Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι άνδρες άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από την οστεοπόρωση, παρά από τον καρκίνο του προστάτη. Η μη συνειδητοποίηση όμως της έκτασης του προβλήματος στον ανδρικό πληθυσμό, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει συστηματικά ελλιπής αντιμετώπιση και θεραπεία της ασθένειας.

Η διατροφή παίζει ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη –μερική- θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, με βασικότερο «μοχλό» τις πλούσιες σε ασβέστιο τροφές και τον περιορισμό των παραγόντων που συμβάλλουν στην απέκκριση της συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό.Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, εκτός από την βιταμίνη C ,ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η βιταμίνη D, η οποία σαν κλειδί «ξεκλειδώνει» την πόρτα ώστε το ασβέστιο να μπορέσει να εισέλθει στο σώμα.

Πλην όμως των ουσιών που βοηθούν την απορρόφηση του ασβεστίου, υπάρχουν κι άλλες που συμβάλλουν στην απέκριση του από τα ούρα ή τα κόπρανα. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και η πολλή καφεΐνη δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

 

Δημήτρης Πολυζωγόπουλος

Διατροφολόγος- Βελονιστής