Τα ιδιαίτερα ωφέλιμα χόρτα για την υγεία μας-τα ταπεινά αγριόχορτα της πατρίδας μας-δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να απουσιάζουν από το τραπέζι μας. Ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τα δώρα της φύσης στην όμορφη πατρίδα μας.

Άγρια ή καλλιεργημένα;

Στην αγορά, ακόμη και στους πάγκους με τα λαχανικά των σούπερ μάρκετ αλλά κυρίως στα μανάβικα και βασικά στις λαϊκές όπου η ποικιλία είναι ακόμη μεγαλύτερη, υπάρχουν πολύ συχνά χόρτα του βουνού για να αγοράσετε. Είναι όμως πολύ σημαντικό για λόγους υγιεινής και ασφάλειας να γνωρίζετε από πού τα έχουν μαζέψει. Μη διστάσετε να πιάσετε κουβέντα με τον πωλητή και να τον ρωτήσετε σχετικές πληροφορίες. Αν έχουν μαζευτεί από αμπέλια, λαχανόκηπους ή οπωρώνες είναι πολύ πιθανό να έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα, πράγμα ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την υγεία σας, ειδικά αν δεν έχουν περάσει οι 20 μέρες όπου το φάρμακο παραμένει δραστικό επάνω στα φυτά. Το ίδιο ισχύει και για τα χωράφια δίπλα σε θερμοκήπια, γιατί εκεί συνήθως πετούν τα απόβλητα με τα φυτοφάρμακα.

Επομένως πρέπει να προσέξετε τα εξής:

·        Προτιμάτε να τα αγοράζετε από ανθρώπους της εμπιστοσύνης σας, που ανεβαίνουν στα βουνά και μαζεύουν μια ποικιλία από άγρια χόρτα, γιατί εκεί είναι πράγματι καθαρά. Μπορείτε ακόμη και να τους παραγγείλετε αυτά που θέλετε. Αν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι προτιμότερο να αγοράζετε στη λαϊκή από τους ίδιους τούς παραγωγούς χόρτα καλλιεργημένα.

·        Διαλέξτε όσα είναι τρυφερά, ολόφρεσκα, με ζωντανό χρώμα, τρίψτε τα με τα δάχτυλά σας, μυρίστε τα και δοκιμάστε τα. Τα καλά χόρτα έχουν ωραία γεύση και μυρωδιά.

·        Αποφύγετε όσα έχουν εμφανείς βλάβες στα φύλλα τους, παράξενη οσμή και ύποπτα πικρή γεύση, γιατί τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι περιέχουν τοξικά φυτοφάρμακα, αλλά μη διστάσετε να τα αγοράσετε αν δεν είναι ομοιόμορφα ή δεν έχουν τέλειο σχήμα. Αυτό σημαίνει ότι, αν και καλλιεργημένα, δεν έχουν μεγαλώσει με ορμόνες και λιπάσματα, οπότε είναι πιο υγιεινά.

·        Επίσης να μην αγοράζετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεστε. Στο σπίτι βγάλτε τα αμέσως από τη νάιλον σακούλα, καθαρίστε τα, μαγειρέψτε τα και καταναλώστε τα αυθημερόν.

Ειδάλλως πάρτε τα βουνά για να μαζέψετε τα δικά σας χόρτα. Εκτός του ότι είναι μια ευχάριστη απασχόληση στην εξοχή, είναι ασφαλέστερα γιατί ξέρετε από πού μαζεύτηκαν, ενώ δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα, πράγμα σημαντικό αφού λόγω της δυσκολίας που έχουν μερικές φορές η συλλογή και το καθάρισμά τους, οι τιμές τους είναι μάλλον «τσιμπημένες» στην αγορά. Εξάλλου, είναι ασύγκριτα πιο νόστιμα και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις , πολύ πιο υγιεινά από τα καλλιεργημένα χόρτα.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

Χρειάζεστε ένα μαχαιράκι που πρέπει να είναι μικρό και κοφτερό και, αν θέλετε να βγάλετε ρίζες, ένα σκαλιστηράκι. Μην ξεχάσετε τα γάντια: πρέπει να είναι χοντρά και ανθεκτικά αν πρόκειται να μαζέψετε τσουκνίδες ή αγκαθωτά χόρτα. Πάρτε επίσης σακούλες-κατά προτίμηση πάνινες-για να μεταφέρετε τον θησαυρό σας. Θυμάστε τις ποδιές που φορούσαν κάποτε οι γιαγιάδες; Είχαν μπροστά μια μεγάλη και βαθιά τσέπη ια να φυλάνε ό,τι μάζευαν στον δρόμο τους. Αυτές οι ποδιές είναι η πιο πρακτική λύση γιατί έτσι και τα δύο χέρια είναι ελεύθερα. Αλλά δεν είναι απαραίτητες: μια μεγάλη πάνινη τσάντα, βαμβακερή ή από λινάτσα, είναι ό,τι πρέπει. Μέσα εκεί τα χόρτα «αναπνέουν» και δεν «ανάβουν», ενώ αν είναι τυλιγμένα σε νάιλον σακούλα από την υγρασία και τη ζέστη αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και σαπίζουν πιο εύκολα.

(συνεχίζεται…)

 

Άρης Νόμπελης