ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ «Α Λ΄ΕΜΙΛΙΑΝΑ»

ΥΛΙΚΑ
# 1 Κιλό πατάτες
# ½ Φλυτζ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
# ½ Φλυτζ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
# 4 αβγά, αλάτι, μοσχοκάρυδο
# ½ φλυτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ

Βράζετε τις πατάτες και, πριν κρυώσουν, τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ. Προσθέτετε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τους κρόκους των αβγών, λίγο αλάτι, μισό κουταλάκι τσαγιού τριμμένο μοσχοκάρυδο και την κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ.
Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα και την προσθέτετε στο μίγμα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο, πυρίμαχο σκεύος και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο Κελσίου, για 25 περίπου λεπτά (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια).
Σερβίρετε αμέσως.
Για πιο γρήγορα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο πουρέ, αφού προσθέσετε όσο ζεστό νερό προβλέπει η συνταγή του.

ΠΑΓΩΤΟ… ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
# Παντεσπάνι έτοιμο
# Μαρμελάδα βερίκοκο
# 1 κιλό παγωτό κρέμα
# 4 Ασπράδια αβγών
# ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη

Κόβετε το παντεσπάνι σε δύο φέτες και στρώνετε μ’ αυτές τον πάτο και τις τέσσερις πλευρές μιας φόρμας παγωτού, κολλώντας τις ενώσεις με τη μαρμελάδα. Κρατάτε μια φέτα παντεσπάνι για την κορυφή.
Αφήνετε τη φόρμα με το παντεσπάνι στο ψυγείο και το παγωτό στην κατάψυξη.
Λίγο πριν σερβίρετε, χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα πηχτή, προσθέτοντας τμηματικά τη ζάχαρη.
Βάζετε το παγωτό στη φόρμα και τη σκεπάζετε με το παντεσπάνι της κορυφής.
Το αναποδογυρίζετε σε πυρέξ, το σκεπάζετε ως κάτω με τη μαρέγκα και το ψήνετε σε φούρνο, προθερμασμένο στους 250ο Κελσίου, για 4 περίπου λεπτά.
Σερβίρετε αμέσως.