Παγκόσμια ημέρα backup σήμερα 31/3, η οποία καθιερώθηκε το 2011 σε μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στη σημασία διατήρησης αντιγράφων ασφαλείας σημαντικών αρχείων και στη στρατηγική διαδικασία αποθήκευσης και ανανέωσής τους.

Στην DNHOST πιστεύουμε πως η συχνή τήρηση backup είναι το Α και το Ω για την ασφάλεια των αρχείων και των δεκάδων χιλιάδων websites που φιλοξενούμε. Δες λοιπόν παρακάτω, πως θα δημιουργήσεις τη δική σου ρουτίνα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BACKUP;

Ένα αντίγραφο ασφαλείας είναι ένα δεύτερο αντίγραφο όλων των σημαντικών αρχείων σου, (πχ, οικογενειακές ή επαγγελματικές φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα και email) σε μια δεύτερη, ασφαλή τοποθεσία (μέσο αποθήκευσης) για λόγους ασφαλείας, αντί να τα αποθηκεύεις μόνο σε ένα μέσο (πχ Η/Υ).

Μπορείς να ανανεώνεις τακτικά τα backup σου με αυτοματισμούς (π.χ ifttt.com/, zapier.com ή automate.io) ή με ένα ημερολόγιο (π.χ. google.com/calendar, zoho.com/calendar, Thunderbird Calendar).

Προτείνουμε το όνομα των αρχείων backup να περιλαμβάνει την λήψης ημερομηνία και το περιεχόμενό τους (π.χ personal_photos_30-3-2020) ώστε να μπορείς εύκολα να βρεις εύκολα εκείνο που θες.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ BACKUP;

Η απώλεια των αρχείων σου είναι πολύ πιο πιθανή από ό,τι νομίζεις.

Σκέφτεσαι πως θα ήταν αν έχανες το τηλέφωνο ή το tablet σου ή αν καταστρεφόταν ο υπολογιστής σου; Θα έχανες όλες σου τις επαφές, μηνύματα, έγγραφα, email και φωτογραφίες/βίντεο σου. Αν όμως είχες φροντίσει πολύ απλά να παίρνεις backup, δε θα είχες πρόβλημα!

Επίσης, όποιο πρόβλημα και να αντιμετωπίσεις με την ιστοσελίδα σου (παραβίαση από hacker, μόλυνση από malware, ακούσια διαγραφή ή λάθος χειρισμός αρχείων) μπορείς άμεσα να επιστρέψεις σε μια προγενέστερη ημερομηνία κατά την οποία λειτουργούσε σωστά, επαναφέροντας ένα παλιότερο backup.

Δες μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που θα σε κάνουν να αποφασίσεις πως ήρθε η ώρα να πάρεις backup των σημαντικών αρχείων σου:

  • 1 στους 3 ανθρώπους δεν έχει πάρει ποτέ backup.
  • 113 τηλέφωνα χάνονται ή κλέβονται κάθε λεπτό.
  • Το 30% των απωλειών δεδομένων προκαλούνται από λάθος.
  • 1 στους 10 υπολογιστές μολύνονται από ιούς κάθε μήνα.

H παγκόσμια ημέρα backup είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αποθηκεύσεις με ασφάλεια τα πολύτιμα ψηφιακά σου αρχεία.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ BACKUP;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν backup με έναν από τους δύο τρόπους: σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου (offline backup) ή σε online αποθηκευτικό χώρο (cloud backup). Είναι πραγματικά εύκολο και χρειάζεται να το ρυθμίσεις μόνο μία φορά, στην αρχή!

1. BACKUP ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΣΟ

Θα χρειαστείς έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ένα USB, κατά προτίμηση μεγαλύτερης χωρητικότητας από τον υπολογιστή σου. Αυτά τα offline backup μέσα διατίθενται παντού και σε τεράστια ποικιλία, είναι φτηνά, φορητά και πολύ εύκολα στη χρήση.

Απλά τα συνδέεις με τον υπολογιστή/τάμπλετ/κινητό, επιλέγεις τους φακέλους και τα αρχεία που θέλεις και τα μετακινείς (drag’n’drop) στο παράθυρο της εξωτερικής μονάδας!

2. BACKUP ΣTO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ένας απλός τρόπος για να αρχίσεις να αποθηκεύεις τα αρχεία σου στο διαδίκτυο (cloud backup) είναι να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες Online Storage όπως το OneDrive, Dropbox, Google Drive, Mega για να δημιουργήσεις backup των πιο σημαντικών αρχείων που εργάζεσαι ανά πάσα στιγμή.

Αυτές οι “διαδικτυακές μονάδες δίσκου” συνήθως δεν έχουν πολύ δωρεάν χώρο, ωστόσο, είναι αρκετές για όσους θέλουν να διατηρούν τα πιο σημαντικά έγγραφα τους ασφαλή και διαθέσιμα από κάθε σημείο. Όταν έχεις ανάγκη για περισσότερο χώρο μπορείς εύκολα να αναβαθμίσεις τη συνδρομή σου.

ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΩ BACKUP ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ;

1. BACKUP Η/Υ ΜΕ WINDOWS 8/10

Πάρε backup του Η/Υ σου ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού σου, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

  • Backup σε Windows 7 – Προσοχή: Δεν υποστηρίζονται πλέον, αναβάθμισε  σε Windows 10.
  • Backup σε Windows 8.1
  • Backup σε Windows 10

Μπορείς να ελέγξεις και αυτή τη λίστα με προγράμματα που παίρνουν backup του Η/Υ σου στο cloud.

2. BACKUP MAC Η/Υ (Apple)

Αρχικά, σύνδεσε τον σκληρό σου δίσκο ή το USB στον Mac. Έπειτα στον Apple Mac σου άνοιξε το μενού (επάνω αριστερή γωνία της οθόνης) και επίλεξε (Preferences) Προτιμήσεις συστήματος. Κάνε κλικ στο “Time Machine” —> “Use Disk “Επιλογή δίσκου”, επίλεξε τη μονάδα σκληρού δίσκου USB από τη λίστα και επίλεξε Use Disk / “Χρήση δίσκου”. Τελείωσες!

Αν έχεις MacBook, φρόντισε να συνδέεις τακτικά το σκληρό σου δίσκο ώστε να μπορείς να αποθηκεύσεις τα αρχεία σου με τον ίδιο τρόπο!

Μπορείς να ελέγξεις και αυτή τη λίστα με προγράμματα που παίρνουν backup του Mac στο cloud.

ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΩ BACKUP ΤΟΥ WEBSITE ΜΟΥ;

Αφήσαμε για το τέλος, το πιο σημαντικό κομμάτι, που αφορά βέβαια και τις web hosting υπηρεσίες μας. Το backup της ιστοσελίδας σου!

Σε κάθε πακέτο web hosting μας παρέχουμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ, ΔΩΡΕΑΝ BACKUP (με το R1Soft, την κορυφαία και βραβευμένη λύση backup για web hosting) με το οποίο εξυπηρετούμε καθημερινά δεκάδες αιτήματα επαναφοράς πελατών μας, που έχουν ανάγκη από χαμένα αρχεία ή email.

Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα λήψης backupτων αρχείων και βάσεων δεδομένων του website που φιλοξενείς μαζί μας, με τρεις τρόπους:

  1. Χειρωνακτικό backup αρχείων & βάσεων
  2. Backup website σε Google Drive & One Drive
  3. Backup ιστοσελίδας σε απομακρυσμένο FTP server

Επίσης, εξίσου σημαντικό για πολλούς είναι να έχουν αντίγραφο των email τους και για αυτό συνιστούμε να κατεβάζουν τα email τους στον Η/Υ ή tablet/smartphone τους κι από εκεί να τα παίρνουν backup και σε μια εξωτερική τοποθεσία (online, offline). Δες πως γίνεται η λήψη email στο Outlook, Τhunderbird κ.α.

 

Πηγή: DNHOST