Εδώ θα βρούμε γιατί συμπεριλήφθηκαν στους υπόπτους αλλά και γιατί αποκλείστηκαν.

Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, η αστυνομία και οι ερασιτέχνες ντετέκτιβ αναζητούσαν την ταυτότητα του Zodiac – και ποτέ δεν πλησίασαν να τον συλλάβουν. Ο σειριακός δολοφόνος που σκότωσε τουλάχιστον πέντε άτομα, χλευάζει την αστυνομία και τρομοκρατεί τους κατοίκους του Bay Area στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος. Ωστόσο, άφησε πίσω του ένα μυστήριο που εξακολουθεί να εξάπτει τη δημόσια φαντασία και να οδηγεί στην αναπαραγωγή βιβλίων, ταινιών, τηλεοπτικών εγκληματικών εκπομπών, ιστότοπων – και ένα ίχνος μπερδεμένων θεωριών.

Με την πάροδο των ετών, οι λάτρεις τού Zodiac έχουν προτείνει δεκάδες πιθανούς υπόπτους με βάση εικασίες και περιστασιακά στοιχεία. Οι θεωρητικοί της συνωμοσίας έχουν δείξει τον Unabomber Ted Kaczynski, τον BTK Killer του Wichita ή μέλη της οικογένειας Charles Manson. Μια χούφτα αιτούντων δημοσιότητα ισχυρίζονται ότι οι πατέρες τους ήταν ο Zodiac. Τα τελευταία χρόνια, οι παράλογοι ισχυρισμοί έχουν εξαπλωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – συμπεριλαμβανομένου του ότι ο γερουσιαστής του Τέξας Ted Cruz ήταν ο Ζodiac, παρόλο που γεννήθηκε δύο χρόνια μετά τις πρώτες επιβεβαιωμένες δολοφονίες!

Αξιωματικοί επιβολής του νόμου από δύο κομητείες του Bay Area και το Σαν Φρανσίσκο, συναντήθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 1969 για να συγκρίνουν τις σημειώσεις τους για να πιάσουν τον Zodiac Killer πριν χτυπήσει ξανά.

Σάττερκοκ

«Το επίπεδο των εκδοχών στην υπόθεση Zodiac είναι εκπληκτικό», λέει ο Michael Butterfield, συγγραφέας που έχει περάσει 20 χρόνια για την έρευνα της υπόθεσης και διαχειρίζεται τον ιστότοποzodiackillerfacts.com. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αναφέρονται ως ύποπτοι δεν είναι καθόλου ύποπτοι.

Εδώ είναι οκτώ που έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

1. ΚΑΝΕ LOWRENCE

Γιατί ήταν ύποπτος: Ο Kane εργάστηκε στο ίδιο ξενοδοχείο Lake Tahoe με τη Donna Lass, η οποία εξαφανίστηκε το 1970 και μπορεί να ήταν άλλο ένα θύμα του Zodiac. Υπηρέτησε στα ναυτικά αποθέματα, όπου ίσως είχε μάθει την κωδικοποίηση, και ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα του 1962 τον άφησε με εγκεφαλικό τραυματισμό που θα μπορούσε να είχε θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά του να ελέγχει τις παρορμήσεις. Συνελήφθη με την κατηγορία του «ματάκια» το 1961 και το 1968

Ενας συνταξιούχος αστυνομικός που διερεύνησε την υπόθεση τη δεκαετία του 1980 ισχυρίστηκε ότι το όνομα του Kane ενσωματώθηκε σε ένα από τα κρυπτογραφήματα του Zodiac και ότι η αδελφή της Darlene, Linda, είχε αναγνωρίσει μια φωτογραφία του Kane, καθώς εκεί απεικονιζόταν ο άντρας που είπε ότι είχε ενοχλήσει την Darlene σε ένα εστιατόριο. Ενας αστυνομικός του Σαν Φρανσίσκο που πιθανότατα είδε τον Zodiac λίγο μετά τη δολοφονία της Stine είπε ότι η φωτογραφία του Kane ήταν πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη ομοιότητα που είχε δει. Η Kathleen Johns, η οποία δρσπέτευσε από έναν άντρα που πιστεύεται ότι ήταν ο Ζodiac στο Modesto το 1970, αναγνώρισε επίσης μια φωτογραφία του Kane ως απαγωγέα.

2. ROSS SULLIVAN

Γιατί θεωρήθηκε ύποπτος: Η δολοφονία της Cheri Jo Bates το 1966 στο Riverside, Ca. έφερε πολλές ομοιότητες με τις δολοφονίες του Zodiac. Οι υπάλληλοι στη βιβλιοθήκη του Riverside City College, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το σώμα της Bates, δήλωσε ότι ένας συνάδελφος, ο Ross Sullivan, τους φερόταν ύποπτα και εξαφανίστηκε για αρκετές ημέρες μετά τη δολοφονία. Ο Sullivan φορούσε επίσης γυαλιά παρόμοια με το σύνθετο σκίτσο του Zodiac. Μετακόμισε στη βόρεια Καλιφόρνια το 1967 και νοσηλεύτηκε αρκετές φορές για διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια.

Ο Sullivan φορούσε ένα σακάκι στρατού και μπότες στρατιωτικού τύπου όπως εκείνες που άφησαν τα ίχνη τους στη λίμνη Berryessa. Οι κυνηγοί του Zodiac σημειώνουν επίσης ότι τα γράμματά του αναφέρουν «The Mikado», από τους Gilbert και Sullivan, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αναφορά στο όνομα του Sullivan.

3. ARTHUR LEIGH ALLEN

Γιατί θεωρήθηκε ύποπτος: Εμφανίστηκε ως ο πρωταρχικός ύποπτος στα βιβλία τού Robert Graysmith, ένα από τα οποία ήταν η βάση της ταινίας του 2007, «Zodiac», ο Allen ρωτήθηκε από την αστυνομία το 1969 και πάλι το 1971, αφού ένας φίλος του είπε στις αρχές ότι ο Allen είχε πει πως θέλει να σκοτώνει ανθρώπους και κόλλησε έναν φακό σε ένα πυροβόλο όπλο, όπως έκανε ο Zodiac.

Ο Αλεν φορούσε ρολόι μάρκας Zodiac και είχε το ίδιο όπλο διαμετρήματος που χρησιμοποιήθηκε σε έναν πυροβολισμό του Zodiac και υποστήριξε στην αστυνομία ότι τα ματωμένα μαχαίρια στο αυτοκίνητό του χρησιμοποιήθηκαν για τη θανάτωση κοτόπουλων. Απολύθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και από τη δουλειά του ως καθηγητής σχολείου εν μέσω σεξουαλικών παραπτωμάτων. Ηταν επίσης αμφιδέξιος, κάτι που ορισμένοι θεωρητικοί λένε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη συγκεκαλυμμένη γραφή του.

Η αστυνομία ερεύνησε πάλι τον Αλεν το 1991 αφού ένας πληροφοριοδότης που αντιμετώπιζε κατηγορίες για ένοπλες ληστείες είπε ότι ο Αλεν είχε καυχηθεί για τη δολοφονία ενός οδηγού ταξί. Σε εκείνο το σημείο, ο Michael Mageau, που επέζησε της επίθεσης στο Vallejo, αναγνώρισε τη φωτογραφία του Allen ως σκοπευτή. Στην ταινία του 2007, η αδελφή της Darlene Ferrin, Linda, αναγνώρισε επίσης μια φωτογραφία του Allen, καθώς ο άντρας που είπε είχε καταδιώξει την αδερφή της. Σύμφωνα με την ταινία, η αστυνομία πλησίαζε όταν πέθανε ο Αλεν.

Γιατί αποσύρθηκε: «Ο Αλεν φαίνεται καλός ύποπτος αρκεί να λαμβάνεις πληροφορίες μόνο από άτομα που πιστεύουν ότι είναι ένοχος», λέει ο Μπάτφιλντ. Ο Αλεν δεν ταιριάζει με τις περιγραφές μαρτύρων για τον Zodiac. Τα δακτυλικά του αποτυπώματα δεν ταιριάζουν με εκείνα που βρέθηκαν στην καμπίνα του Paul Stine και πιστεύεται ότι είναι του Zodiac. Η παλάμη του δεν ταιριάζει με ένα αποτύπωμα που βρέθηκε σε ένα γράμμα τουZodiac και το DNA του δεν ταιριάζει με το μερικό προφίλ DNA που δημιουργήθηκε το 2002 από το σάλιο σε έναν φάκελο που πιστεύεται επίσης ότι είναι του Zodiac. Δύο έρευνες στο σπίτι του Αλεν δεν βρήκαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Η αστυνομία είχε δείγματα από το δεξί και το αριστερό χειρόγραφό του και δεν ταιριάζει με του Zodiac.

Η ταινία του 2007 περιείχε πολλά πλασματικά στοιχεία, λένε οι ερευνητές του Zodiac. Η αστυνομία θεώρησε ότι το αναγνωριστικό φωτογραφίας του Mageau είναι αδύναμο και η ταινία με την αδερφή τής Darlene δεν συνέβη ποτέ. Ο Αλεν πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1992.

4. RICHARD MARSHALL

Γιατί θεωρήθηκε ύποπτος: Ο Marshall, ένας χειριστής ραδιοφώνου και προβολέας ταινιών, έζησε στο Riverside το 1966 και αργότερα στο Σαν Φρανσίσκο κοντά στο οποίο δολοφονήθηκε ο Stine. Οι επισκέπτες στο σπίτι του είπαν στην αστυνομία ότι τον βρήκαν περίεργο και ότι είχε μιλήσει για την εύρεση «κάποιου πολύ πιο συναρπαστικού από το σεξ». Στον Μάρσαλ άρεσαν οι παλιές ταινίες, όπως το «The Red Phantom», το οποίο αναφέρθηκε σε μια επιστολή του Zodiac του 1974. Ζούσε σε ένα υπόγειο διαμέρισμα, το οποίο ανέφερε και ο Zodiac. Είχε μια γραφομηχανή και έναν τηλέτυπο παρόμοιο με εκείνο του Zodiac. Τους άρεσαν και οι δύο μαρκαδόροι και χαρτί με περίεργο μέγεθος.

Γιατί αποκλείστηκε: Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του 1989, ο Μάρσαλ παραδέχτηκε ότι υπήρχαν πολλές ομοιότητες, αλλά αρνήθηκε ότι είναι ο Zodiac. Ο ντετέκτιβ του σερίφη της Napa County, Ken Narlow, ο οποίος παρακολούθησε την υπόθεση για δεκαετίες, είπε: «Ο Μάρσαλ ταιριάζει με τα στοιχεία αλλά δεν είναι πολύ καλός ύποπτος κατά την εκτίμησή μου». Ο Μάρσαλ πέθανε σε γηροκομείο το 2008.

5. RICHARD GAIKOWSKI

Γιατί θεωρήθηκε ύποπτος: Ο Gaikowski επιμελείτο μια πολιτιστική εφημερίδα στο Σαν Φρανσίσκο. Ενας πρώην συνάδελφος που έστελνε μακρές επιστολές σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου που τον κατηγορούσαν ότι είναι ο Ζodiac, είπε ότι ο Γκαϊκόφσκι τον κάλεσε να συμμετάσχει σε βίαιες πράξεις μαζί. Ο κατηγορούμενος, με το ψευδώνυμο «Goldcatcher», εμφανίστηκε μεταμφιεσμένος σε ένα επεισόδιο του «MysteryQuest» του HISTORY Channel το 2009 και παρείχε ηχογραφήσεις της φωνής του Gaikowski. Στην εκπομπή, ένας αστυνομικός που μίλησε στον Zodiac είπε ότι πίστευε ότι ήταν η ίδια φωνή. Ο ερευνητής Tom Voigt σημειώνει επίσης ότι το «Gyke» εμφανίζεται σε ένα μέρος ενός κρυπτογράφησης που ο Zodiac είπε ότι περιείχε την ταυτότητά του.

Γιατί αποκλείστηκε: Ο «Goldcatcher» ήταν ένας γνωστός θεωρητικός συνωμοσίας με μικρή αξιοπιστία, που περιγράφεται από έναν επιθεωρητή της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο ως «ένας από τα τρία κορυφαία Zodiac». Οταν ο Νάρλοου, ο ντετέκτιβ της Νάπα, πήρε συνέντευξη από τον Γκαϊκόφσκι, ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν έξω από τη χώρα τη στιγμή των δολοφονιών του 1968 στη λίμνη Herman Road, αλλά είχε χάσει το διαβατήριό του. Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο και της Νάπα απέρριψε αιτήματα για σύγκριση δείγματος DNA από τον Gaikowski με τον Zodiac. Πέθανε το 2004.

6. EARL VAN BEST JR.

Γιατί θεωρήθηκε ύποπτος: Στο βιβλίο του 2014, «Το πιο επικίνδυνο ζώο όλων», ο Γκάρι Στιούαρτ έκανε μια υπόθεση ότι ο βιολογικός του πατέρας, ο Ερλ Βαν Best Jr., ήταν ο Ζodiac. Ο Stewart είπε ότι ο Best έμοιαζε με το σύνθετο σκίτσο του Zodiac, που έζησε στην Καλιφόρνια τη στιγμή των δολοφονιών, ενδιαφερόταν για κρυπτογράφους, γνώριζε έναν σατανιστή και ένα μέλος της οικογένειας Manson και του άρεσαν οι Gilbert και Sullivan. Εξέτισε ποινή επίσης στη φυλακή για τον εκ του νόμου βιασμό της μητέρας τού Στιούαρτ και μπορεί να είχε μνησικακία εναντίον του δημοσιογράφου του « Χρονικά τουΣαν Φρανσίσκο» Paul Avery, ο οποίος έγραψε μια σειρά άρθρων για το ζευγάρι.

Ο Stewart ισχυρίστηκε ότι βρήκε τα αρχικά του Best στα κρυπτογραφημένα Zodiac και ένας εξεταστής εγγράφων είπε ότι η γραφή στο πιστοποιητικό γάμου του Best ταιριάζει με τον Zodiac. Παρόλο που τα δακτυλικά τους αποτυπώματα δεν ταιριάζουν, ένα σημάδι που θα μπορούσε να ήταν μια ουλή ήταν ορατό στον Best και εκείνα που βρέθηκαν στην καμπίνα του Stine.

Γιατί αποκλείστηκε: Παρά την τεράστια δημοσιότητα που έλαβε το βιβλίο του Stewart, οι ειδικοί απέρριψαν γρήγορα τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς του. Η μέθοδος που χρησιμοποίησε για να σπάσει το κρυπτογράφηση ήταν αμφισβητήσιμη, το σημάδι δακτυλικών αποτυπωμάτων ήταν παρόμοιο με τον Zodiac μόνο αν είχε αντιστραφεί και το χειρόγραφο στο πιστοποιητικό γάμου ήταν του υπουργού και όχι του Best . Ο Best πέθανε το 1984.

7. JACK TARRANCE

Γιατί θεωρήθηκε ύποπτος: Ο Dennis Kaufman έλαβε επίσης εκτεταμένη δημοσιότητα ισχυριζόμενος ότι ο αείμνηστος πατέρας του, ο Jack Tarrance, ήταν ο Zodiac. Ο Kaufman είπε ότι ο Tarrance ταίριαζε με το σύνθετο σκίτσο και ισχυρίστηκε ότι είχε ένα απόθεμα ενοχοποιητικών αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας ταινίας που απεικονίζει πιθανά θύματα και ένα περίεργο κοστούμι με κουκούλα όπως αυτό που φορούσε ο Zodiac κατά τη διάρκεια των μαχαιρωμάτων στη λίμνη Berryessa. Σε ένα ντοκιμαντέρ του Discovery Channel του 2007, ένας εξεταστής εγγράφων είπε ότι η γραφή του Tarrance ταιριάζει με του Zodiac.

Γιατί αποκλείστηκε: Αξιωματούχοι επιβολής του νόμου απέρριψαν τα αποδεικτικά στοιχεία του Kaufman ως ανοησία. Το με κουκούλα κοστούμι που πρότεινε ο Kaufman ήταν πολύ πιο σκληρό από αυτό που περιέγραψαν τα θύματα. Οι ερευνητές αμφισβήτησαν επίσης την αξιοπιστία του εξεταστή εγγράφων. Πίστευε ότι ο Tarrance είχε γράψει επίσης το σημείωμα για λύτρα της JonBenet Ramsey. Ο Tarrance πέθανε το 2006.

8.NALD LEE BUJOK

Γιατί θεωρήθηκε ύποπτος: Ο άντρας με την κουκούλα που μαχαίρωσε το ζευγάρι στη λίμνη Berryessa είπε ότι μόλις δραπέτευσε από μια φυλακή στη Μοντάνα, σύμφωνα με τον Bryan Hartnell, ο οποίος επέζησε της επίθεσης. Ο ερευνητής Κέβιν Ρόμπερτ Μπρουκς ανέπτυξε μια μακρά περιστατική υπόθεση που εμπλέκει τον Ντόναλντ Λι Μπουτζόκ, ο οποίος απελευθερώθηκε το 1968 από το Deer Lodge Penitentiary της Μοντάνα μετά από ποινή κάθειρξης 11 ετών για τη δολοφονία ενός αναπληρωτή σερίφη.

Σύμφωνα με τον Μπρουκς, συνάδελφοι είπαν ότι ο Μπουτζόκ είχε μιλήσει για τη δολοφονία ανθρώπων για να τους κάνουν σκλάβους στη μεταθανάτια ζωή, όπως αναφέρεται σε μια επιστολή του Zodiac. Ο Μπρουκς ισχυρίστηκε ότι η κάρτα αποκριών που στάλθηκε στον δημοσιογράφο Paul Avery απεικόνιζε σκληρές συνθήκες στη φυλακή και ότι το «Boo!» στο εσωτερικό αναφέρεται το όνομα Bujok. Ο Μπουτζόκ είχε απολυθεί από τον στρατό για λόγους ψυχικής υγείας. Ο Μπρουκς ισχυρίστηκε ότι σημάνσεις σε μερικούς φακέλους του Zodiac έγραφαν «Ο Zodiac είναι βετεράνος με 4F». Ο Μπρουκς εικάζει επίσης ότι το σύμβολο του διασταυρούμενου κύκλου της Ζωδιακής ήταν εμπνευσμένο από το προσγειωμένο ελικόπτερο στο Φορτ Ορντ της Καλιφόρνια, όπου είχε τοποθετηθεί ο Μπουτζόκ.

Γιατί αποσύρθηκε: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Bujok δεν ταιριάζουν με αυτά που πιστεύεται ότι είναι του Zodiac. Ενας εκπρόσωπος πάρκου στη λίμνη Berryessa ισχυρίστηκε ότι ο Hartnell είπε ότι η φυλακή βρισκόταν στο Κολοράντο και όχι στη Μοντάνα. Ο Bujok κυκλοφόρησε μόλις τρεις ημέρες πριν τις δολοφονίες του Zodiac στη λίμνη Herman Rd του Zodiac. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι θα είχε δυσκολία να ταξιδέψει σε τρεις πολιτείες εκείνη την εποχή. Ο Bujok φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δολοφονίας της Bates και άλλων πρώιμων δολοφονιών που μπορεί να ήταν του Zodiac.. Πέθανε το 1993.