Το γνωστό και χιλιοειπωμένο κλισέ «να είσαι ο εαυτός σου» δεν νομίζω πως βοήθησε ποτέ κανέναν ιδιαιτέρως και, από προσωπική πείρα, ούτε εμένα. Πρόκειται μάλλον για μια ευχή παρά για μια χρήσιμη και αποδοτική συμβουλή. Γιατί προφανώς όλοι επιδιώκουν να «είναι ο εαυτός τους» αλλά το ψυχοφθόρο άγχος και η αναμενόμενη αγωνία για το πώς θα παρουσιαστεί κάποιος στη γυναίκα των ονείρων του δημιουργούν εμπόδια και οδηγούν σε συστηματικά λάθη, που μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ακολουθούν ορισμένες βασικές οδηγίες ώστε να αντιμετωπίσετε μια παρόμοια κατάσταση και, τουλάχιστον, να διατηρήσετε τον έλεγχο της κατάστασης. Μην ξεχνάτε πως ισχύει πάντοτε το σοφό «δεν θα έχεις δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις πρώτη εντύπωση»…

1)Μην ρωτάτε τους φίλους σας και μη ζητάτε να σας συμβουλεύσουν. Οσο στενός και αγαπημένος και να είναι κάποιος φίλος, περισσότερο άγχος θα σας γεμίσουν οι υποδείξεις του, γιατί άθελά του θα προσπαθήσει να φέρει την κατάσταση στα δικά του μέτρα που σε εσάς μοιάζουν παράταιρα και εντελώς ξένα. Η απόπειρα μίμησης θα σας κάνει ζημιά αφού δεν θα είστε σε αυτή την περίπτωση ο εαυτός σας αλλά μάλλον ένα κακέκτυπο κάποιου άλλου…

2)Μην πέσετε στη λογική του αυτοθαυμασμού. Ακόμη κι αν είστε ο… Ρουβάς ή ο πιο περιζήτητος εργένης του πλανήτη, δεν είναι απαραίτητο να διηγηθείτε την ιστορία της ζωής σας, έστω κι αν ζήσατε ναυαγός τα τελευταία είκοσι χρόνια ή κινδυνεύσατε από κανίβαλους στον Αμαζόνιο. Δώστε χρόνο στην κοπέλα να μιλήσει και αφήστε τη εκείνη να ανακαλύψει σιγά-σιγά τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς σας. Το μυστήριο γύρω από το ποιος είστε πραγματικά λειτουργεί τις περισσότερες φορές διεγερτικά. Και άλλωστε οι πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη να αποδείξουν τη μοναδικότητα του χαρακτήρα τους-η γυναίκα θα το συνειδητοποιήσει πολύ πιο σύντομα απ’ όσο φαντάζεστε…

3)Μην φλυαρείτε. Οσο πιο πολλά λέτε τόσο πιθανότερο είναι να κάνετε ασυγχώρητα λάθη που θα σας στοιχίσουν. Η πολυλογία κουράζει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλατιάσετε και η θεματολογία σας, όπως φάρσες στον στρατό ή ποδοσφαιρικοί θρίαμβοι της ομάδας σας θα της είναι κατά πάσα πιθανότητα παντελώς αδιάφοροι.

4)Αν πρόκειται να ανοίξετε μια συζήτηση φροντίστε να μη λέτε τετριμμένα και κοινότοπα πράγματα. Η προσπάθειά σας είναι να ξεχωρίσετε για να σας επιλέξει και όχι να παραστήσετε τον άνθρωπο του μέσου όρου. Σκεφθείτε ποιο θέμα γνωρίζετε καλά για να αναπτύξετε, ώστε να την εντυπωσιάσετε με τις συγκεκριμένες γνώσεις σας, που μάλλον δεν θα έχει ξανακούσει από άλλους.

5)Προσπαθήστε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος της συνοδού σας. Δείτε αν δυστροπεί με κάτι και αποφύγετε να το επαναλάβετε. Μην επιχειρήσετε να είστε μονάχα ευχάριστος, γιατί τελικά μπορεί απλώς να σας συμπαθήσει. Επομένως δεν πρέπει να συμφωνείτε με όσα σας λέει αλλά ούτε και να… καυγαδίσετε όσο περίεργες και να είναι οι απόψεις της. Δεν γίνεται… ντιμπέιτ, με την κοπέλα πηγαίνετε να κάνετε δεσμό.

6)Παν μέτρον άριστον. Δεν είναι ανάγκη ούτε να είστε πολύ φορτικός και να την πιέσετε από το πρώτο ραντεβού ούτε να υποδυθείτε τον ρόλο του καλού φίλου γιατί τελικά αυτό θα καταφέρετε! Είστε άνδρας, είναι γυναίκα, την καλέσατε για φαγητό ή ποτό, καταλαβαίνει ότι ενδιαφέρεστε, άρα ήδη έχετε «εκτεθεί». Αλλά ποτέ μην ξεχάσετε ότι θα υπάρξει και δεύτερο ραντεβού αν πάνε όλα καλά, οπότε η ανυπομονησία δεν είναι καλός σύμβουλος.

7)Μην κατηγορείτε τους προηγούμενους δεσμούς σας όσο και αν προσκληθείτε. Πείτε κάτι γενικό και αφηρημένο όπως «δεν ταιριάζαμε», «χωρίσαμε πολιτισμένα», «δεν ήταν ο άνθρωπός μου». Αφού υπήρξε επιλογή σας στο παρελθόν πρέπει να την υπερασπιστείτε (την επιλογή σας). Ενας κύριος ποτέ δεν περιγράφει τα κατορθώματά του και ασφαλώς τις προσωπικές του στιγμές. Αυτό είναι καθοριστικό λάθος που δείχνει ανωριμότητα και υπεροψία. Αντιθέτως μια γλαφυρή περιγραφή ενός ατυχούς συμβάντος θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως γιατί προδίδει αυτοσαρκασμό και αίσθηση του χιούμορ. Οσον αφορά το τελευταίο είναι το καλύτερό σας όπλο αν το διαθέτετε, αλλά αν δεν το έχετε μην αναλωθείτε σε… κρυάδες που θα σας φέρουν σε πρόδηλη αμηχανία.

8)Μη λησμονήσετε πως ο ρομαντισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Δεν σας παροτρύνω να φορέσετε πανοπλία και να ζωστείτε με σπαθί αλλά μερικές ευγενικές κινήσεις θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε από πιθανούς… αγροίκους και χοντροκομμένους που η κοπέλα γνώρισε στο παρελθόν…

9)Μία έκπληξη, ακόμη κι ένα τριαντάφυλλο από τον κήπο σας, δεν θα πείραζε, ίσως και κάτι προσχεδιασμένο. Όχι όμως κάτι που θα μπορούσε να τη φέρει σε δύσκολη θέση και όχι φαραωνικά σχέδια από την πρώτη μέρα που δείχνουν πως παρασυρθήκατε. Αυτά κρατήστε τα για αργότερα, στην πορεία για τη δημιουργία της σχέσης ή κατά τη διάρκειά της.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να προσδιορίσετε τότε το κρίσιμο ραντεβού. Οπότε καλή χρονιά και να επιστρέψετε… διπλός!

ΡΕΝΟΣ ΜΠΑΛΗΣ