ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Πηγαίνοντας όπως κάθε Κυριακή να εκκλησιαστεί, ανυποψίαστος ο Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση στα σκαλιά της εκκλησίας από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη και έναν συνεργό τους. Ο μονόχειρας συνοδός του Κοζώνης επιχείρησε να αποτρέψει το κακό, τραυμάτισε σοβαρά τον Κων/νο Μαυρομιχάλη, αλλά για τον αναμορφωτή της Ελλάδας ήταν πια αργά…

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ , ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ:

Ανήμπορος και σε προχωρημένη ηλικία, ο Καψάλης μάζεψε τα γυναικόπαιδα, τους αρρώστους και αρρώστους σε μια οικία του, αφού δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους υπόλοιπους στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. Όταν οι Αλαβανοί πλησίαζαν απειλητικά στο σπίτι του, εκείνος έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκε μαζί με τους εχθρούς του.

ΟΘΩΝΑΣ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Μπορεί να κυβέρνησε αυταρχικά αλλά αγάπησε τη χώρα μας υπερβολικά. Ετσι, όταν προσβλήθηκε από βαριάς μορφής ιλαρά και ετοιμοθάνατος κάλεσε έναν καθολικό ιερέα να του διαβάσει ευχές. Ο κληρικός ξεκίνησε να διαβάζει στα γερμανικά και τότε ο Οθωνας εξουθενωμένος και με σβησμένη φωνή τού είπε: «Στα ελληνικά, σε παρακαλώ, στα ελληνικά…».

 ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ , ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ:

Πολέμησε με παροιμιώδη γενναιότητα στους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας αλλά τελικά αρρώστησε από φυματίωση και βρέθηκε βαριά ασθενής στο κρεβάτι. Από εκεί άκουσε να γλεντούν σε γειτονικό σπίτι και να αναφέρονται στο κατορθώματά του, σηκώθηκε με όσες δυνάμεις τού είχαν απομείνει, άνοιξε το παράθυρο χαμογελαστός για να ακούει το γλέντι και τα τραγούδια και εκεί τον βρήκαν ευτυχισμένο και νεκρό πάνω στο περβάζι!

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΜΗΣ , ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ:

Οι βούλγαροι κομιτατζήδες τού έστησαν παγίδα και του έστειλαν μια επιστολή από κάποιον δήθεν οπλαρχηγό, η οποία τον καλούσε να πάει σε γειτονικό δάσος να τον συναντήσει. Επρόκειτο για ενέδρα και οι δύο συνοδοί του σκοτώθηκαν επιτόπου. Ο Τσάμης επιχείρησε να κρυφθεί στο δάσος αλλά έγινε αντιληπτός από βούλγαρους ξυλοκόπους που τον δολοφόνησαν με τα τσεκούρια τους.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ , ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μιλώντας με πάθος σε πολυπληθές ακροατήριο από την προεδρική έδρα του Φιλολογικού Συλλόγου Κων/πολεως, καθώς αναφερόταν στη σημαντική συνεισφορά του Χριστού και της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό, έπεσε ξαφνικά νεκρός από οξύ εγκεφαλικό.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗΣ , ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Στις 31 Μαϊου του 1905 ο Δηλιγιάννης δολοφονήθηκε μπροστά στην είσοδο της Βουλής από κάποιον Κώστα Γερακάρη, τρόφιμο χαρτοπαικτικών λεσχών. Προηγουμένως η κυβέρνησή του είχε περάσει νομοσχέδιο που απαγόρευε τη λειτουργία των λεσχών αυτών…

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΖΑΪΜΗΣ , ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Παρότι ένιωθε ενοχλήσεις από την καρδιά του, τη μέρα του θανάτου του επισκέφθηκε πολλά σπίτια φίλων του για ευχές. Λίγες ώρες αργότερα πέθανε ήσυχος στο κρεβάτι του από καρδιακή ανεπάρκεια και τάφηκε τη μέρα των γενεθλίων του.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ , ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

Στις εκλογές του 1895 υπέστη πανωλεθρία και εξέλεξε μόλις 18 βουλευτές, ενώ ο ίδιος, ως υποψήφιος στο Μεσολόγγι δεν μπήκε καν στη Βουλή, γνωρίζοντας την ήττα από κάποιον πολιτευτή Γουλιμή. Τότε ήταν που είπε τη μνημειώδη φράση «ανθ’ ημών Γουλιμής». Λόγω της αποτυχίας του στις εκλογές αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική, έφυγε στο εξωτερικό και εκεί πέθανε από περιαρθρίτιδα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄ , ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη για δείξει στις ξένες δυνάμεις πόση σημασία είχε για την Ελλάδα η συμπρωτεύουσα. Καθώς μια μέρα έκανε ανυποψίαστος τον περίπατό του κοντά στον Λευκό Πύργο, κάποιος Αλέξανδρος Σχινάς, ρακένδυτος για να μη δίνει στόχο τον πυροβόλησε με μαυροβουνιώτικη κουμπούρα. Ο υπασπιστής του δεν πρόλαβε να κάνει το παραμικρό, αφού πυροβολήθηκε κι εκείνος. Πριν ο δολοφόνος προβεί σε αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ξέφυγε από τους φρουρούς του και βούτηξε στο κενό από το διοικητήριο της αστυνομίας, χωρίς να μαθευτούν ποτέ τα κίνητρά του.

ΑΛΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α ΄, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Την ώρα που είχε βγάλει τον σκύλο του βόλτα, το ζώο επιτέθηκε σε έναν θηλυκό πίθηκο που βρισκόταν στην αυλή. Ο Αλέξανδρος επιχείρησε να χωρίσει τα ζώα και τότε τον δάγκωσε με δύναμη στον καρπό ο αρσενικός πίθηκος. Οι γιατροί έκαναν λάθος διάγνωση και απλώς απολύμαναν και έδεσαν την πληγή, με αποτέλεσμα από τη συνεχώς επιδεινούμενη μόλυνση ο Αλέξανδρος να βρει τον θάνατο.

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ , ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ:

Τη μέρα που έγινε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελ. Βενιζέλου, ο Δραγούμης κατέβαινε με το αυτοκίνητό του από την Κηφισιά στην Αθήνα, προκειμένου να επισκεφθεί την αγαπημένη του Μαρίκα Κοτοπούλη. Αλλά οι βενιζελικοί είχαν δημιουργήσει στο κέντρο της πόλεως εκτεταμένα επεισόδια και μέσα στις ταραχές αυτές κάποιος από τα τάγματα ασφαλείας που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί, απέναντι από το σημερινό Χίλτον, τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, δίχως ποτέ κανείς να μάθει αν επρόκειτο για προμελετημένη ενέργεια ή όχι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΑΝΙΔΗΣ , ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:

Στις 7 Αυγούστου του 1964, τη μέρα ακριβώς της ορκωμοσίας του, πέφτει νεκρός από τη συγκίνηση ο νεοεκλεγείς δήμαρχος των Ιωαννίνων, γιατρός Γεώργιος Μελανίδης!