Στο πρόσφατο παρελθόν, ένα επάγγελμα θεωρείτο καλό, όχι μόνο λόγω των μηνιαίων αμοιβών αλλά και λόγω της σύνταξης που προσέφερε στους εργαζομένους, λόγω του εφάπαξ και σε πολλές περιπτώσεις λόγω του επικουρικού ταμείου ασφάλισης.

Σημαντικό ήταν και το ότι ο ασφαλισμένος ήξερε τι σύνταξη θα πάρει και κυρίως πότε θα την πάρει.

Αυτά όμως ανήκουν τώρα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αφού στην Ελλάδα του 2020, στην Ελλάδα των μνημονίων, στην Ελλάδα που περιμένει αυτή την πολυπόθητη ανάπτυξη, το μόνο σίγουρο που ξέρουμε για τη σύνταξή μας είναι ότι δεν ξέρουμε ούτε το πότε, ούτε την ηλικία που θα τη δικαιούμαστε μα πάνω από όλα πόση σύνταξη θα πάρουμε.

Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι θα υπάρχει μια ενιαία σύνταξη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως ταμείων ασφάλισης και αυτή θα είναι το υπερβολικό ποσό των 360 ευρώ. Δηλαδή οι κόποι μιας ζωής, οι φορολογικές υπερβολικές εισφορές, ανταμείβονται με 360 ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το σχέδιο των πυλώνων συνταξιοδότησης το οποίο και ατύπως λειτουργεί. Η σύνταξη λοιπόν, θα προέλθει από:

  1. Τον κύριο φορέα κρατικής ασφάλισης
  2. Το επικουρικό ταμείο
  3. Και τέλος την ιδιωτική ασφάλιση

Είναι οφθαλμοφανές ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι η μόνη αξιοκρατική και αντικειμενική δυνατότητα διατήρησης αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής, ανάλογου αυτού που είχαμε προ της συνταξιοδότησης.

Παράλληλα είναι σε όλους γνωστό πως από τις μειώσεις δεν γλύτωσαν ούτε τα επικουρικά ταμεία, αν και κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές.

Πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα τόσα χρόνια σκληρής εργασίας αλλά και τα υπόλοιπα της ζωής μας;

Μια λύση είναι ένα συμβόλαιο που θα μας εγγυάται τα χρήματα που θέλουμε. Υπάρχει όμως τέτοια λύση;

Φυσικά και υπάρχει. Την προσφέρουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και οι τράπεζες μέσω του bancassurance (πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω τραπεζικών καταστημάτων).

Τα συμβόλαια αυτά προσφέρουν:

Συγκεκριμένη διάρκεια πληρωμής, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ασφαλισμένου
Συγκεκριμένο ποσό στη λήξη
Συγκεκριμένη σύνταξη
Εγγυημένη ελάχιστη απόδοση
Δυνατότητα αύξησης των ασφαλίστρων μέσω της δυναμικής αναπροσαρμογής
Επιλογή στη λήξη για σύνταξη ή εφάπαξ ή και των δυο
Τα παραπάνω σημεία αποτελούν και τα σημεία υπεροχής των συνταξιοδοτικών συμβολαίων, σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις. Η αιχμή του δόρατος αυτών των συμβολαίων, είναι το τεχνικό επιτόκιο. Δηλαδή ένα επιτόκιο που η ασφαλιστική εταιρία διατηρεί ως ελάχιστη απόδοση που αποδίδει στον ασφαλισμένο κατ’ έτος. Το τρέχον τεχνικό επιτόκιο είναι περίπου 2,75% καθαρό, το οποίο διατηρείται για όλα τα χρόνια της ασφάλισης ή για όσα χρόνια ο ασφαλισμένος πληρώνει το συμβόλαιό του.

Το τεχνικό επιτόκιο έχει και μια άλλη σημαντική λειτουργία. Αποτελεί «μαξιλαράκι ασφαλείας», σε περίπτωση που οι επενδύσεις κάποιας χρονιάς δώσουν χαμηλότερη απόδοση από το 2,75%. Ενώ αν οι αποδόσεις κάποιας χρονιάς δώσουν μεγαλύτερη απόδοση του 2,75%, ο ασφαλισμένος θα κερδίσει την υψηλότερη απόδοση. Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται χαμηλό, όμως σε μια περίοδο που όλες οι επενδύσεις είναι τόσο ρευστές και ασταθείς και όλες οι εγγυήσεις χάνονται, το τεχνικό επιτόκιο είναι πολύ σημαντικό για το αύριο. Σε αντίποδα ποια τραπεζική κατάθεση μπορεί να αποδώσει εγγυημένα 2,75% ετησίως; Σκεφτείτε σε πόσο πλεονεκτική θέση βρίσκονται όσοι έχουν συνταξιοδοτικά προγράμματα πριν από το 2000, που το τεχνικό επιτόκιο ήταν 5%;

Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα των εκτάκτων καταβολών. Δηλαδή αν ο ασφαλισμένος θελήσει να καταθέσει χρήματα, πέραν του ασφαλίστρου, αυτά αποταμιεύονται στον λογαριασμό του και επενδύονται με το εγγυημένο τεχνικό επιτόκιο.

Υπάρχουν στον αντίλογο και κάποια αρνητικά σημεία. Αυτά είναι τα εξής:

Ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να πάρει χρήματα πίσω την πρώτη τριετία.
Υπάρχει ζημία σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος, θελήσει να εξαγοράσει το πρόγραμμα του πριν από την πρώτη επταετία.
Τα συνταξιοδοτικά δεν αποτελούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τον τροχό, ούτε είναι ο παράδεισος μέσα στην έρημο. Είναι όμως μια εξαιρετική λύση για το πρόβλημα της συνταξιοδότησης και παράλληλα αποτελούν μια εξαιρετική μορφή αποταμίευσης.

Τέλος για μεγαλύτερη ασφάλεια των ασφαλισμένων δημιουργήθηκε το «εγγυητικό κεφάλαιο ζωής», το οποίο εγγυάται επιστροφή χρημάτων μέχρι και 30.000 ευρώ, σε περίπτωση που η ασφαλιστική εταιρία κλείσει.

Ενημερωθείτε περισσότερο, διαλέξτε το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που σας ταιριάζει και προφυλάξτε σήμερα το αβέβαιο αύριο.

 

Στυλιανός Βαφείδης

Συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων

e-mail: [email protected]