Η απόφαση να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό όσο και να το έχουμε ανάγκη πολλές φορές είναι δύσκολη. Ο φόβος της ανακάλυψης του εαυτού μας είναι τις περισσότερες φορές η αιτία που μας αποτρέπει να επισκεφτούμε ψυχολόγο. Η αναβολή είναι συνηθισμένο φαινόμενο με πρόσχημα τις ατελείωτες καθημερινές υποχρεώσεις. Ίσως αποφασίσουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας όταν τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και μας πνίγουν, όταν τα συμπτώματα είναι πλέον εμφανή. Τα λεγόμενα «ψυχοσωματικά» συμπτώματα που μπορεί να εμφανισθούν είναι  αϋπνία, κρίσεις πανικού,  αγοραφοβία, ανορεξία. Τα συμπτώματα μας αναγκάζουν να δούμε με περισσότερη σοβαρότητα το πρόβλημα μας και να πάρουμε αποφάσεις επειδή λειτουργούν ανασταλτικά στην καθημερινότητα μας. Αν τα παραπάνω συμπτώματα δεν μπορούν να μας πείσουν για την ανάγκη να ζητήσουμε βοήθεια, καθοριστικά γεγονότα όπως μια απόλυση, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου ή ένα διαζύγιο μπορούν να γίνουν η αφορμή που θα μας οδηγήσει στο γραφείο ενός ειδικού.

Η αντίσταση

Τις περισσότερες φορές καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια όμως αναβάλλουμε την επίσκεψη στον ειδικό επειδή θεωρούμε ότι κάποιες καταστάσεις δεν είναι τόσο σοβαρές και μπορούμε να τις διαχειριστούμε μόνοι μας. Υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι εάν παραδεχτούμε το πρόβλημα είμαστε «άρρωστοι» ή «τρελοί».

Ο φόβος

Ένας ακόμα παράγοντας που εμποδίζει την επίσκεψη μας στον ειδικό είναι ο φόβος – τόσο αυτός της αλλαγής όσο και της ανάληψης της αντίστοιχης ευθύνης. Ο πρώτος φόβος έχει σχέση με το πόσο συνειδητά θέλουμε να αλλάξουμε, ενώ ο δεύτερος γέρνει περισσότερο προς την αίσθηση ότι θα χάσουμε τον έλεγχο της ίδιας μας της ζωής.

Ο ρόλος του ειδικού

Όταν κάποιος απευθύνεται σε έναν ειδικό, εκείνος δουλεύει με βάση ένα συγκεκριμένο αίτημα με στόχο να βοηθήσει τον ασθενή του. Ο ψυχολόγος δεν είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις και τις ευθύνες για τον ασθενή, αλλά τον βοηθάει δείχνοντας του εναλλακτικές λύσεις, φωτίζει πτυχές οι οποίες έχουν περάσει απαρατήρητες, δείχνει τις διαφορετικές προοπτικές του προβλήματος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Εάν η σκέψη να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια κυριαρχεί στο μυαλό σας, κλείστε τα αυτιά σας στους φόβους και στα στερεότυπα και αναρωτηθείτε αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας.

 

Αντιγόνη Γινοπούλου

Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Πιστοποιημένη Θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis®

Δ/ση Γραφείου: Ιωάννου Σούτσου 38-40 Γκύζη, Αθήνα

Τηλ. 6947902111, blog: ginopoulou-psy.blogspot.gr