Ολλανδός δάσκαλος που έσωσε 600 παιδιά των εβραίων από τους ναζί πέθανε στα 107

Ο Johan van Hulst έσωσε εκατοντάδες ζωές – αλλά στοιχειώθηκε από την αδυναμία του να κάνει περισσότερα.

Το 1942 και το 1943, ο oλλανδός εκπαιδευτικός Johan van Hulst διοργάνωσε τη μεταφορά κάποιου πολύ πολύτιμου φορτίου. Πέρασε πάνω από έναν φράκτη, με φορτίο κρυμμένο σε καλάθι και σάκους και στη συνέχεια βρέθηκε έξω από το Αμστερνταμ με ποδήλατο. Το φορτίο δεν ήταν φαγητό ή προμήθειες: Ηταν παιδιά Εβραίων, λαθραία και σώθηκαν από τον van Hulst και τους συναδέλφους του κατά τη ναζιστική κατοχή των Κάτω Χωρών.

Μέχρι το τέλος του πολέμου, ο van Hulst είχε βοηθήσει περίπου 600 παιδιά εβραίων. Τώρα, ο ηρωισμός του ήρθε στη μνήμη με το νέο του θανάτου του στο Αμστερνταμ στις 22 Μαρτίου 2018. Ηταν 107 ετών.

Ενας χριστιανός, ο van Hulst, έγινε αναπληρωτής διευθυντής του Κολλεγίου Εκπαίδευσης στο Αμστερνταμ το 1940, το έτος που η Γερμανία εισέβαλε στις Κάτω Χώρες. Ο Van Hulst βοήθησε να μετατραπεί το σχολείο και ένα καταφύγιο για ολλανδούς δασκάλους που αρνήθηκαν να υπογράψουν τον όρκο της πίστης στη Γερμανία που σύντομα απαιτήθηκε από ολλανδούς φοιτητές πανεπιστημίου.

Το σπίτι που βρίσκεται στο Plantage Middenlaan 27 το 2017, το οποίο χτίστηκε αρχικά το 1888 ως νηπιαγωγείο και έγινε το Κολέγιο Εκπαίδευσης των Μεταρρυθμιστών το 1907.

Το 1942, έγινε καταφύγιο άλλου είδους. Το σχολείο βρισκόταν απέναντι από ένα θέατρο που λειτούργησε ως κέντρο απέλασης των Εβραίων. Εκεί, τα παιδιά των εβραίων μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους και στάλθηκαν σε παιδικό σταθμό δίπλα στο σχολείο του van Hulst. Δουλεύοντας κρυφά με τους εργαζόμενους στο νηπιαγωγείο, ο van Hulst και οι συνάδελφοί του βοήθησαν στη λαθραία έξοδο των παιδιών από την πόλη.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν πάνω από ένα φράκτη στους δασκάλους, κρατήθηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας και μετά παρέμειναν κρυμμένα σε καλάθια και σάκους. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι της αντίστασης τα οδήγησαν στην εξοχή για να ζήσουν τον υπόλοιπο πόλεμο κρυμμένοι. Ο Walter Süskind, ο εβραίος που διηύθυνε την τήρηση αρχείων στο κέντρο απέλασης, θα διαγράψει τα ονόματα των παιδιών από τα επίσημα αρχεία. Το τέχνασμα διήρκεσε μέχρι το 1943, όταν το κέντρο φύλαξης έκλεισε και ο εβραίος διευθυντής του, Henriëtte Pimentel, στάλθηκε στο Αουσβιτς.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Johan Van Hulst στα δεξιά. Αργότερα στη ζωή του, ο van Hulst υπηρέτησε στη Γερουσία των Κάτω Χωρών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ηταν ένας από τους χιλιάδες εργάτες της αντίστασης που αψήφησαν τη ναζιστική κατοχή των Κάτω Χωρών και εργάστηκαν για να προστατεύσουν και να κρύψουν τους ολλανδούς εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και περισσότερο από το 75 τοις εκατό των ολλανδών εβραίων δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, τα δύο τρίτα των εβραίων που κρύφτηκαν στην Ολλανδία επέζησαν.

Ο Johan van Hulst έσωσε περίπου 600 παιδιά και ονομάστηκε Righteous Among the Nations το 1972 από το Yad Vashem, μνημείο του Ισραήλ στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Βοήθησε επίσης να κρύψει άλλους εβραίους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά μέχρι το τέλος της ζωής του, μετανιώνει που δεν έκανε περισσότερα.

«Συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να πάρεις όλα τα παιδιά μαζί σου», είπε ο Yad Vashem. «Ξέρετε για ένα γεγονός ότι τα παιδιά που αφήνετε πίσω θα πεθάνουν. Πήρα δώδεκα μαζί μου. Αργότερα αναρωτήθηκα: «Γιατί όχι δεκατρία;».

Σήμερα, το σχολείο όπου ο van Hulst και οι συνάδελφοί του εργάστηκαν για να σώσουν τα παιδιά των εβραίων από τις ναζιστικές φρικαλεότητες είναι αυτή του Εθνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος των Κάτω Χωρών.