Σύσσωμος ο λαός της Αθήνας, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση και τον ιδεολογικό του προσανατολισμό, σπεύδει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχθεί με τον πιο θερμό τρόπο τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος επιστρέφει από το Παρίσι, όπου παρέμενε αυτοεξόριστος επί 11 ολόκληρα χρόνια (από το 1963). Είναι η 24η Ιουλίου του 1974 και έχουν προηγηθεί η εθνική τραγωδία της Κύπρου και η συνακόλουθη κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Π. Κανελλόπουλο και αναπληρωτή πρωθυπουργό τον Γ. Μαύρο δεν θα ισχύσει μετά την καθοριστική παρέμβαση του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος θα προτείνει τη λύση Καραμανλή και θα καλέσει εσπευσμένα τον τελευταίο να επιστρέψει από τη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Καραμανλής θα θέσει δύο όρους για να αναλάβει, έστω και προσωρινά, τα ηνία της χώρας: ότι ο στρατός θα επιστρέψει άμεσα στο έργο του και ότι οι πολιτικοί θα υποστηρίξουν απόλυτα τις κινήσεις του. Οι όροι θα γίνουν δεκτοί και ο μεγάλος ηγέτης θα ορκιστεί στις τέσσερις τα ξημερώματα πρωθυπουργός, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν πρώην στελέχη της ΕΡΕ και της Ενωσης Κέντρου. Η σχηματισθείσα κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει αμέσως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και στις 2 Οκτωβρίου θα προκηρύξει εκλογές για τις 17 Νοεμβρίου του 1974. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα εγκριθεί και ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει, ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου επρόκειτο να λάβουν μέρος η Νέα Δημοκρατία, που είχε μόλις ιδρυθεί από τον Κ. Καραμανλή, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου, η Ενωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις υπό τον Γεώργιο Μαύρο, η Ενωμένη Αριστερά του Ηλία Ηλιού, η Εθνική Δημοκρατική Ενωση με αρχηγό τον Πέτρο Γαρουφαλιά, η Δημοκρατική Ενωση Κέντρου του Γιάννη Ζίγδη, το ΕΚΚΕ κ.ά.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης δικαίωσε πλήρως τον Κ. Καραμανλή που πέτυχε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο, αποσπώντας απόλυτη πλειοψηφία και ποσοστό 54,37%, το οποίο του εξασφάλιζε 220 (!) έδρες. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ΕΚ/ΝΔ, που πήρε 20,42%, ενώ τρίτο ήρθε το ΠΑΣΟΚ με 13,58% (12 έδρες). Τέλος, η Ενωμένη Αριστερά, λαμβάνοντας 9,47% εξέλεξε 8 βουλευτές.