Ο Νικολάε Τσαουσέσκου ήταν ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, από το 1965 ως το 1989, που εκτελέστηκε.

Από τα 15 χρόνια του είχε επανειλημμένως φυλακιστεί ως διαδηλωτής, υποκινητής απεργιών κ.λπ. Το 1943 μοιράστηκε το ίδιο κελί με τον Gheorghi Gheorghiu-Dej (μελλοντικό γ. γ. του Κ.Κ. Ρουμανίας), που τον πήρε υπό την προστασία του. Μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, μόλις η Ρουμανία εντάχθηκε στη Σοβιετική Ενωση, ο Τσαουσέσκου έγινε Υφυπουργός Αμυνας, στη σταλινικού τύπου κυβέρνηση του Gheorghiu. Αμέσως μόλις πέθανε ο Gheorghiu τον Μάρτιο του 1965, ο Τσαουσέσκου έγινε γ. γ. του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο μετονόμασε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας.

Η Ρουμανία ήταν η μόνη χώρα του κομμουνιστικού μπλοκ που είχε σχέσεις με την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο Τσαουσέσκου εξακολουθούσε να κυβερνά τη χώρα με σταλινικά πρότυπα. Η μυστική αστυνομία παρακολουθούσε ασφυκτικά τους πολίτες και ασκούσε λογοκρισία στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Τσαουσέσκου ξεκίνησε γιγαντιαίο πρόγραμμα ανασχεδιασμού της χώρας. Ισοπέδωσε χωριά για την «αστικοποίηση» της κοινωνίας και πάνω από το 1/5 του Βουκουρεστίου (ιστορικά κτήρια και εκκλησίες), για να τα ξαναχτίσει, σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα. Για να πραγματοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, δανείστηκε υπέρογκα ποσά από το εξωτερικό, βυθίζοντας τη χώρα σε οικονομικό χάος και καταδικάζοντας τον λαό του στην έσχατη ένδεια.

Ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, αλλά επιδίωξε με επιμονή να του δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης (!) που ευτυχώς δεν του δόθηκε.

Ο καταπιεσμένος και πεινασμένος ρουμανικός λαός, με την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, άρχισε σθεναρή αντίσταση στην Τιμισοάρα, αλλά ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ και συνέλαβαν εκατοντάδες άοπλους πολίτες. Αλλά το καθεστώς είχε αρχίσει πια να καταρρέει. Το ζεύγος Τσαουσέσκου φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο. Τελικά συνελήφθη. Δικάστηκε από Στρατοδικείο, με πλήθος κατηγοριών από παράνομο πλουτισμό μέχρι γενοκτονία και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989.

Η δίκη και η εκτέλεση μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη σε όλον τον κόσμο, αλλά και στη «φιμωμένη» ως τότε Κρατική ρουμανική Τηλεόραση, πράξη που επισφράγισε και τυπικά το τέλος του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

 

Φιλιώ Νόμπελη