Ποιος ήταν ο Ηρόδοτος, γνωστός ως «πατέρας της ιστορίας», που πρωτοστάτησε στους σημερινούς ιστορικούς με το έργο του «Ιστορία»;

Ο Ηρόδοτος ήταν αρχαίος έλληνας ιστορικός γνωστός ως «πατέρας της ιστορίας». Οι περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του Ηροδότου είναι δυστυχώς άγνωστες, εκτός από το ότι γεννήθηκε στην πόλη της Αρείας Καρίας (σημερινή Αλικαρνασσό) γύρω στο 484 π. Χ., πρωτοστάτησε στη γέννηση μιας νέας επιστήμης και ενέπνευσε μελλοντικούς ιστορικούς.

Από πού ήταν ο Ηρόδοτος;

Αν και η Αλικαρνασσός ιδρύθηκε από τους αρχαίους Ελληνες, η Καρία ήταν ξεχωριστή από άλλες ελληνικές πόλεις-κράτη: είχε τη δική της διάλεκτο, πολιτισμό και διοίκηση.

Σύμφωνα με τον Christopher Baron, καθηγητή Κλασικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, ο Ηρόδοτος πιθανότατα είχε καριακές ρίζες καθώς και ελληνικές. «Ισως οι μπλεγμένες ρίζες του ενέπνεαν την περιέργειά του για τον κόσμο» λέει ο Baron..

Γιατί ο Ηρόδοτος έγραψε την «Ιστορία»;

Ο Ηρόδοτος έγραψε την «Ιστορία» του στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π. Χ. Το εν λόγω έργο είναι το παλαιότερο γνωστό δείγμα ιστοριογραφίας στον κόσμο, με τις πληροφορίες που περιέχει για ιστορικά γεγονότα όπως η Επανάσταση του Ιονίου το 499 π. Χ. ή αρχαίοι λαοί όπως οι Ευρασιάτες, Νομάδες, Σκύθες.

Στην αρχή της σειράς των εννέα βιβλίων, ο Ηρόδοτος λέει: «Αυτή είναι η έρευνα που παρουσίασε στο κοινό ο Ηρόδοτος του Αλικαρνασσού. Για να μην ξεχαστούν εγκαίρως οι πράξεις της ανθρωπότητας και τα θαύματα τόσο των Ελλήνων όσο και των βαρβάρων να μην μείνουν κάποια μέρα ανώνυμα, αυτός είναι ο μοναδικός σκοπός του. (Από τη μετάφραση του Müntekim Ökmen). Επιπλέον, ο Ηρόδοτος σε αυτόν τον σύντομο πρόλογο δηλώνει ότι θέλει να εξηγήσει γιατί οι Ελληνες και οι Πέρσες πολέμησαν μεταξύ 490 και 479 π .Χ. Ωστόσο, η «Ιστορία» αγγίζει επίσης πολλά άλλα θέματα εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

Το όνομα Ηρόδοτος έδωσε το έργο του, «ιστορία» και τελικά απέκτησε το σημερινό του νόημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Baron, «Ο Ηρόδοτος, στο έργο του, διερευνά τα αίτια των προηγούμενων γεγονότων και παρουσιάζει μια αφήγηση αυτών των γεγονότων». «Ωστόσο, ο Ηρόδοτος ενδιαφερόταν για πολύ περισσότερα από πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις. Στο έργο του, μιλάει εκτενώς για τις κοινωνικές και θρησκευτικές παραδόσεις άλλων λαών, τεχνητά αντικείμενα (όπως τα βαβυλωνιακά τείχη ή τις αιγυπτιακές πυραμίδες) και φυσικά φαινόμενα (όπως οι λόγοι για τους οποίους ο Νείλος πλημμυρίζει κάθε χρόνο).

Ο Ηρόδοτος δεν ισχυρίζεται ότι ήταν μάρτυρας οποιουδήποτε γεγονότος που περιέγραψε. Ταξίδευε τότε στον γνωστό κόσμο, μιλούσε με ανθρώπους που συναντούσε όπου κι αν πήγαινε και τους έκανε ερωτήσεις. Ετσι έμαθε για τα περισσότερα γεγονότα στο έργο του «Ιστορία».

Αγαλμα Ηρόδοτου στην Αλικαρνασσό.

Είναι ο Ηρόδοτος αξιόπιστη πηγή;

Τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα, οι κριτικοί δεν θεωρούσαν το έργο του Ηροδότου ως αξιόπιστη πηγή. Σύμφωνα με το «The Greek Life» του Will Durant, ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων (63 π. Χ. – 23 μ. Χ.) «Υπάρχουν πολλές… ανοησίες στον Ηρόδοτο». Επίσης, ο ρωμαίος πολιτικός και ρήτορας Μάρκος Τούλιος Κικέρωνας (106 – 43 π. Χ.) αποκάλεσε τον Ηρόδοτο «πατέρα της ιστορίας», λέγοντας ότι τα περισσότερα γεγονότα στο έργο του ήταν υπερβολικά.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να παρεξηγήσουμε στο έργο του Ηροδότου και μερικές από τις ιστορίες του έργου μπορούν τώρα να ταξινομηθούν ως μυθικές ή μυθολογικές». λέει ο Baron. Αν και η μέθοδος του Ηροδότου για την καταγραφή της ιστορίας διαφέρει από αυτή των άλλων ιστορικών, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ψεύτης. Ο Ηρόδοτος προσπάθησε πολύ να αποκτήσει τα γεγονότα και τις ιστορίες που είπε στο έργο του και προσέγγισε τα γεγονότα εντελώς αμερόληπτα. «Η ιδέα ότι ο Ηρόδοτος είπε ψέματα εν γνώσει του είναι προϊόν μιας παρεξήγησης της προσέγγισης και των στόχων του. Ο Ηρόδοτος ενδιαφερόταν για την αλήθεια, αλλά ήξερε επίσης πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η αλήθεια ».

Αντίγραφο της «Ιστορίας» του Ηροδότου που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ. Χ.

Η θέση του Ηροδότου στην ιστορία

Ενα σημαντικό χαρακτηριστικό του έργου του Ηροδότου ήταν ότι περιελάμβανε πολλές διαφορετικές ιστορίες από τα θέματα στα οποία εστίαζε. «Το να διαβάζεις τον Ηρόδοτο θέλει υπομονή», είπε ο Baron. «Μερικές φορές οι αναγνώστες πιστεύουν ότι ο συγγραφέας έχει επεκτείνει ορισμένα θέματα πάρα πολύ. Αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι αυτές οι συχνές δηλώσεις εκτός θέματος έχουν νόημα, διότι όλες αυτές οι βασικές πληροφορίες (καθώς και εξαιρετικά διασκεδαστικές) βοηθούν στην εξήγηση του τι συνέβη».

Πολλά από αυτά που έγραψε ο Ηρόδοτος για τον ελληνικό και τον περσικό πόλεμο είναι δραματικά και ενδιαφέροντα. Μερικές από τις άλλες διάσημες ιστορίες της Ιστορίας περιλαμβάνουν το τρέξιμο των αθηναίων οπλιτών στη Μάχη του Μαραθώνα ή την τελευταία στάση των Σπαρτιατών στη Μάχη των Θερμοπυλών. Το έργο του Ηροδότου είναι η παλαιότερη καταγραφή αυτών των γεγονότων.

Αρα, αξίζει πραγματικά στον Ηρόδοτο τον τίτλο του «πατέρα της ιστορίας»; «Τα περισσότερα από αυτά που έγραψε δεν θεωρούνται ιστορία σήμερα», είπε ο Baron. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπήρχε κάτι σαν «ιστορία» πριν από τον Ηρόδοτο ». «Νομίζω ότι το γεγονός ότι θεωρεί καθήκον του να θυμάται και να εξηγεί γεγονότα του παρελθόντος καθιστά δυνατή την ονομασία του Ηροδότου ως τον πρώτο ιστορικό».

Ο Baron πιστεύει ότι ο Ηρόδοτος εξακολουθεί να είναι σημαντικός στον 21ο αιώνα. Είναι ένα έργο που μπορεί ακόμα να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους του 21ου αιώνα. «Ολοι, ειδικά οι ιστορικοί, μπορούν να μιμηθούν την ανοιχτόμυαλη σκέψη του Ηροδότου, τις απόψεις του για το περιεχόμενο της ιστορίας και την αξιολόγηση των ξένων πολιτισμών στις συνθήκες τους». καταλήγει ο Baron.