Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να ελέγξετε ότι ο σκύλος σας είναι υγιής, όταν ακόμα το ετήσιο ραντεβού σας με τον κτηνίατρο δεν είναι κοντά;

Υπάρχουν 11 σημεία που μπορείτε να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε άμεσα.

1. Μανδύας: το τρίχωμα πρέπει να είναι στιλπνό, κανονικό, χωρίς πιτυρίδα, χωρίς παράσιτα (ψύλλους, τσιμπούρια ή ακάρεα). Το δέρμα είναι ελαστικό και καθαρό. Ο υγιής σκύλος ενδέχεται πού και πού να ξύνεται, αλλά να μην εμφανίζει επίμονο κνησμό ούτε άσχημες οσμές.

2. Αυτιά: Καθαρά και στεγνά, δίχως κυψελίδα και παράξενες οσμές.

3. Μάτια: Ζωηρά και ακτινοβόλα, όχι θαμπά ή με εκκρίσεις. Το τρίτο βλέφαρο (παρόν στην γωνία της μύτης και χαρακτηριστικό του σκύλου και της γάτας, δεν είναι εμφανές.

4. Περιττώματα: Καλοσχηματισμένα και όχι υγρά ή πολύ σκληρά, χωρίς την παρουσία βλέννας, αίματος ή σκωλήκων.

5. Πρωκτικός Δακτύλιος: Καθαρός, δίχως σκώληκες ή περιττώματα.

6. Δακτύλιος Γεννητικών Οργάνων: Καθαρός και στεγνός, χωρίς ανώμαλες εκκρίσεις.

7. Άκρα: Κανονικά, όχι στραβά ή με ατέλειες (χωλά).

8. Στόμα: Υγρό, ρόδινο και με υγιή ούλα. Η αναπνοή δεν πρέπει να είναι δυσάρεστη και τα δόντια πρέπει να φαίνονται λευκά, κανονικά και χωρίς λεκέδες στο σμάλτο.

9. Μύτη: Υγρή και δροσερή στην αφή.

10. Συμπεριφορά: Το κουτάβι είναι ζωηρό, πάντα πρόθυμο να απαντήσει σε κάθε κάλεσμα του ιδιοκτήτη. Πρέπει να κινείται άνετα, δίχως να διστάζει να ανέβει ή να κατέβει τις σκάλες, χωρίς να φοβάται να το αγγίξουν.

11. Θερμοκρασία: Μετριέται εισάγοντας το θερμόμετρο στο ορθό έντερο και υπό φυσιολογικές συνθήκες κυμαίνεται μεταξύ 38,5 και 39 °C.

 

All About Pets

Όλα όσα θες να ξέρεις για τους μικρούς μας φίλους
Email: [email protected]
Site | Facebook