Οι σκελετοί της νεολιθικής εποχής στο σπήλαιο Θεόπετρα ρίχνουν φως στη διατροφή των εγκαταστημένων εκεί πριν από 130.000 χρόνια.

Οι 43 σκελετοί της νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας της Θεσσαλίας, οι οποίοι αναλύθηκαν πρόσφατα μαζί με τα φυτά και τα υπολείμματα ζώων επιβεβαίωσαν ότι η κοινότητα εκεί ζούσε κυρίως με δημητριακά, κυνηγούσε μεγάλα και μικρά ζώα αλλά και είχε εξημερωμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων σκύλων.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Νίνα Κυπαρίση-Αποστολίκα, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά ανασκαφή στο σπήλαιο πριν από 34 χρόνια, η στρωματογραφία του σπηλαίου δείχνει δύο πράγματα: ότι περιέχει σημάδια κατοίκησης πριν από 130.000 χρόνια μέχρι τη Νεολιθική εποχή (περίπου 6500 έως 4000 π.Χ.), όταν η Θεσσαλία είδε περισσότερες κοινότητες να ζουν έξω από σπηλιές.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην εύφορη περιοχή της Θεσσαλίας, 3 χιλιόμετρα πριν από την Καλαμπάκα στον δρόμο από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο 300μ. Βρίσκεται κοντά σε έναν παραπόταμο του ποταμού Πηνειού και βλέπει προς τα Μετέωρα. Η είσοδος έχει ύψος 3 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα και δέχεται πολύ φως. Το σπήλαιο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί στα τέλη της Εποχής των Λίθων, είτε αφού ο βράχος διαβρώθηκε από το νερό άρχισε να διαλύεται στο εσωτερικό είτε επειδή άρχισαν να δημιουργούνται περισσότερες κοινότητες σε ανοιχτούς χώρους. (Το κλίμα κατά την εποχή της ανθρώπινης κατοχής περιλάμβανε τρεις εποχές πάγου και δύο θερμές περιόδους, η πρώτη χρονολογείται πριν από περίπου 60.000 χρόνια.)

Οι νεολιθικοί κάτοικοι του σπηλαίου έτρωγαν, μεταξύ άλλων, σιτάρι και καλλιεργούσαν κριθάρι, ελιές, φακές και άγριο αχλάδι. Ετρωγαν λίγο κρέας, κυρίως από τα εξημερωμένα αιγοπρόβατα (που αντιπροσωπεύουν το 60% των οστών που βρέθηκαν), και επίσης είχαν βοοειδή, χοίρους και τουλάχιστον ένα σκυλί. Περίπου 11% των οστών που βρέθηκαν ανήκουν σε ελάφια, αγριόχοιρους, αρκούδες, λαγούς, αγριόγατες και ασβούς, τα οποία τα κυνηγούσαν όλα. Τα οστά από μια αρκούδα, για παράδειγμα, φέρουν ακόμη σημάδια μαχαιριού.

Η κοινότητα δημιούργησε επίσης τα δικά της κοσμήματα, κάνοντας τρύπες σε δόντια που μοιάζουν με ελάφια και κοχύλια από τον κοντινό ποταμό. Ερείπια κεριού μελισσών βρέθηκαν επίσης στην κοινότητα.

πηγή: thenationalherald.com