Πέρασαν ήδη 32 χρόνια από την αποτρόπαιη πράξη της δολοφονίας του Χρήστου Χ. από τη γυναίκα του Γεωργία Χ., στο σπίτι τους στην Καλογρέζα αλλά ο κόσμος αδυνατεί να ξεχάσει. Το ζευγάρι, με κοινή καταγωγή από την Κρήτη, παντρεύτηκε το 1963 αλλά από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες του βίου τους ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Οπως ομολόγησε η δράστις του στυγερού εγκλήματος στους αστυνομικούς που την ανέκριναν,  η ζωή της στο πλευρό του θύματος είχε γίνει πραγματική κόλαση: Ο Χρήστος έπαιζε και έχανε πολλά λεφτά στα χαρτιά, φερόταν βάναυσα στη γυναίκα και στις τρεις κόρες του, ήταν μονίμως μεθυσμένος, έβρισκε ερωμένες-την τελευταία μάλιστα την… κουβάλησε και στο σπίτι του, ενώ ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις της γυναίκας του ότι έκανε άσεμνες χειρονομίες στη μικρότερη κόρη τους, η οποία έκλαιγε συνεχώς για τη ζοφερή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί μέσα στο σπίτι της. Αυτό το γεγονός ξεχείλισε σύμφωνα με τη Γεωργία και το ποτήρι, οπότε και πήρε τη μοιραία απόφαση να τον σκοτώσει.

Τα ξημερώματα της 28ης Αυγούστου του 1988 η δράστις πήρε από την αποθήκη ένα μικρό τσεκούρι κι ένα σκαρπέλο, μπήκε στο δωμάτιο του συζύγου της, ο οποίος κοιμόταν βαριά ύστερα από ένα ακόμη βράδυ που είχε πιει, και του κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και στην τραχηλική χώρα. Στη συνέχεια, όταν βεβαιώθηκε πως ήταν νεκρός, ξέπλυνε από τα αίματα τα εργαλεία και τα πέταξε σε φρεάτιο υπονόμου της λεωφόρου Κύμης. Αργότερα, κατά το ξημέρωμα, ένας φίλος του αποθανόντος επικοινώνησε τηλεφωνικά στο σπίτι του και τον ζήτησε. Η γυναίκα του είπε πως κοιμόταν βαριά και να έρθει ο ίδιος να τον ξυπνήσει όπως και συνέβη. Μόλις μπήκαν και οι δυο τους στο δωμάτιο, ο φίλος του τον είδε σε ύπτια θέση στο κρεβάτι πλημμυρισμένο στο αίμα. Η Γεωργία φυσικά άρχισε να κλαίει και απέκρυψε ασφαλώς την αλήθεια. Αλήθεια που ανακάλυψαν οι άνδρες της ασφάλειας, όταν έπειτα από πιεστική ανάκριση αναγκάστηκε να ομολογήσει το έγκλημά της.

Ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Σταμούλης που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή μέτρησε περισσότερα από είκοσι χτυπήματα στο κεφάλι και στον τράχηλο του θύματος, ενώ δεν υπήρχαν αμυντικά τραύματα, δείγμα ότι ο νεκρός δεν είχε προλάβει να αντισταθεί.

Στο δικαστήριο η Γεωργία μίλησε για την κακομεταχείριση, τη χαρτοπαιξία, τα μεθύσια και τη βάναυση συμπεριφορά του ανδρός της. Ο δικαστής τη ρώτησε γιατί απλώς δεν τον χώριζε κι εκείνη απάντησε ότι το είχε σκεφθεί πολλές φορές αλλά η σεξουαλική παρενόχληση στη μικρή τους κόρη την έκανε να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Οι κόρες του θύματος πάντως δεν δίστασαν να πάρουν το μέρος της μητέρας τους και επιβεβαίωσαν όλα όσα είχε εκείνη πει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Ο… ανθόσπαρτος βίος που ξεκινούσε υποτίθεται το 1963 είχε αυτή την τραγική κατάληξη…

Στοιχεία για το έγκλημα πάρθηκαν από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα»

 

Άρης Νόμπελης