19 Μαρτίου 1900.

Αρχισαν οι ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού.

Ο Βρετανός αρχαιολόγος σερ Αρθουρ Τζον Εβανς έχει αρχίσει ανασκαφές στο ανάκτορο της Κνωσού, το Κέντρο του Κρητικού Πολιτισμού κατά τη 16η εκατονταετία π.Χ. και μυθική πρωτεύουσα του βασιλιά Μίνωα, κατά τη μυθολογία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, που αναμφίβολα, θα στοιχίσει στον Εβανς πολλά χρήματα. Διαθέτει όμως, ως γνωστό, προσωπική περιουσία και σχεδιάζει να αναστηλώσει πλήρως το αρχαίο ανάκτορο με δικές του δαπάνες. Δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσο χρόνο θα απαιτήσουν οι εργασίες, αλλά κάποια μέρα θα φτάσουμε ασφαλώς σε σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες για τον Μινωικό πολιτισμό.

14 Απριλίου 1900

Το Ελληνικό Μελόδραμα

Εμφανίζεται, για πρώτη φορά στο κοινό, έπειτα από προετοιμασία δύο ετών, το Ελληνικό Μελόδραμα, τη δημιουργία του οποίου συνέλαβε πριν δύο χρόνια (1898) ο Ελληνας μουσικός Διον. Λαυράγκας, με το έργο «Μποέμ» του Πουτσίνι. Οι δυσκολίες μιας τέτοιας παράστασης ήταν πολλές, αλλά ξεπεράστηκαν τελικά με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των παραγόντων. Την έλλειψη Ελληνίδας υψιφώνου ανέλαβαν να καλύψουν δύο Ιταλίδες, οι οποίες θα τραγουδήσουν ελληνικά, έναντι αμοιβής, ενώ τα άλλα μέλη του θιάσου θα εργαστούν χωρίς αμοιβή. Επειτα από τους «Μποέμ», το Ελληνικό Μελόδραμα θα παρουσιάσει το έργο του Διον. Λαυράγκα «Οι αδελφοί».

Αλλοι βασικοί συντελεστές του Ελληνικού Μελοδράματος είναι ο Λ. Σπινέλης, διευθυντής ορχήστρας, και ο Κ. Γεράκης, ο οποίος μετέφρασε τους «Μποέμ» στα ελληνικά.

14 Ιουλίου 1900

Παρίσι. Ολυμπιακοί Αγώνες

Από τις 14 μέχρι τις 23 Ιουλίου λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι οι Δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες, των οποίων όμως η οργάνωση δεν είναι τέλεια. Ορισμένοι αθλητές αναγκάστηκαν να σκάψουν μόνοι τους τα απαραίτητα σκάμματα.

Η καλύτερη ομάδα ήταν η αμερικανική. Ο πιο εντυπωσιακός αθλητής ήταν ο Αμερικανός Αλβιν Κρέντσλιν, ο οποίος απέσπασε αρκετά χρυσά μετάλλια, αγωνιζόμενος σε διάφορα επιπλέον αθλήματα.

Κατά την τελευταία ημέρα των Αγώνων, εντυπωσιακή υπήρξε η νίκη του Τιούκσμπερυ, της αμερικανικής ομάδας, στην κούρσα των 200 μέτρων.

Η γαλλική ομάδα απέσπασε επίσης αρκετά μετάλλια. Αντίθετα, οι Γερμανοί δεν εντυπωσίασαν ιδιαίτερα, κερδίζοντας μόνο δύο χρυσά μετάλλια.

30 Οκτωβρίου 1900

Στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αφρική

Οι Βρετανοί παίρνουν δρακόντεια μέτρα, εντελώς αντίθετα από τα δικαιώματα του ανθρώπου, εναντίον των Μπόερς. Οι τελευταίοι διαθέτουν ωστόσο, τακτικό στρατό, πράγμα που απαγορεύει κάθε άδικη ενέργεια εναντίον των πληθυσμών. Οι Βρετανοί όμως δεν διστάζουν να κάψουν τα σπίτια: έχουν ήδη καταγραφεί 30.000 περιπτώσεις. Εξάλλου, συγκεντρώνουν τις γυναίκες και τα παιδιά στα στρατόπεδα, υπό το πρόσχημα ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα. Οι συνθήκες κράτησης όμως σε αυτά τα στρατόπεδα είναι τέτοιες, ώστε περισσότεροι από το ένα τέταρτο των κρατουμένων, θα έχουν ήδη πεθάνει από την εξάντληση και φαίνεται δύσκολο να βρεθεί μια οποιαδήποτε λύση, που να μπορεί να θέσει τέρμα σ’ αυτή τη δραματική κατάσταση.

Η εν γένει εικόνα, αναζωπυρώνει τα αγγλόφοβα αισθήματα, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

(Πηγή: ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ, Εκδ. Τέσσερα έψιλον)