορείτε να δείτε τον Αρμστρονγκ να αντανακλάται σαφώς στο γείσο του Aldrin. Μερικοί σκεπτικιστές έχουν επισημάνει ότι ο Αρμστρονγκ δεν φαίνεται να κρατά κάμερα, οπότε κάποιος άλλος πρέπει να τραβά τη φωτογραφία. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Ο Αρμστρονγκ δεν μπορούσε να περπατήσει γύρω από το φεγγάρι με μια κανονική φορητή κάμερα. Στο ογκώδες κοστούμι του, χρειαζόταν κάτι που ήταν εύκολο να χειριστεί. Η κάμερα που χρησιμοποίησε στο φεγγάρι ήταν τοποθετημένη στο μπροστινό μέρος του κοστουμιού του, όπου βρίσκονται τα χέρια του στην αντανάκλαση.

5. Η προσσελήνωση είναι ψεύτικη επειδή τη δημιούργησε ο Stanley Kubrick

Η ταινία του σκηνοθέτη Stanley Kubrick «2001: A Space Odyssey» εντυπωσίασε το κοινό το 1968 για τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής εικόνας του διαστήματος. Ηταν τόσο συναρπαστικό που μερικοί θεωρητικοί της συνωμοσίας αναρωτήθηκαν αργότερα αν η κυβέρνηση είχε προσλάβει πραγματικά τον Κιούμπρικ για να κινηματογραφήσει το φεγγάρι που προσγειώθηκε σε ένα σκηνικό (πιθανώς όπως αυτό που έτρεξε ο Τζέιμς Μποντ στην ταινία τού 1971 «Diamonds Are Forever)».

Το θέμα είναι ότι τα πλάνα προσσελήνωσης δεν φαίνονταν αληθινά, επειδή ο Kubrick το μαγνητοσκόπησε – η ταινία του 2001 του Kubrick φαινόταν πραγματική επειδή ο Kubrick προσκάλεσε αστρονομικούς καλλιτέχνες και μηχανικούς της αεροδιαστημικής να τον βοηθήσουν. Η μόνη «απόδειξη» ότι ο Kubrick μαγνητοσκόπησε την προσσελήνωση έχει αποδειχθεί ότι είναι φάρσα.

Η άρνηση της μεγάλης προόδου της Αμερικής στην εξερεύνηση του διαστήματος και η πίστη σε αυτούς τους μύθους είναι «περισσότερο από ένα ιδεολογικό πράγμα – ένα πολιτικό πράγμα από ό,τι είναι ένα επιστημονικό πράγμα», σημειώνει ο Fienberg.

Για εκείνους που γνωρίζουν ότι η προσσελήνωση ήταν πραγματική, θεωρίες συνωμοσίας ότι ήταν μια φάρσα μπορεί να φαίνεται ανόητη και αβλαβής. Αλλά οι συνέπειές τους δεν είναι: διαδίδουν παραπληροφόρηση, κάνουν τους ανθρώπους ευαίσθητους σε άλλες ψευδείς θεωρίες και θα μπορούσαν να κερδίσουν μια γροθιά από τον Buzz Aldrin!