# 8 Μαΐου 1903
Πέθανε ο Γάλλος ζωγράφος Πολ Γκογκέν.

Ο Γκογκέν, 55 χρόνων, πέθανε στα νησιά Μαρκέζας της Γαλλικής Πολυνησίας. Ηταν υπάλληλος τραπέζης, αλλά μετά τη συνάντησή του με τον Πισαρό και τον Σεζάν, και αργότερα με τον Βαν Γκογκ, αποφάσισε να αφιερωθεί στη ζωγραφική. Το ταξίδι του στη Μαρτινίκα, το 1887, τον βοήθησε να ανακαλύψει τα εκπληκτικά χρώματα των τροπικών τοπίων και την αξία της φυσικής ζωής της πρωτόγονης κοινωνίας.

Ο Γκογκέν δημιούργησε έναν νέο ρυθμό, τον «συνθετισμό», στον οποίο η εικόνα αποτελείται από φωτεινά μέρη που διακόπτονται από μαύρες γραμμές.

Ο Πολ Γκογκέν αποσπάστηκε από το ιμπρεσιονιστικό παρελθόν και έδωσε στα έργα του χρώμα και σχήμα που να εκφράζουν ιδέες.

Το 1891 άφησε την οικογένειά του για να πάει στην Ταϊτή, όπου τελειοποίησε την τεχνοτροπία του, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαμαρτυρία του κατά της κοινωνικής αδικίας στα νησιά των Νότιων Θαλασσών.

# 11 Ιουνίου 1903
Δολοφονήθηκαν οι Σέρβοι βασιλείς στο ανάκτορό τους.

Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος και η Βασίλισσα Ντράγκα του Βελιγραδίου δολοφονήθηκαν στο παλάτι τους. Οι δολοφονίες αποτελούν συνέχεια του αναβρασμού που επικρατεί στον σερβικό στρατό και τους υψηλούς κυβερνητικούς κύκλους. Ο Πρίγκηπας Πέτρος Καραγεόργεβιτς, ανακηρύχθηκε βασιλιάς από τον στρατό και πολλοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η σερβική κυβέρνηση θα στηρίξει την ανακήρυξη.

Αν και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες, πιστεύεται ότι ο στρατός εξαγριώθηκε με την επιθυμία του βασιλιά να απομακρύνει τη Σχολή Πολέμου από το Βελιγράδι.

Οι συνωμότες, με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Μάσιν και Μίσες, προχώρησαν προς το παλάτι, πυροβολώντας όποιον πήγαινε να τους σταματήσει. Μπαίνοντας στη βασιλική κρεβατοκάμαρα, σκότωσαν επί τόπου τη βασίλισσα, ενώ ο βασιλιάς χαροπάλευε για πολλές ώρες, και κατέληξε στις 4 π.μ.

# 4 Ιουλίου 1903
Μήνυμα κάνει τον γύρο της Γης με νέο καλώδιο

Ο Πρόεδρος Ρούζβελτ γιόρτασε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στέλνοντας το πρώτο επίσημο μήνυμα μέσω του Ειρηνικού ωκεανού. Το μήνυμά του, από το Οϋστερ Μπέι της Νέας Υόρκης στον κυβερνήτη Ταφτ στις Φιλιππίνες, έκανε το γύρο της Γης σε 9,5 λεπτά, κάτι για το οποίο παλιότερα θα χρειαζόταν πολλές ώρες. Σε απάντηση ο Ταφτ, βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει το αίτημα για μείωση των τιμών στις Φιλιππίνες.

# 20 Ιουλίου 1903
Εξέγερση στη Μακεδονία

Οι κάτοικοι της Μακεδονίας εξεγείρονται εναντίον των Τούρκων. Με την παρότρυνση μιας πνευματικής ελίτ, που βρίσκεται συγκεντρωμένη στην εσωτερική επαναστατική μακεδονική οργάνωση, Μακεδόνες όλων των εθνικοτήτων (Ελληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι), απορρίπτουν την τουρκική κυριαρχία. Από την έναρξη του 1903, οι απόπειρες με εκρηκτικά πολλαπλασιάστηκαν. Είχαν δε ως σκοπό να επισύρουν την προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στο μακεδονικό πρόβλημα. Οι 26.000 χιλιάδες, ωστόσο, Μακεδόνες παρτιζάνοι διεξάγουν έναν αγώνα χωρίς ελπίδα εναντίον 35.000 στρατιωτών του τακτικού τουρκικού στρατού. Ο απολογισμός των μαχών είναι ιδιαίτερα οδυνηρός για τους εξεγερμένους.

# 20 Ιουλίου 1903
Πραξικόπημα στην Κύπρο

Οι Αγγλοι, θέλοντας να αποδείξουν ότι η Κύπρος κατακρατείται από την Αγγλία, επειδή υπάρχουν σ’ αυτή δύο κόμματα το ελληνικό και το τουρκικό, έπεισαν τους Τούρκους να υποβάλουν στη Βουλή ψήφισμα, με το οποίο ζητούν την απόδοση του νησιού στην Τουρκία. Το ελεεινό αυτό επινόημα πέτυχε, γιατί οι Αγγλοι βουλευτές ψήφισαν μαζί με τους Τούρκους, και έτσι, χάρη και στην ψήφο του αρμοστή, το ψήφισμα έγινε δεκτό. Οι εννιά Ελληνες αντιπρόσωποι, βλέποντας ότι πλαστογραφήθηκε αναίσχυντα το φρόνημα της πατρίδας τους, εξεγέρθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το φοβερό αυτό πραξικόπημα. Επειτα απ’ αυτό, θορυβώδη συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα μέρη της ελληνικότατης Κύπρου.

# 23 Ιουλίου 1903
Η Εταιρεία Φορντ πουλάει το πρώτο της αυτοκίνητο

Η εταιρεία αυτοκινήτων Φορντ πούλησε το πρώτο της μηχανοκίνητο τροχοφόρο σήμερα στο Ντητρόιτ. Το όχημα έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενισχυμένο με δύο κυλίνδρους, και σχεδιάσθηκε από τον Αντιπρόεδρό της Χένρυ Φορντ. Ο Χένρυ ελπίζει να περάσουν τα προϊόντα του στην ευρεία κατανάλωση, και να διατηρηθούν σε χαμηλό κόστος, για να μπορέσουν να τα αποκτήσουν πολλοί Αμερικανοί.

# 8 Νοεμβρίου 1903
Επεισόδια στο Βασιλικό Θέατρο της Αθήνας

Πλήθος αντιδραστικών φοιτητών και πολιτών, που διαφωνούν με τη μετάφραση της Ορέστειας του Αισχύλου στη δημοτική γλώσσα, επιτέθηκαν κατά του Βασιλικού Θεάτρου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, και προξένησαν μεγάλες καταστροφές. Το Βασιλικό Θέατρο παρουσιάζει την Ορέστεια του Αισχύλου, μεταφρασμένη στη δημοτική από τον καθηγητή Γ. Σωτηριάδη. Οι οπαδοί της καθαρεύουσας θέλησαν να εμποδίσουν τη συνέχιση των παραστάσεων με τη χρήση βίας. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων, στις οποίες έλαβαν μέρος και δυνάμεις στρατού, ήταν τρεις νεκροί και επτά τραυματίες πολίτες.

Τα «Ορεστειακά» είναι συνέχεια των «Ευαγγελικών», όπου με το πρόσχημα της «προστασίας» της γλώσσας, οι αντιδραστικοί κύκλοι προσπαθούν να πλήξουν τις προοδευτικές ιδέες στην πατρίδα μας.

(Πηγή: ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ, Εκδ. Τέσσερα Εψιλον)