ΥΛΙΚΑ

# 1 κιλό κολοκυθάκια

# 1 μέτριο κρεμμύδι

# 1 βαθύ πιάτο φέτα

και διάφορα τυριά τριμμένα

# 8 αβγά

# Φρυγανιά τριμμένη

# Λίγο λάδι και βούτυρο

# Πιπέρι τριμμένο

Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά, με το λάδι σε μία κατσαρόλα. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια σε τρίφτη κρεμμυδιού και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν το ζουμί τους.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, προσθέτουμε τα τυριά, τα αβγά (ελαφρά χτυπημένα) και τα ανακατώνουμε καλά.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο πυρέξ, το πασπαλίζουμε καλά με την φρυγανιά και βάζουμε μέσα το μίγμα των αβγών. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φρυγανιά, βάζουμε λίγα κομμάτια βούτυρο και λίγα τριμμένα τυριά.

Ψήνουμε το σφουγγάτο σε φούρνο, προθερμασμένο στους 175ο Κελσίου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 40 λεπτά).

Στο φαγητό αυτό δεν βάζουμε αλάτι, γιατί αλατίζεται από τα τυριά.

 

ΑΧΛΑΔΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

# 6 μεγάλα αχλάδια

# 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη

# 3 φλυτζ. τσαγιού νερό

# Ελάχιστο αλάτι

# 4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

# 1/2 κουτί γάλα γλυκό

# 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

# Λίγη βανίλια

Βράζετε επί 5 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού.

Καθαρίζετε τα αχλάδια, αφαιρείτε τους σπόρους χωρίς να χαλάσετε το αχλάδι, και χωρίς να κόψετε το κοτσάνι.

Τα βάζετε στο σιρόπι και τα βράζετε ώσπου να μαλακώσουν (περίπου μισή ώρα).

Τα αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσουν, τα στραγγίζετε και τα βγάζετε σε πιατέλα.

Ζεσταίνετε σε μπεν-μαρί το γάλα με μια κουταλιά σούπας νερό και τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε λίγη βανίλια.

Γαρνίρετε τα αχλάδια με τη σοκολάτα και σερβίρετε.