ΥΛΙΚΑ

½ κιλό πατάτες
½ κιλό βρασμένα φασολάκια
3 ντομάτες, μέτριες σφιχτές
½ φλιτζάνι άσπρο κρασί
Ενα μαρούλι τρυφερό
3 αβγά βραστά
Μια κονσέρβα τόνο σε λάδι ελιάς
1 μικρό κρεμμύδι
Φιλέτα αντζούγιας
Κάπαρη
Ελιές
Λαδόξυδο

Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, αφού τις πλύνετε. Τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε φέτες πριν κρυώσουν. Τις ραντίζετε με το κρασί και τις αφήνετε να μείνουν μια ώρα. Κόβετε σε φέτες τις ντομάτες. Ραντίζετε με λαδόξυδο τα φασολάκια και τις ντομάτες. Στρώνετε σε πιατέλα τα πλυμένα μαρουλόφυλλα. Βάζετε στο κέντρο τις πατάτες και τον τόνο και γαρνίρετε με τα αβγά, τις ντομάτες, τα φασολάκια, τα φιλέτα αντσούγιας, το κρεμμύδι σε ροδέλες, τις ελιές και την κάπαρη.

Η σαλάτα «Νισουάζ» σερβίρεται κρύα.

 

ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ ΚΡΕΜΑ

ΥΛΙΚΑ

¾ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ, σούπας κοφτή αλεύρι
Ελάχιστο αλάτι
2 φλυτζ. τσαγιού γάλα
6 κρόκους αβγών
Λίγη βανίλια
2 φλυτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
Ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα
αμύγδαλα για γαρνίρισμα

Αναμειγνύετε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε το μίγμα σε μπαιν-μαρί, ώσπου να πήξει ελαφρά. Χτυπάτε τους κρόκους και ρίχνετε λίγη-λίγη τη ζεστή κρέμα, ενώ χτυπάτε συνεχώς πάνω στη μπαιν-μαρί. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Βάζετε το παγωτό στην κατάψυξη και, όταν μισοκρυώσει, το βγάζετε, το χτυπάτε γρήγορα στο μίξερ για να γίνει αφράτο, και το ξαναβάζετε αμέσως στην κατάψυξη. Μετά από μερικές ώρες, το σερβίρετε.