Στη δημοφιλή κουλτούρα, είναι γνωστοί ως αδίστακτοι πολεμιστές που καταστρέφουν και λεηλατούν. Αλλά αυτό το χαρακτηριστικό είναι μόνο μία πτυχή των Βίκινγκς.

Ας απαριθμήσουμε 5 γνωστές λειτουργίες για τους Βίκινγκς που έχουν εμπνεύσει ακόμη και κορυφαία… βιντεοπαιχνίδια.

Σε ένα φεστιβάλ στα νησιά Shetland, άνθρωποι ντυμένοι ως Βίκινγκς ρίχνουν πυρσούς στα σκάφη που κατασκευάζουν.

5- Από πού προέρχονται τα ονόματά τους;

Η ετυμολογία της λέξης “Βίκινγκ” είναι ασαφής, όπως έχει ειπωθεί γι ‘αυτούς. Στην παλιά σκανδιναβική γλώσσα, η λέξη “Βίκινγκ” αναφέρεται σε μια ενέργεια, και η “Βίκινγκ” αναφέρεται σε ένα άτομο.

Καθηγητής του Μουσείου Πλοίων Βίκινγκ στο, Οσλο, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνά του στην αρχαιολογία των Βίκινγκ: «Οι Σκανδιναβοί δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τη ρητορική των Βίκινγκ για να εκφράσουν την εθνική τους ταυτότητα», δήλωσε ο Jan Bill. «Η λέξη χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον για να επιτεθεί σε άτομο, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε οποιονδήποτε Σκανδιναβό που έζησε στην εποχή των Βίκινγκ (8ος έως 11ος αιώνας)» λέει.

4- Τα αποτελέσματα των διαφόρων πολιτισμών φαίνονται

Εκτός από τις δραστηριότητες λεηλασίας τους, οι Βίκινγκς ήταν σημαντικοί έμποροι που δημιούργησαν τεράστια διασυνδεδεμένα δίκτυα από την Κασπία Θάλασσα έως τη Γροιλανδία.

Εχει συζητηθεί εδώ και χρόνια ότι οι Βίκινγκς ήταν πιθανό να έφθασαν στην Αμερική γύρω στο έτος 1000 ή 500 χρόνια πριν από τον Christopher Columbus.

Μερικά από τα αντικείμενα που ανακτώνται από τα ναυάγια παρουσιάζουν τις πλούσιες και ποικίλες φυσικές σχέσεις των Βίκινγκς και τρία παραδειγματικά πλοία εκτίθενται σε πολύ καλές συνθήκες στο μουσείο του Οσλο.

Μοντέλο ψηλού πλοίου των Βίκινγκ στο νησί Shetland.

Μεταξύ αυτών των αντικειμένων που βρέθηκαν ήταν μια μικρή δερμάτινη τσάντα που περιείχε κάνναβη σε μία από τις δύο γυναίκες που θάφτηκαν με το πλοίο Viking που βρέθηκε στο Oseberg.

«Αυτοί οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψυχαγωγικούς ή για ιατρικούς σκοπούς ή για καλλιέργεια για να χρησιμοποιήσουν τις ίνες τους σε υφάσματα», δήλωσε ο Jan Bill.

Αλλα ευρήματα σε διάφορες τοποθεσίες των Βίκινγκ περιελάμβαναν ορισμένα υφάσματα και χάντρες από την Ανατολή, καθώς και νομίσματα από τον αραβικό κόσμο. Δεδομένου ότι οι Βίκινγκς χρησιμοποίησαν αυτά τα νομίσματα όχι ως νόμισμα αλλά για να αποκτήσουν τα πολύτιμα μέταλλα που έφεραν, θα τα χώριζαν σε κομμάτια. Επιπλέον, το χάλκινο άγαλμα του Βούδα που χρονολογείται από αυτή την περίοδο βρέθηκε στο σουηδικό νησί Helgo.

3- Πλοίο Βίκινγκ

Υποστηρίζεται ότι η λέξη “Drakkar” χρησιμοποιήθηκε αυτή την περίοδο και αναφέρεται στο πλοίο Viking με διακόσμηση δράκου στην πλώρη του. Ωστόσο, ορισμένοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η λέξη μπορεί να χρονολογηθεί μέχρι το 19ο αιώνα, συνδέοντας αυτή τη λέξη με το «drake», που σημαίνει δράκος στα σύγχρονα σουηδικά. αλλά αυτή η λέξη είναι παρόμοια, αν και δεν είναι η ίδια με την παλιά λέξη των Νορβηγών. Ο Jan Bill είπε, «Στην πραγματικότητα υπάρχουν επτά παραδείγματα πλοίων στα ποιήματα της εποχής των Βίκινγκ που ονομάζονται” dreki “ή” drekar “στον πληθυντικό. Είναι επίσης μια πολύ ποιητική λέξη παρά τεχνική».

Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι τα ελαφριά πλοία των Βίκινγκ, που κινούνται με κουπιά και πανιά, μπόρεσαν να κολυμπήσουν στα ποτάμια χάρη στον ρηχό βυθό τους, καθώς και την ταχύτητα, την ευελιξία και την ικανότητά τους να διασχίσουν τους ωκεανούς.

2- Χωρίς κέρατα

Το Hagar The Horrible, ένα διάσημο αμερικανικό βιβλίο κόμικς, απεικονίζει έναν Βίκινγκ που φοράει κράνος με κέρατο, δασύτριχο χιτώνα και χοντρά κόκκινα γένια. Αλλά οι Βίκινγκς είναι κάτι περισσότερο από αυτή την απεικόνιση, σύμφωνα με ειδικούς. «Τα ρούχα τους ήταν πολύχρωμα. αγαπούσαν επίσης τα κοσμήματα και την πολυτελή ζωή». Αντί για το βασικό στυλ στο οποίο απεικονίστηκαν, περνούσαν πολύ χρόνο για την εμφάνισή τους. Συνήθιζαν να πλένουν και να βουρτσίζουν τα μαλλιά και τα γένια τους τακτικά, προσθέτει.

Πρόσφατα εφευρέθηκε κράνος «Viking» με κέρατα, λένε οι ειδικοί.

Ο Jan Bill λέει, «Οσο για το κράνος- κέρατο, είναι ένας αφορισμός που εμφανίστηκε στη ρομαντική εποχή. Κανένα από τα κράνη από την εποχή των Βίκινγκ ή τους προηγούμενους αιώνες δεν είχε κέρατα».

Ο σχεδιαστής κοστουμιών Carl Emil Doepler, ο οποίος προσθέτει κέρατα στα κράνη των πολεμιστών, εμφανίζεται στην επίδειξη της όπερας “Ring Cycle” του Richard Wagner που εμπνέεται από τη μυθολογία της Νορβηγίας ως ο λόγος για την εμφάνιση αυτής της παρανόησης.

1- Τσούγκρισμα κυπέλλων

Ενας αστικός θρύλος αποδίδει επίσης την πρακτική της πρόποσης στους Βίκινγκς. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτυπούσαν τις κούπες τους τόσο έντονα που κάθε μπύρα ή υδρόμελι που έπιναν έπεφταν στο κύπελλο κάποιου άλλου. Επομένως, θα μεριμνούσαν ώστε τα ποτά τους να μην είναι τοξικά. Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι Βίκινγκς δεν έπιναν από τα κρανία των εχθρών τους.