Ανωνύμου του Νεοέλληνος Οκτώβριος 2020

Συνωμοσία είναι συνεννοήσεις και ενέργειες που χαρακτηρίζονται από μυστικότητα και στοχεύουν στην τέλεση παρανόμων πράξεων ή κάθε είδους ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός, λίγων η πολλών  ατόμων και συντελείται υπό συνθήκες μυστικότητας. Συνωμοσιολογία είναι η αντίληψη σύμφωνα με την οποία οτιδήποτε άσχημο όταν πρόκειται για την πολιτική κατάσταση μιας χώρας ή τη σχέση της με τα άλλα κράτη οφείλεται σε μυστικές εχθρικές ενέργειες που κατευθύνονται από διεθνή κέντρα ανωμαλίας (Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γ. Μπαμπινιώτη).

Οπως γράφει ο Χαρίδημος Τσούκας  (Καθημερινή, 20.9.20), κατά τον αυστριακό φιλόσοφο Καρλ Πόππερ (1902-1994) η θεωρία  συνωμοσίας, είναι η εκκοσμικευμένη εκδοχή θρησκευτικών δεισιδαιμονιών. Η αντίληψη λ.χ. ότι οι συνωμοσίες των ομηρικών Θεών κρίνουν την έκβαση του τρωικού πολέμου αντικαταστάθηκε με την πεποίθηση ότι οι ισχυροί-καπιταλιστές, μασόνοι, σιωνιστές κ.λπ.- αποφασίζουν τις τύχες του κόσμου. Το πρόβλημα με τη συνωμοσιολογία, γράφει ο Πόππερ, είναι όχι ότι δεν υπάρχουν συνωμοσίες, αλλά ότι οι συνωμοσίες σπανίως είναι , τελικά, επιτυχείς. Οι συνωμότες σπάνια ολοκληρώνουν τη συνωμοσία τους. Γιατί; Διότι αυτό είναι το σύνηθες- προθέσεις και αποτελέσματα αποκλίνουν.  Στην κοινωνική ζωή η ανθρώπινη δράση λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον θεσμικών κανόνων, ισχύος και ηθικών αντιλήψεων. Η δράση αυτή οδηγεί συχνά σε απρόθετες αντιδράσεις και απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Τώρα που η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη, φούντωσε και η συνωμοσιολογία. Πολλές θεωρίες ακούστηκαν και συνεχίζουν να ακούγονται ότι όλα είναι ψέματα, είναι μια μεγάλη απάτη, μας κοροϊδεύουν και μας τρομοκρατούν για να κάνουμε όλοι το εμβόλιο, να μας βάλουν το τσιπάκι να μας ελέγχουν και ένα σωρό άλλα ανεδαφικά και απίστευτα πράγματα. Μερικοί είναι τόσο πεπεισμένοι που και τώρα ακόμα, που ο ιός καλπάζει, παρασύρουν και άλλους να μην τηρούν τα μέτρα με κίνδυνο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί αρνητές της μάσκας. Γονείς έδειραν καθηγητές επειδή δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους την είσοδο στο σχολείο χωρίς μάσκα! Ιδιαίτερα κάποιοι, κυρίως ιερωμένοι, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο παράνοιας. Εξομολόγοι συμβουλεύουν τους πιστούς να μη φορούν τη μάσκα. Αλλοι ιερείς επιπλήττουν όσους μπαίνουν στην εκκλησία με μάσκα. Τόλμησε σεβαστός ιεράρχης που διαθέτει κοινόν νουν (ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας), να πει ότι, όπως φοράτε τη ζακέτα σας να σας προφυλάξει από το κρύο, έτσι να φοράτε τη μάσκα να σας προφυλάξει από τον ιό, και δέχτηκε φοβερές επιθέσεις από συναδέλφους του και μάλιστα κατωτέρους του. Η ζακέτα δεν προσβάλλει την πίστη ενώ η μάσκα προσβάλλει την πίστη! Μέσα στην εκκλησία δεν πρέπει να φοράμε τη μάσκα για να βλέπει ο Θεός το πρόσωπό μας! Προφανώς ο Θεός δεν μπορεί να δει πίσω από τη μάσκα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα δεινού συνωμοσιολόγου είναι, ακόμα και τώρα, ο μαχητικότατος π. Βασίλειος Βολουδάκης ο οποίος ωρυόμενος ισχυρίζεται ότι όλη η ιστορία του κορονοϊού είναι μια μεγάλη απάτη!

Είναι εκπληκτικό πόσο κόσμο επηρεάζουν οι  συνωμοσιολόγοι και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν μια  αμηχανία στον λαό και εν πολλοίς έναν διχασμό. Δεν είναι δυνατόν να πεισθούν ότι είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και για την κοινωνία. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό. Παρατηρείται  σε όλα τα κράτη αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, αναλόγως με την πνευματική καλλιέργεια του κάθε λαού. Σε παγκόσμια έρευνα του ΠανεπιστημίουJohns Hopkins, αναφορικά με τον κορωνοϊό, οι Ελληνες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση των αρνητών και των συνωμοσιολόγων. Την πρώτη θέση κατέχουν οι κάτοικοι της Νιγηρίας. Δεν ξέρω πόσο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε γι’ αυτό το γεγονός, άλλωστε έχει λεχθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη αφρικανική χώρα που βρίσκεται στην Ευρώπη! Ψυχιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας ικανοποιεί την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να αισθάνονται ξεχωριστοί. Κατά τον  καθηγητή ψυχολογίας του ΕΚΠΑ κ. Β. Παυλόπουλο,  συνήθως πρόκειται για άτομα χαμηλότερης  εκπαίδευσης. Ο λόγος είναι ότι τους λείπουν αρκετές πληροφορίες. Εάν κανείς έχει αντικειμενικές πληροφορίες για να ερμηνεύσει ένα φαινόμενο  δεν χρειάζεται να ψάξει άλλες εξηγήσεις. Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η αίσθηση της αδυναμίας. Δηλαδή στην προσπάθειά του να ελέγξει καταστάσεις τις οποίες δεν μπορεί, ο άνθρωπος σκέπτεται μηχανισμούς οι οποίοι του εξηγούν τα φαινόμενα που βιώνει και του προσφέρουν μια αίσθηση ελέγχου στη ζωή του.                                                                                                                                                                                         Ηδη από τη δεκαετία του ‘80 που ο ακαδημαϊκός  FrankP. Mintz εισήγαγε τον όρο «Συνωμοσιολογία» μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές σχετικές έρευνες και υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία. Ενδεικτικά αναφέρω την Κaren Douglas, University of Kent, τον δρα John Grohol αρχισυντάκτη του Psych Central κ.ά. Το συμπέρασμα είναι ότι θεωρίες συνωμοσίας υπήρχαν, υπάρχουν  και θα υπάρχουν και στο μέλλον, η δε εξάπλωσή τους θα εξακολουθήσει να είναι αντιστρόφως ανάλογη του μορφωτικού επιπέδου του εκάστοτε λαού.

Ανώνυμος Νεοέλλην, 28η Οκτωβρίου 2020