Ξεκινάμε με ορισμένα πορσελάνινα αντικείμενα που υποτίθεται πως είναι γαλλικά. Δίνονται στην εξωφρενική τιμή των 2500 ευρώ. Αλλά και γενικότερα στο Marketplace ό,τι είναι πιο ακριβό προσφέρεται από τον ίδιο πωλητή, οπότε είτε η τύχη τού χαμογέλασε και διαθέτει τα ακριβότερα αντικείμενα είτε-και το πιθανότερο-βρίσκεται εκτός ελληνικής πραγματικότητας.

Πωλείται το τρίτομο λεξικό του Σταματάκου της Νέας Ελληνικής Γλώσσης στα 110 ευρώ. Η τιμή δεν φαίνεται υπερβολική αλλά όταν στην «Πολιτεία» το βρίσκεις στα 116 ευρώ πρέπει να βάλεις μια πιο ελκυστική τιμή για να προτιμηθείς.

Πωλείται η Παγκόσμιος Σύγχρονη Εγκυκλοπαίδεια στην τιμή των 1000 ευρώ. Η συγκεκριμένη εγκυκλοπαίδεια είναι πράγματι ακριβή αλλά να θέλεις να πουλήσεις είναι αναγκαίο να κατέβεις κάτω από την τιμή των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων που τη δίνουν 550-650 ευρώ.

Εγκυκλοπαίδεια Υδρόγειος πωλείται στα 70 ευρώ. Στο metabook τη βρήκαμε 50 ευρώ, ενώ σε σελίδα δημοπρασιών η ίδια εγκυκλοπαίδεια έκλεισε στα… 5 ευρώ!

Η εγκυκλοπαίδεια «Γνωρίζω» πωλείται σε γνωστό ιστότοπο αγγελιών στα 75 ευρώ. Εκτός του γεγονότος πως από μόνο του το ποσό είναι υπερβολικό, λείπουν και δύο τόμοι όπως ενημερώνει ο πωλητής…

Το «Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό» του Ηλίου πωλείται στην απαγορευτική τιμή των 500 ευρώ. Λίγο πιο πάνω, στην ίδια ιστοσελίδα, το βρίσκουμε στην-οπωσδήποτε πιο λογική-τιμή των 190 ευρώ!

Σε άλλη ιστοσελίδα βλέπουμε αγγελίες για πρόσφατα χαρτονομίσματα των 500, 200 και 100 δραχμών να πουλιούνται 15 ευρώ το καθένα. Η τιμή δεν τρομάζει αλλά από την άλλη δεν πρόκειται για συλλεκτικά.

Πωλείται πεντοχίλιαρο με σφάλμα στο υδατόσημο. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση αν και έχουμε τονίσει ξανά πόση προσοχή θέλουν όλα αυτά τα πραγματικά ή δήθεν σφάλματα. Ιδιαιτέρως αν ο πωλητής μάς… απειλεί πως πρόταση κάτω από 1000 ευρώ δεν θα απαντιέται καν!!! Μόλις ο χώρος των πωλήσεων έχασε ένα αληθινό αστέρι!

Πωλούνται γραμματόσημα ελληνικά και γιουγκοσλάβικα στην τιμή των 410 ευρώ. Το 410 είναι επίφοβο γιατί πάει να σε πείσει πως ο πωλητής γνωρίζει καλά την αξία. Μόνο που τα γραμματόσημα αναφέρεται πως είναι από το 1800, όταν φυσικά και δεν υπήρχαν τότε στην Ελλάδα αλλά εμφανίστηκαν 61 χρόνια αργότερα!

Πωλούνται 100 νομίσματα (δραχμές) στην τιμή των 300 ευρώ. Αρχικά η τιμή δεν φαίνεται υπερβολική αλλά δεν βρίσκουμε κανένα συλλεκτικό ανάμεσά τους, οπότε η πραγματική τους αξία είναι κατά πολύ μικρότερη.

Αρης Νόμπελης