ΣΟΦΡΙΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΜΕ ΚΡΟΥΤΟΝ

ΥΛΙΚΑ

# 1 κιλό μοσχάρι (νουά)
# Αλατοπίπερο, αλεύρι
# ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
# 4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
# 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
# 1 φλυτζ. του καφέ εκλεκτό ξύδι
# Φετάκια ψωμιού τηγανισμένα με βούτυρο

Λέτε στον χασάπη σας να σας κόψει το νουά σε λεπτές φέτες. Τις χτυπάτε ελαφρά, τις αλατοπιπερώνετε και τις αλευρώνετε. Τις σοτάρετε ελαφρά με το λάδι και από τις δύο πλευρές. Τις βάζετε σε χαμηλή, πλατειά κατσαρόλα. Στο λάδι ρίχνετε το σκόρδο και τον μισό μαϊντανό ψιλοκομμένο. Οταν μαραθούν, τα σβήνετε με το ξύδι και τα ρίχνετε επάνω στο κρέας. Προσθέτετε αρκετό νερό, ώστε να τα σκεπάσει.

Αφήνετε το κρέας να σιγοψηθεί, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό ενδιάμεσα.

Τηγανίζετε τα φετάκια του ψωμιού με βούτυρο και τα στρώνετε σε πιατέλα. Βάζετε επάνω στα φετάκια το κρέας και πασπαλίζετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Σερβίρετε χωριστά πατάτες βραστές ή πουρέ.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

# 6 πορτοκάλια μέτρια
#1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη
# 1 ½ φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
# Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
# ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
# 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φρουΐ γκλασέ
# 2 φλυτζ. τσαγιού έτοιμη κρέμα σαντιγί
# Κερασάκια γκλασέ

Ανοίγετε τα πορτοκάλια από το μέρος του κοτσανιού, και βγάζετε προσεκτικά την ψίχα, χωρίς να χαλάσει η φλούδα. Με κοφτερό μαχαιράκι κόβετε την άκρη της φλούδας σε δοντάκια.

Στίβετε την ψίχα του πορτοκαλιού και κρατάτε 1 ½ φλιτζ. τσαγιού χυμό. Ζεσταίνετε λίγο τον χυμό και προσθέτετε τη ζελατίνη, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο, ώσπου να αρχίσει να πήζει. Το χτυπάτε ελαφρά, και προσθέτετε τη μισή σαντιγί και τα ψιλοκομμένα φρουΐ γκλασέ, κρατώντας μερικά για το γαρνίρισμα. Ανακατεύετε το μίγμα ελαφρά και γεμίζετε τα πορτοκάλια. Τα γαρνίρετε με την υπόλοιπη σαντιγί, τα κερασάκια και λίγα φρούτα.

Σερβίρονται παγωμένα.