Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση, τη διάδοση και τις αιτίες του AIDS – αλλά και για τη θεραπεία του. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 12% των Αφροαμερικανών πιστεύουν ότι το AIDS δημιουργήθηκε από τη CIA και περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι κατασκευάστηκε με στόχο τις μειονότητες.

Οι δηλώσεις του νοτιοαφρικανού προέδρου Τάμπο Μπέκι, με τις οποίες αμφισβητούσε την τεράστια σημασία της αντιμετώπισης του AIDS στη Νότια Αφρική, θεωρήθηκαν βάρβαρες, απάνθρωπες και καταστροφικές για τον πληθυσμό της χώρας του. Στην πραγματικότητα εννοούσε ότι το AIDS πρέπει να θεωρηθεί επακόλουθο της συνολικής κρίσης στον τομέα της υγείας – και κυρίως της φτώχειας – που μαστίζει την ήπειρο της Αφρικής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός HIV προήλθε από την Αφρική και είναι παραλλαγή του SIV που είναι πολύ διαδεδομένος στα πρωτεύοντα θηλαστικά (χωρίς συμπτώματα). Το ερώτημα είναι πώς μεταδόθηκε ό ιός από το ένα είδος στο άλλο με τόσο καταστροφικές συνέπειες.

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο μεγάλες θεωρίες που εξηγούν πώς μεταδόθηκε ο πανδημικός ιός του AIDS (HIV-1) στους ανθρώπους από τους ξενιστές χιμπαντζήδες. Αυτές οι δύο θεωρίες είναι η υπόθεση της φυσικής μεταφοράς ή της κατανάλωσης αγρίων ζώων (με διάφορες παραλλαγές) και η θεωρία του OPV.

Σύμφωνα με τη θεωρία της κατανάλωσης αγρίων ζώων, ο ιός HIV-1 πέρασε από το χιμπαντζή στον άνθρωπο στη διάρκεια του κυνηγιού, της σφαγής και της κατανάλωσης κρέατος χιμπαντζή. Αν και φαίνεται πολύ λογική θεωρία, δεν εξηγεί γιατί αυτό συνέβη τη δεκαετία του 1960 και όχι εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια πριν. Οι επικριτές της θεωρίας αυτής διατύπωσαν έντονες διαφωνίες, αλλά δεν κατάφεραν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα με πειστικό τρόπο.

Σύμφωνα με τη θεωρία του OPV, ο HIV-1 πέρασε στον άνθρωπο με το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας που χορηγείται από το στόμα. Τα Ηνωμένα Εθνη είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του 1950, ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στην Αφρική. Αν όντως συνέβη αυτό, τότε η αξιέπαινη προσπάθεια να σωθούν ένα εκατομμύριο παιδιά, κατέληξε σε παγκόσμια τραγωδία με πολλά θύματα.

Το επιχειρησιακό κέντρο του προγράμματος εμβολιασμών βρισκόταν στο Στάνλεϊβιλ. Ενα εκατομμύριο Αφρικανοί εμβολιάστηκαν σε χωριά του τότε Βελγικού Κονγκό (σήμερα Κονγκό, Ρουάντα και Μπουρούντι). Δέκα χρόνια μετά, η πρώτη εμφάνιση του AIDS παρατηρήθηκε σε αυτά τα χωριά.

Οι διαφωνίες αφορούν τα γεγονότα σε τοπικό επίπεδο, όπου λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν νεφρά πράσινων πιθήκων ή χιμπαντζήδων – και οι δύο είναι φορείς του SIV-1 – και έτσι τα εμβόλια μολύνθηκαν με τον HIV. Οι επιβλέποντες ιατροί το αρνούνται, όπως αρνούνται και την πιθανότητα να μεταδόθηκε ο ιός στους ανθρώπους, με την πρόσληψη εμβολίου από το στόμα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες και ερευνητές του ΑΙDS, αλλά και επιστημονική κοινότητα, διαψεύδουν την υπόθεση OPV. Επίσης, η ιδέα ότι κάτι που ξεκινά με τόσο καλές προθέσεις μπορεί να έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς.

(Πηγή: ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Stephen Weir, Εκδ. Κλειδάριθμος)