Πόσο μικρή είναι η Γη σε σχέση με το Σύμπαν;

Το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στη Γη. Αλλά αρκετά μακριά που θα μπορούσαν στο ενδιάμεσο να χωρέσουν 33 πλανήτες σαν τη Γη.

Αν επιχειρήσετε να στείλετε μήνυμα στον Αρη, η χρονική καθυστέρηση θα ήταν περίπου 20 λεπτά.

Αν πάμε πιο μακριά, θα συναντήσουμε το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο, το διαστημικό σκάφος Voyager 1 (;;). Αυτή τη στιγμή βρίσκεται 147 ΑU (αστρονομικές μονάδες) μακριά από τη Γη. Η ΑU ισοδυναμεί με την απόσταση Γης – Ηλιου, που είναι 150.000.000 χιλιόμετρα, δηλ. βρίσκεται 147 φορές πιο μακριά απ’ ό,τι βρίσκεται από μας ο Ηλιος.

Σε κάποια στιγμή, ο Voyafer 1 (;;) στράφηκε προς τη Γη και τράβηξε φωτογραφία, όπου η Γη φαίνεται σαν μια κουκίδα.

Σκεφτείτε ξανά αυτή την κουκίδα. Αυτή είναι το σπίτι μας, αυτοί είμαστε εμείς. Πάνω της είναι όλοι όσους αγαπάτε, όσους γνωρίζετε, οποιονδήποτε έχετε ποτέ ακούσει, κάθε άνθρωπος που υπήρξε ποτέ, έζησε εδώ. Το σύνολο της χαράς και της θλίψης μας, χιλιάδες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά δόγματα, κάθε κυνηγός και θηρευτής, κάθε ήρωας και δειλός, κάθε δημιουργός και καταστροφέας πολιτισμών, κάθε βασιλιάς και υπήκοος, κάθε ερωτευμένο ζευγάρι, κάθε μητέρα και πατέρας, κάθε αισιόδοξο παιδί, κάθε εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε δάσκαλος ηθικής, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε σούπερσταρ, κάθε ανώτατος ηγέτης, κάθε άγιος και αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας, έζησε εκεί σε έναν κόκκο σκόνης, αιωρούμενο σε μια ηλιαχτίδα…

Ο Voyager ταξιδεύει με 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά ακόμα και με αυτή την ταχύτητα, δεν θα βγει από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος για τα επόμενα 30.000 χρόνια.

Βγαίνοντας από το ηλιακό μας σύστημα, βλέπουμε (3.10) μια μονάδα μέτρησης σε έτη φωτός, δηλ. μια απόσταση που διανύει το φως μέσα σε ένα χρόνο.

Το κοντινότερο αστέρι σ’ εμάς είναι ο Proxima (3.26) , που βρίσκεται σε απόσταση 4,2 έτη φωτός. Για να αντιληφθείτε την απόσταση, αν το Voyager ταξίδευε σ’ εκείνη την περιοχή, θα χρειαζόταν πάνω από 12.000 χρόνια για να το φτάσει.

Αν απομακρυνθούμε κι άλλο, βλέπουμε τον Γαλαξία μας. Εκτείνεται σε απόσταση 100.000 ετών φωτός από τη μία άκρη στην άλλη. Τα μηνύματα που στέλνει η ανθρωπότητα με ραδιοκύματα αντιπροσωπεύονται από μια μικρή κουκίδα στον Γαλαξία. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν εξωγήινοι εκτός αυτής της κουκίδας, έχουν πλήρη άγνοια της ύπαρξης της ανθρωπότητάς μας.

Υπάρχουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια άστρα στον Γαλαξία μας και το καθένα έχει πλανήτες γύρω του. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να δούμε ολόκληρο τον Γαλαξία τη νύχτα, κοιτώντας τον ουρανό, καθώς το 99% των αστέρων που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι περιορίζεται σε μια μικροσκοπική περιοχή.

Αλλά ακόμη και αυτός ο τεράστιος Γαλαξίας δεν είναι τίποτε μπροστά σ’ αυτό που υπάρχει εκεί έξω.

Καθώς απομακρυνόμαστε κι άλλο, βλέπουμε την τοπική ομάδα Γαλαξιών, το λεγόμενο Local Group (;;), ένα σύνολο από 54 Γαλαξίες που είναι βαρυτικά συνδεδεμένοι μεταξύ τους και εκτείνεται σε μια απόσταση 10 εκατομμυρίων ετών φωτός.

Στη συνέχεια, καθώς απομακρυνόμαστε ακόμα περισσότερο, βλέπουμε το υπερσύμπλεγμα της Παρθένου. Μπροστά σ’ αυτό, η τοπική ομάδα Γαλαξιών δεν είναι παρά μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι. Υπάρχουν περίπου 100 διαφορετικές ομάδες Γαλαξιών, που η διάμετρός τους ανέρχεται στο ασύλληπτο νούμερο τω 100 εκατομμυρίων ετών φωτός. Αλλά ακόμα και το αχανές υπερσύστημα της Παρθένου, δεν είναι παρά ένα μικροσκοπικό κομμάτι της Laniakea, ένα πελώριο υπερσύστημα που φιλοξενεί τον Γαλαξία μας, μαζί με άλλους 100.000. Η απόσταση από τη μία άκρη στην άλλη; Πεντακόσια είκοσι εκατομμύρια έτη φωτός.

Απομακρυνόμενοι κι άλλο, καταλαβαίνουμε ότι ακόμα κι αυτό το πελώριο υπερσύμπλεγμα Γαλαξιών δεν είναι παρά ένα μικροσκοπικό και ασήμαντο κομμάτι του παζλ.

Αυτό είναι το ορατό Σύμπαν και όλα όσα γνωρίζουμε γι αυτό. Αποτελεί το σπίτι περίπου 2 τρισεκατομμυρίων Γαλαξιών, οι οποίοι περιέχουν περισσότερα αστέρια από τους κόκκους άμμου της Γης. Η διάμετρός του είναι 93 δισεκατομμύρια (;;) έτη φωτός. Ωστόσο, αυτό που είναι περισσότερο ενδιαφέρον είναι το τι πραγματικά εκτίθεται πέρα από το ορατό Σύμπαν.

Το ορατό Σύμπαν είναι ό,τι μπορούμε να δούμε επί του παρόντος και, δεν αποκλείεται, το υπόλοιπο του Σύμπαντος εκεί έξω να είναι απέραντα μεγαλύτερο από ό,τι μπορούμε να διανοηθούμε. Απλούστατα, δεν γνωρίζουμε καν τι υπάρχει εκεί έξω καθώς 5,53 σε όλη τη 5,55 για να φτάσει μέχρις εμάς, και το φως από ορισμένα σημεία, ίσως να μη φτάσει ποτέ. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν περιοχές του Σύμπαντος που διαστέλλονται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός, που σημαίνει ότι το φως απ’ αυτές τις περιοχές δεν θα φτάσει ποτέ στη Γη. Ακόμη και αν η ανθρωπότητα σταματήσει να 6,12 τα πάντα, θα υπάρχει πάντα ένας αριθμός περιοχών που δεν θα μάθουμε ποτέ. Οπότε, όσο απίστευτα μεγάλο κι αν φαίνεται τώρα το Σύμπαν, αποτελεί μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι των όσων μπορούμε να δούμε από ολόκληρο το Σύμπαν. Σύμφωνα με τη θεωρία του Αλαν Γκουρ (6,34) αν υποθέσουμε ότι η κοσμική επέκταση ξεκίνησε κάποια στιγμή 37 δευτερόλεπτα μετά το Big Bangκαι, με την υπόθεση ότι το μέγεθος του Σύμπαντος πριν ξεκινήσει την επέκτασή του, ήταν ίσο με την ηλικία του επί την ταχύτητα του φωτός, σημαίνει πως ολόκληρο το Σύμπαν σήμερα είναι εξάκις εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το ορατό Σύμπαν. Αυτός ο αριθμός είναι:

150.000.000.000.000.000.000.000

Δεν το λέμε για να τρομάξουμε, αλλά για να καταλάβουμε πόσο μικροί είμαστε σε σχέση με το υπόλοιπο Σύμπαν. Η Αστρονομία είναι μια εμπειρία που διδάσκει την ταπεινότητα με τον καλύτερο τρόπο.

(Πηγή: You Tube)