Ποιος ήταν ο Ariel Castro;

Ο Αριελ Κάστρο καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 1.000 χρόνια για απαγωγή, βασανισμό και φυλάκιση τριών νεαρών γυναικών στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Το 2002, ο Ariel Castro απήγαγε τρεις νεαρές γυναίκες: τη Michelle Knight, την Amanda Berry και την Gina DeJesus. Κρατούσε τις γυναίκες αιχμάλωτες στο σπίτι του για χρόνια, όπου τις βασάνισε και τις βίασε. Η απόδραση της Μπέρι στις 6 Μαΐου 2013, οδήγησε στη σύλληψη του Κάστρο. Την 1η Αυγούστου, απεστάλη στη φυλακή με ποινή ισόβια συν 1.000 χρόνια. Ο Κάστρο βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στις 3 Σεπτεμβρίου 2013, στο Orient του Οχάιο.

Πρώιμη ζωή

Ο Κάστρο γεννήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο στις 10 Ιουλίου 1960. Ως παιδί, μετακόμισε στο Κλίβελαντ του Οχάιο, όπου ζούσαν ήδη μέλη της εκτεταμένης οικογένειάς του. Το 1992, ο Κάστρο αγόρασε ένα σπίτι στη λεωφόρο Seymour 2207. Αρχικά ζούσε εκεί με τη γυναίκα του και τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, ο Κάστρο φέρεται να ήταν βίαιος με τη σύζυγό του και τον άφησε το 1996, και έχασε την επιμέλεια των παιδιών τους.

Απαγωγές Knight, Berry και DeJesus

Το 2002, ο Κάστρο προσέφερε στην 20χρονη Knight μια βόλτα. Η Knight, που ήξερε μια από τις κόρες του Κάστρο, δέχτηκε. Αφού ο Κάστρο έπεισε τη Knight να μπει στο σπίτι του, προχώρησε σε βιασμό. H Knight θα ήταν αιχμάλωτος του Castro για τα επόμενα 11 χρόνια. Το 2003, o Castro προσφέρθηκε να οδηγήσει την Berry, τότε 16 ετών, στο σπίτι από τη δουλειά της στο Burger King. Οπως η Knight, η Berry γνώριζε τα παιδιά του Castro και μπήκε στο αυτοκίνητό του. Επίσης απήχθη, δέχτηκε επίθεση και κρατήθηκε αιχμάλωτη. Ο Κάστρο επανέλαβε το ίδιο σενάριο το 2004 με τη 14χρονη DeJesus, η οποία ήταν στενή φίλη της κόρης του, Arlene.

Ο Κάστρο κράτησε τις γυναίκες αλυσοδεμένες στο υπόγειό του για χρόνια πριν τις μεταφέρει σε οδοφράγματα στον επάνω όροφο. Καθ ‘όλη την αιχμαλωσία τους, ο Κάστρο συγκράτησε τις γυναίκες και τις υπέβαλλε σε πολλές σεξουαλικές επιθέσεις. Οταν η Knight έμεινε έγκυος, το οποίο συνέβη πολλές φορές, ο Castro την άφησε να λιμοκτονεί και τη κτύπησε μέχρι να αποβάλει. Αφησε την εγκυμοσύνη της Berry να λήξει, αλλά την ανάγκασε να γεννήσει μέσα σε μια πλαστική πισίνα.

To προσωπείο του κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας

Κρατώντας τις γυναίκες αιχμαλωτισμένες στο σπίτι του, ο Κάστρο διατήρησε μια φαινομενικά φυσιολογική εξωτερική ζωή. Τα μέλη της οικογένειάς του ήρθαν να τον επισκεφτούν, αν και χρησιμοποιούσε κλειδαριές για να τους εμποδίσει να μπουν στο υπόγειο και σε άλλα μέρη του σπιτιού. Συνέχισε να εργάζεται ως οδηγός σχολικού λεωφορείου – έως ότου απολύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 – και έπαιξε μπάσο κιθάρα με τοπικές ομάδες. Ο Κάστρο παρακολούθησε ακόμη και αγώνες για την DeJesus, όπου συναντήθηκε με ταλαιπωρημένα μέλη της οικογένειάς της.

Σύλληψη και καταδίκη

Στις 6 Μαΐου 2013, η Berry δραπέτευσε από το σπίτι τού Castro. Η αστυνομία ελευθέρωσε γρήγορα τις άλλες γυναίκες και συνέλαβε τον Κάστρο την ίδια μέρα. Τον Ιούλιο του 2013, ο Κάστρο κατέληξε σε συμφωνία ένστασης που τον έσωσε από τη θανατική ποινή. Στις 26 Ιουλίου, ομολόγησε ένοχος για 937 κατηγορίες, οι οποίες περιελάμβαναν απαγωγή, βιασμό και δολοφονία (η κατηγορία της δολοφονίας προήλθε από τον ρόλο του στη λήξη μιας από τις εγκυμοσύνες της Knight). Την 1η Αυγούστου 2013, ο Κάστρο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα απαλλαγής, επιπλέον 1.000 χρόνια.

Από τη σύλληψή του, ο Κάστρο έχει δείξει λίγη λύπη για τα εγκλήματά του. Ενώ ήταν υπό κράτηση, ζήτησε να δει το παιδί της Berry, ένα αίτημα που το δικαστήριο απέρριψε. Στο δικαστήριο, ο Κάστρο επέμεινε, «Δεν είμαι τέρας. Είμαι άρρωστος». Οι τρεις κάποτε αιχμάλωτες γυναίκες, και η κόρη τής Berry ζουν τώρα τη ζωή τους ελεύθερα. Oσο για τον Κάστρο, όπως του είπε η Knight κατά την ακρόαση καταδίκης του, η «κόλασή σου μόλις ξεκινά».

Θάνατος

Σε μια περίεργη σειρά γεγονότων, ο Κάστρο βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του στο Κέντρο Υποδοχής και Συμμόρφωσης στο Orient του Οχάιο, στις 9:20 μ .μ. στις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Αφού το ιατρικό προσωπικό της φυλακής προσπάθησε ανεπιτυχώς να… αναστήσει τον Κάστρο, μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, περίπου 20 μίλια έξω από το Orient. Στις 10:52 μ .μ. εκείνο το βράδυ, κηρύχθηκε νεκρός.

Τον επόμενο μήνα, προέκυψαν εικασίες ότι ο θάνατος του Κάστρο μπορεί να μην ήταν αυτοκτονία, αλλά μάλλον του προκλήθηκε από την αυτο-ερωτική ασφυξία – μια σεξουαλική πράξη στην οποία ένα άτομο επιτυγχάνει ευχαρίστηση μέσω πνιγμού, προκαλώντας τελικά το χάσιμο της συνείδησής τους. Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους ισχυρισμούς, ο ιατρός που διενήργησε την αυτοψία του Castro, Jan Gorniak του Οχάιο, δήλωσε ότι πίστευε πλήρως ότι ο Castro είχε προγραμματίσει τον θάνατό του. «Εκανα την αυτοψία. Είδα την απολίνωση. Είδα τις φωτογραφίες του κελιού», είπε ο Γκόρνιακ, σύμφωνα με έκθεση του CNN. «Ηταν αυτοκτονία».