Η πιο γοητευτική ελληνίδα ηθοποιός-τουλάχιστον από τις σύγχρονες-που πάτησε το πόδι της στο θεατρικό σανίδι ήταν και είναι για μένα η Σμαράγδα Καρύδη. Επομένως, ως εκδότης και αρχισυντάκτης της τοπικής εφημερίδας του Χαλανδρίου «Προφίλ της Πόλης», θα ήταν αδιανόητο να μην επιχειρήσω να πάρω συνέντευξη από την ανερχόμενη (τότε) ηθοποιό, που αποτέλεσε και τον έρωτά μου για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Βοηθώντας και με τις κατάλληλες ερωτήσεις, η Σμαράγδα μάς αποκάλυψε κρυφές πτυχές του εαυτού της, αφού προηγουμένως διευκρίνισε πως ο πατέρας της (επίσης ηθοποιός Ντίνος Καρύδης), έμενε για κάποια χρόνια στο Χαλάνδρι, αλλά η… στάση Καρύδη στη λεωφόρο Πεντέλης δεν βγήκε από εκείνον… Να προσθέσω πως η συνέντευξη κλείστηκε μια χειμωνιάτικη Παρασκευή για δυο μέρες αργότερα, διάστημα 48 ωρών κατά το οποίο δεν μπόρεσα να βάλω στο στόμα μου απολύτως τίποτα, ενώ κοιμήθηκα και ελάχιστα!!!

Η συνέντευξη και τα βασικά της σημεία:

Μου έδειξε το κασετοφωνάκι και με ρώτησε αν είναι πιεσόμετρο!

-Δεν έχεις αντίρρηση να σε γράψουμε;

-Οχι, αλλά να μην αργήσουμε γιατί έχω δυο παραστάσεις μετά.

-Πώς τα καταφέρνεις και δεν κουράζεσαι;

-Τι να πει και ο Θοδωρής Αθερίδης που δεν κατεβαίνει καθόλου από τη σκηνή; Εδώ πέρσι είχα το θέατρο, είχα παράλληλα και τα δυο σίριαλ στην τηλεόραση και πάλι τα έβγαζα πέρα…

-Τον τελευταίο καιρό παίζω συνεχώς σε κωμωδίες, όπως τα περσινά σίριαλ το «Αχ και να ‘ξερες»  στον ALPHA και ο «Λευκός Οίκος» στον ΑΝΤ1 ή «Ο καλύτερός μου φίλος» με τον Λαζόπουλο στον κινηματογράφο.

smaragda-karydi-01

-Και μια κωμωδία περνάει μηνύματα, δεν είναι μόνο αστειάκια…

-Σε όλους μου τους ρόλους τον εαυτό μου υποδύομαι. Σε κάθε ρόλο παρουσιάζεις διάφορες πτυχές του εαυτού σου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ρόλος που παίζω εδώ προσεγγίζει τον εαυτό μου.

-Είναι σπάνιο να μου αρέσει πια δραματική τηλεοπτική σειρά.

-Το DNA αποκωδικοποιήθηκε αλλά δεν νομίζω πως βρήκαν το ταλέντο πού κρύβεται, δεν έχουν ανακαλύψει πού βρίσκεται η αιτία και ένας καλλιτέχνης γίνεται ταλαντούχος ή όχι. Από μικρή εγώ ήμουν ευαίσθητη και μάλιστα το έλεγα η ίδια στις φίλες μου στο σχολείο πως θέλω να γίνω ηθοποιός.

-Αν ήταν να παίξω σε παλιά ελληνική ταινία θα ήθελα στους «Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες», έναν από τους δύο! Δεν έχω ζηλέψει τις παλιές ηθοποιούς, την Τζένη και την Αλίκη. Σε μια ταινία του Σακελλάριου θα μου άρεσε πάντως πολύ να παίξω.

-Οι ηθοποιοί είναι ξεχωριστεί ούτως ή άλλως, αφού δεν είναι και το πιο συνηθισμένο να κλαις και να γελάς πάνω στη σκηνή, έχεις δεν έχεις όρεξη…

-Μόνο ο εαυτός σου μπορεί να σου σταθεί εμπόδιο  και εξάλλου η ίντριγκα και ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο φοβερά όσο ακούγονται.

-Στο επάγγελμά μας δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κάποιος ότι έλυσε το οικονομικό του πρόβλημα. Δεν μετανιώνω για ό,τι έχω κάνει αλλά μερικές δουλειές δεν επρόκειτο να τις ξαναέκανα.

-Αν μου δινόταν η ευκαιρία να καταπιώ ένα χάπι και να αλλάξει κάτι στον κόσμο αυτό θα ήθελα να ήταν η μιζέρια.

-Ο αιώνιος πόθος είναι πραγματικά δύσκολο. Είναι σπάνιο και πρέπει τελικά να το συντηρούν και οι δύο για να γίνει, δεν μπορεί να πετύχει από μόνο του, γιατί η καθημερινότητα σε καταπίνει. Εγώ είμαι αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω όντως ότι γίνεται.

 

Άρης Νόμπελης