Τεράστια σεναριακή γκάφα σε γνωστή ταινία του Λ. Κωνσταντάρα

Στη χιλιοπαιγμένη ταινία «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα» με πρωταγωνιστή τον αρχοντικό Λάμπρο Κωνσταντάρα, που υποδύεται τον εν λόγω κακομαθημένο λεφτά που δεν έπαιρνε τίποτα στα σοβαρά και ξόδευε μια περιουσία σε πλάκες και άλλες ανούσιες ασχολίες, το σενάριο πάσχει και έχει πολλές… κακοτοπιές. Επίσης, λείπουν από το έργο οι ξεκαρδιστικές ατάκες του μεγάλου μας κωμικού, μαζί με τον οποίον συμπρωταγωνιστούν αρκετά σημαντικά ονόματα όπως η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Σταύρος Ξενίδης, η Αιμιλία Υψηλάντη, ο Γιάννης Γκιωνάκης κ.ά.

Σε κάποια στιγμή της ταινίας ο Λάμπρος Κωνσταντάρας παραδέχεται πως δεν έχει πάει ούτε στον στρατό. Σε ένα όμως άλλο στιγμιότυπο, την ώρα που επισκέπτεται έναν φίλο του να δανειστεί χρήματα καθώς, σύμφωνα με το σενάριο, έχει «φαληρίσει», ανακαλούν στις μνήμες τους τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στιγμές από τον… στρατό, ενώ παρουσιάζεται να βρίσκονται μαζί στον ίδιο λόχο και ο Κωνσταντάρας να πληρώνει όλα τα έξοδα του φίλου του «Ηρακλή» στις εξόδους τους.

Βεβαίως σε μια ταινία περίπου δίωρης διάρκειας είναι φυσιολογικό να προκύπτουν και σεναριακά σφάλματα αν και όχι τόσο χοντροκομμένα σαν αυτό που προαναφέραμε. Ας θυμηθούμε μια ακόμη περίπτωση: Στο φιλμ «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977) κάποια στιγμή συζητούν τετ α τετ το βασικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι Τόνια Καζιάνη και Νίκος Δαδινόπουλος. Η Καζιάνη τον αποκαλεί «Νίκο» που είναι το πραγματικό του όμως όνομα, ενώ στην ταινία ονομάζεται «Γιάννης»!

 

Άρης Νόμπελης