Α΄Μέρος

Έμπνευσή μου γι αυτό το κείμενο απετέλεσε ο άνθρωπος που αυτή τη στιγμή κρέμεται από τα χείλη του όλη η Ελλάδα: το πρότυπο Επιστήμονα-Ανθρώπου-Ελληνα ο Κύριος Τσιόδρας. Το άξιο Τέκνο του Ιπποκράτη, το Σύμβολο Ηθικής και Πατριωτισμού των περισσότερων από τους ιατρούς της χώρας μας. Τη λέξη «περισσότερων» τη βάζω γιατί ο ίδιος μίλησε για συνάδελφό του, παγκόσμιας αναγνώρισης γιατρό που τον ρώτησε γιατί κάθεται και ασχολείται με τους γέρους και τους ανήμπορους. Ο εν λόγω κύριος θα διέπρεπε ως Υπουργός Υγείας της Ισπανίας και τον συμβουλεύω να  αναχωρήσει για κεί πάραυτα. Φαντασθείτε να έδινε αυτός  αντί του Κου Τσιόδρα τις κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη  χώρα μας. Θα την είχε μετατρέψει σε ένα απέραντο Αουσβιτς…

Η αναγκαστική ευθανασία είναι Φόνος. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ούτε ο γιατρός ούτε ο υπουργός Υγείας ούτε ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να διαλέγει ποιος θα σωθεί και ποιος όχι.

 • Να θανατώνονται αυτοί που  επί δεκαετίες πλήρωναν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και περίμεναν να πάρουν επιτέλους τη σύνταξή τους για να ξεκουραστούν;
 • Να θανατώνονται  από το γιατρό που οι ίδιοι πληρώνουν για να προστατεύει την υγεία τους και να διαφυλάττει τη ζωή τους;
 • Να θανατώνεται ένας Νομπελίστας άνω των 65 ετών για να σωθεί  ένας εγκληματίας  25 ετών;
 • Με ποιο δικαίωμα κλέβεις 20,25 ή 30 χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου; Ποιος νομίζεις ότι είσαι;

Θέλω να πιστεύω ότι οι γιατροί στην Ελλάδα, στη χώρα που χάρισε την Ιατρική Επιστήμη στον κόσμο, θα προτιμούσαν να πάρουν τα βουνά παρά να γίνουν δολοφόνοι.

Θέλω να ευχαριστήσω  τους γονείς που ανέθρεψαν έναν Ελληνα-Πρότυπο σαν τον Κο Τσιόδρα καθώς και τη σύζυγο και τα παιδιά του που τον στερούνται εδώ και τόσο καιρό προς όφελος  και χάρη όλων των Ελλήνων.

Και απολύτως σοβαρά, ελπίζω  αν και όταν κάποτε του επιτρέψουν τα επιστημονικά του καθήκοντα, να αξιωθούμε να τον δούμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να κατέχουν αυτά τα αξιώματα για να εμπνέουν με το παράδειγμά τους, εμάς τους υπόλοιπους. Όχι με λόγια, μόνο με έργα. Άλλωστε  Άνθρωπος σημαίνει  κοιτάζω ψηλά (άνω+θρώσκω). Μόνο τα σκουλήκια κοιτάζουν χαμηλά.

Β΄Μέρος

Μήπως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε σχεδόν τα πάντα;

 • Αν δεν υπήρχαν οι «μισητοί» Αστυνομικοί και Στρατιωτικοί , ποιος θα απέκρουε τις επιδρομές στον Έβρο για τόσες συνεχιζόμενες εβδομάδες;
 • Αν δεν υπήρχαν οι «βολεμένοι» δημόσιοι υπάλληλοι με πρώτο μισθό  544€ καθαρά, θα υπήρχε κράτος τώρα που μιλάμε;
 • Αν δε δούλευαν σαν (πιθανοί μελλοθάνατοι) σκλάβοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τεχνικοί εργαστηρίων, οι φαρμακοποιοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι, ποιος θα είχε γλυτώσει σήμερα από τον κορωνοϊό;
 • Αν δεν καθάριζαν οι καθαρίστριες/στές, αν δεν απολύμαιναν τα συνεργεία απολύμανσης, αν δε δούλευαν με εξοντωτικά ωράρια και μισθούς πείνας οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετς, ποιος θα επιβίωνε;

Κανείς δεν περισσεύει, όσο ταπεινό και αν θεωρείται το επάγγελμά του. Ακόμη και αν δεν εξασκεί επάγγελμα. Θυμίζω την τεράστια συνεισφορά των κατοίκων της Θράκης στην προστασία των συνόρων μας, τις ηλικιωμένες που έφτιαχναν πίτες για εκείνους που προστάτευαν όλους εμάς, τον άνθρωπο που δήλωσε ότι παραχωρεί διαμέρισμα σε ιατρούς και νοσηλευτές που φοβούνται μήπως μεταφέρουν μικρόβια στους οικείους τους και όλους εκείνους που προσφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη δύσκολη εποχή που ζούμε, ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος, επαγγέλματος ή ιδιότητας.

ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Μην υποτιμάς τη χώρα σου. Τώρα που έπεσαν οι μάσκες, κοίταξε όλες αυτές τις χώρες που θεωρούσες ανώτερες, πιο πολιτισμένες, πιο πλούσιες, πιο ευνομούμενες. Αυτές στις οποίες κατέφυγαν οι γιατροί  στα χρόνια της κρίσης-οι γιατροί που σπούδασαν με  έξοδα του ελληνικού κράτους και τώρα γιατρεύουν  τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς πολίτες. Κοίταξε πώς επιστρέφουν στην «Ελλαδίτσα» όλοι οι μετανάστες  που την απέρριψαν στο παρελθόν γιατί φοβούνται ότι θα αρρωστήσουν στις χώρες που διάλεξαν να μεταναστεύσουν.

 • Πολλά  θα πρέπει να αναθεωρηθούν:
 • Κρουαζιέρες-Υγειονομικές Παγίδες εκατοντάδων ανθρώπων που προσβάλλονται ομαδικά από δυσεντερίες μέχρι κορωνοϊό.
 • Λεωφορεία του ΚΤΕΛ και Πούλμαν που δεν ανοίγουν τα παράθυρά τους και ανακυκλώνουν μολυσμένο αέρα προς τους επιβάτες.
 • Η ελεύθερη Διακίνηση Ανθρώπων, που από δω και πέρα θα λέγεται Ελεύθερη Διακίνηση Αρρώστων αν δε θεσπισθούν περιορισμοί και έλεγχοι.
 • Τα αραιά δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, του Προαστειακού, των Υπεραστικών Τρένων  και του Μετρό που αναγκάζουν τους επιβάτες  να στοιβάζονται σα σκουπίδια σε χωματερή. Αυτή είναι η ανταμοιβή τους για το εισιτήριο που πληρώνουν και για τους φόρους που κόβονται με το έτσι θέλω από τους πενιχρούς μισθούς τους.
 • Το Σύστημα Σερβιρίσματος των Ξενοδοχείων παγκοσμίως σε Μπουφέ, ό,που  εκατοντάδες άτομα πιάνουν και σερβίρονται από τις ίδιες κουτάλες.
 • Η παραπεταμένη Δημόσια Υγεία να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού μαζί με τις  Απαραίτητες Αμυντικές Δαπάνες. Επόμενη έρχεται η Παιδεία.

Φθάνει πια με το να σκύβουμε το κεφάλι στις επιταγές αυτών που μισούν την Ελλάδα και θέλουν να τη γονατίσουν. Καιρός να βάλουμε τις δικές μας προτεραιότητες.

Υπερασπίσου την τιμή σου να είσαι Ελληνίδα ή Ελληνας. Δεν είναι οι συμπατριώτες σου οι εχθροί σου. Κανείς δεν περισσεύει. Στήριξε τη Χώρα σου με δύναμη και επιμονή.

Όχι μόνο τώρα.

Θα ξαναβγούμε έξω. Θα ψωνίσουμε από τα μαγαζιά, θα πιούμε ούζο και θα φάμε καλαμαράκια πάνω στο κύμα, θα ξαναταξιδέψουμε στα πολυαγαπημένα μας νησιά.

Μην ξεχάσεις. Πολλά μπορείς να κάνεις και ξέρεις καλά ποια είναι αυτά:

Φύτεψε ένα δένδρο, χαμογέλασε στον υπάλληλο που σε εξυπηρετεί, πες ευχαριστώ και παρακαλώ σε κάθε συναλλαγή σου, φρόντισε να είσαι καθαρός και ευπαρουσίαστος, αφαίρεσε τις βρισιές από το λεξιλόγιό σου, βοήθησε ένα ηλικιωμένο, προστάτευσε τον πολιτισμό αγοράζοντας ένα βιβλίο, χάρισε ένα λουλούδι, κέρασε ένα γλυκό, μην καταστρέφεις δημόσια περιουσία που εσύ ο ίδιος πλήρωσες και θα την ξαναπληρώσεις, περίμενε υπομονετικά τη σειρά σου ή παραχώρησέ την σε κάποιον που έχει μεγαλύτερη ανάγκη-δε θα χαθεί ο κόσμος-, κάνε μια μικρή δωρεά στο σχολείο ή το νοσοκομείο της γειτονιάς σου: π.χ. αγόρασε χυμούς ή μπισκότα για το προσωπικό .

Ζήσε σαν Ελληνίδα, σαν Έλληνας. Και μάθε το και στα παιδιά σου.

Σημείωση: Το άρθρο βασίζεται σε πληροφορίες και δεδομένα μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε.

 

Οδυσσέας