Εχουμε Μάιο του 1987, λίγο μετά τη σοβαρότατη ελληνοτουρκική κρίση, που παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο με τη γείτονα, ο Κων/νος Μητσοτάκης αναγγέλει από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος προσωπικά στον μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο Ανδρέα Παπανδρέου, ότι: «Στη θλιβερή επέτειο των δύο ετών από την εκλογική σας νίκη…», στις 2 Ιουνίου του 1987 θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, στην οποία θα ανακοινώσει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Πολλά συνέβησαν εκείνο το βράδυ: Κατ’ αρχάς… έβρεχε ενώ είμαστε μέσα στο κατακαλόκαιρο, δίπλα στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονταν δεκάδες βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ τον Μητσοτάκη προλόγισε ο αείμνηστος Ευ. Αβέρωφ, ο οποίος όμως δεν… μπορούσε να πάρει τον λόγο εξαιτίας των ζητωκραυγών και των ενθουσιωδών αντιδράσεων των συγκεντρωμένων πολιτών. Ετσι, δέχεται την παρότρυνση Μητσοτάκη να ξεκινήσει, κάτι που χαρακτηριστικά ακούγεται στο βίντεο: «Αρχισε, αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν!».

Εχουν προηγηθεί σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως η ομιλία του Αφέρωφ στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στη Ν. Σμύρνη το 1983, οπότε σε αξίωση του πλήθους να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός ο ίδιος απαντάει ότι: «Μου αρκεί να σας οδηγήσω στη νίκη». Εχει μεσολαβήσει παράδοση των ηνίων του κόμματος από τον Σεπτέμβριο του 1984 στον Μητσοτάκη (μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του ίδιου έτους) αλλά και μια ακόμη συγκέντρωση στην Κατεχάκη ενάντια στην κομματική τηλεόραση του ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό σύνθημα: «Τηλεόραση σωστή και αντικειμενική». Μα πάνω απ’ όλα δυο ακριβώς χρόνια πριν τη… βροχερή συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχει χάσει η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ με πέντε ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Ροκάνισε ασφαλώς εκείνη του 1981 που ήταν πάνω από 12% αλλά δεν αρκούσε στη γαλάζια παράταξη η άνοδός της σε επίπεδα άνω του 40% για να εξασφαλίσει τη νίκη με ένα πολιτικό σύστημα που ήταν απλή αναλογική αλλά προσιδίαζε στο πλειοψηφικό.

Να θυμίσουμε ότι έχουν αρχίσει τα πρώτα σκάνδαλα της «πράσινης» κυβέρνησης, ενώ λίγο αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου θα προδοθεί από την εύθραυστη υγεία του και θα καταφύγει στην Αγγλία για χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Τελικά, δυο χρόνια έπειτα από την «προεκλογική» συγκέντρωση του 1987, το ΠΑΣΟΚ θα ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές του 1989 αλλά θα χρειαστούν δυο ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις για να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία την εξουσία.

ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ