Μπορούν τα όνειρα να μας αποκαλύψουν τα μυστήρια της επιθανάτιας ζωής; Αφού τελείωσαν μια μελέτη 2500 ονείρων, οι ελβετοί ψυχολόγοι Μαρί Λουίζ φον Φραντς και Ιμάνουελ Κένεντυ απάντησαν καταφατικά.

Οι ψυχολόγοι αυτοί βρήκαν, για παράδειγμα, ότι ενώ πολλά όνειρα γύρω από τη μεταθανάτια ζωή απλώς φωτίζουν μια όψη της ζωής του ονειρευόμενου, άλλα όνειρα φαίνεται πως έχουν μια φωτογραφική, υπερφυσική ποιότητα που τα κάνει να ξεχωρίζουν. «Αυτά τα όνειρα φαίνεται πως είναι συναντήσεις με μεταθανάτιες ψυχές», διακηρύσσει ο Κένεντυ. «Οταν ξυπνά ο ονειρευόμενος, πιστεύει πως έχει δει το πεθαμένο πρόσωπο-η εμπειρία αυτή τον πείθει για μια ζωή μετά θάνατον».

Μια παρόμοια ποιότητα, λένε οι ψυχολόγοι, υπάρχει και στα όνειρα των ετοιμοθάνατων. Σύμφωνα με τον Κένεντυ, ο ετοιμοθάνατος μπορεί να φαίνεται ότι αναγεννιέται στα όνειρά του ή μπορεί να συναντάει κάποιον που είναι ήδη νεκρός. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση τα όνειρα αυτά βεβαιώνουν το ασυνείδητο ότι ο επικείμενος θάνατος δεν είναι το τέλος. Ο τελικός σκοπός φαίνεται πως είναι η ένωση του ατομικού εαυτού με τον αρχετυπικό εαυτό που θεωρούμε σαν θεότητα. Αυτά τα όνειρα επικυρώνουν την αντίληψη πως οτιδήποτε μένει αξεδιάλυτο σ’ αυτή τη ζωή, συνεχίζει μετά θάνατον. Πάντως οι ψυχολόγοι Κένεντυ και φον Φραντς συνεχίζουν τη μελέτη τους και καλούν όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει.