Σήμερα

Από στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας

Το Δημόσιο κατέχει 43εκ. στρέμματα

Οι ΟΤΑ 15 εκ. στρέμματα

Οι Συνεταιρισμοί 1,1εκ. στρέμματα και

Η εκκλησία 1,3εκ. στρέμματα

Στις μέρες μας η εκκλησία κατέχει μόνο το 4% της αρχικής της περιουσίας του 1830. Τα 1,3 εκ. στρέμματα που υπολογίζουν ότι της ανήκουν , είτε είναι καταπατημένα, είτε είναι δασικές εκτάσεις , είτε είναι στρέμματα μη καλλιεργήσιμα. Μόνο τα 169.000 στρέμματα αποτελούν καλλιεργήσιμη γη, και ανήκουν σε 10.000 ΝΠΔΔ που είναι ναοί και μοναστήρια. Οσον αφορά τις εκτάσεις που βρίσκονται σε αστικές περιοχές, οι περισσότερες έχουν δεσμευθεί από τους ΟΤΑ για πλατείες, παιδικές χαρές ή χώρους αναψυχής.

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα 257 στρέμματα που ανήκουν στην εκκλησία στη περιοχή της Βουλιαγμένης. Από αυτά τα 238 είναι δεσμευμένα από τον δήμο και ό,τι έχει πολεοδομηθεί έχει γίνει με παραχώρηση της εκκλησίας.

Το ίδιο έχει συμβεί με το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία, το Οφθαλμιατρείο, τη Βιβλιοθήκη, τον Ευαγγελισμό, το ΝΙΜΤΣ, το Ιπποκράτειο, τη Ριζάρειο, το Αιγινίτειο, το Μετσόβιο, το Αρεταίειο, το Παίδων, το νοσοκομείο Συγγρού, το Ασκληπιείο Βούλας, 142 γυμνάσια και λύκεια της Αττικής, είναι μερικά από τα κτήρια που παραχωρήθηκαν ή ανεγέρθησαν κτήρια σε ακίνητα που δωρήθηκαν  από την εκκλησία. Το ίδιο συνέβη και για ολόκληρες περιοχές όπως το Πέραμα, την Καισαριανή, το Γουδί, ο Καρέας και το μισό Κολωνάκι, καθιστώντας την εκκλησία επάξια σαν τον μεγαλύτερο ευεργέτη του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών) της εκκλησίας της Ελλάδος τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 19εκ ευρώ το 2008 και 12εκ ευρώ το 2009, αντίστοιχα, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της κεντρικής διοίκησης φθάνει τα 20εκ ευρώ, λέει ο κ. Πυλαρινός, υπεύθυνος για τα οικονομικά της εκκλησίας.
Επίσης η εκκλησία της Ελλάδος είναι από τους σημαντικότερους μετόχους (2%) της Εθνικής Τράπεζας με 9εκ μετοχές αξίας 140εκ ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και σε φιλανθρωπίες η εκκλησία της Ελλάδος ετησίως:

Μόνο το 2010 διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς πάνω από 100εκ ευρώ

Συντηρεί χιλιάδες ιερούς ναούς

Συντηρεί πλήθος γηροκομείων

Προσφέρει πάνω από 9εκ μερίδες σε απόρους

Επιχορηγεί με 430.000 ευρώ βρεφονηπιακούς σταθμούς.

200.000ε για κοινωνικούς και θρησκευτικούς σκοπούς

360.000 για ενίσχυση ιερών μονών

98.000 για ασφάλιση μοναχών

3εκ για συντήρηση και επισκευές ναών, μοναστηριών κ.λπ.

Σημειωτέον ότι μόνο για το έτος 2009 η εκκλησία της Ελλάδος παρείχε για φιλανθρωπικούς σκοπούς το ποσό των 100εκ ευρώ.

Η μισθοδοσία των 9500 κληρικών ανέρχεται στα 161εκ ευρώ ετησίως και καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε περίπτωση αποκοπής τους από τις υποχρεώσεις του κράτους και πληρωμή τους από τα ταμεία της εκκλησίας θα στερήσει πολύ απλά  την εκκλησία από το φιλανθρωπικό της έργο.

 

Αντώνης Κρούστης

Fileleftheros1966.blogspot.com